日少女小孩狂迷「兔仔Cafe」
02.09.2009 10:12
【商台互動國際組】經濟不景人人勒緊褲頭,出街消費的人群自然亦有所減少,各大商戶為贏來客人的青睞,亦需要各出奇招使盡渾身解數。其中在食肆方面,各式各樣、新奇趣怪的主題餐廳便應運而生,正如最近在日本名古屋便新開了一間「小兔餐館」,火速贏得一眾女士及小朋友的歡心。

這間餐館名為「Bunny Rabbit Café」,甫入店內你可能以為自己進錯了地方,因為店主將餐館裝修得有點像幼稚園,又帶點家居的感覺,簡約的室內設計再配搭一張張矮小的方形枱,讓客人覺得十分舒適,而與友人品嚐食物或聊天時必須盤腿而坐,別具一番風味。

而最特別的地方,當然是店內有一隻隻可愛活潑的小兔子,有些小兔用小籠子關著,正在悠閑地睡懶覺;而有些兔子則被放出來與客人嬉戲玩耍,十分之逗人喜愛。除此之外,店內牆壁上亦掛滿一幅幅可愛兔子的照片,就連店內供應的餐點都製作成兔子的形狀。

另外,客人還可以自備小兔來店裏用餐,又或者以每分鐘90日圓的價格(約港幣8元)與店內的小兔來個親密接觸,店主既賺餐費之餘又相當於賺得額外的收入,隨時又可能是一個逆市奇葩!

uumeme 2009-9-2 01:49:56 PM
有得諗喎.. 兔聚好地方.
老虎b 2009-9-2 02:07:25 PM
如果香港都有個咁既地方for兔兔就好喇,
到時呢度咁多兔友應該會去捧場#^31^#

尤尤 2009-9-2 04:13:13 PM
佢地用網底既@@....
個果咖哩飯好靚牙.....
整到舊飯兔兔型...

不過...
或者以每分鐘90日圓的價格(約港幣8元)與店內的小兔來個親密接觸.....
太貴喇....同隻兔兔玩10mins 都80蚊.....
太搶錢....
唔怪得店主既賺餐費之餘又相當於賺得額外的收入.....
賺到笑...#^68^#
BarbaraFok 2009-9-2 04:15:19 PM
佢地又會用網底既:056:
eggegg 2009-9-2 04:55:17 PM
其實如果真係有錢0既, 同兔協合作, 可以整間咁0既兔兔cafe, 一來可以幫補下, 二來可以襯機教育下, 又可以有人同兔兔玩下.

都幾好. 不過真係要有錢有地方先得 #^54^#
ka@+ 2009-9-2 05:08:14 PM
如果香港都有就好喇!!
我會成日去=]
katatata 2009-9-2 06:40:47 PM
我覺得...=_= hk好難會有...你知HK呀啦~乜都賴一餐~
一陣俾人投訴話唔衛生~一陣又俾人投訴乜乜咁...
依家仲豬流感咁流行...D傳統既人...一定好反對= , ="

=  =+ 我比較好鍾意成日搶鏡個隻灰色兔兔~XDD 好可愛...
兔仔怡v3v 2009-9-2 08:12:43 PM
好得意呀個個珈喱飯!!!
如果香港有一間我諗大家都會破產
FATO_W 2009-9-2 09:03:47 PM

回復 9# 的帖子

我都覺得我會去到狂洗錢 xd
可能會成日都走去玩 #^49^#
的確係一個好地方!
elvisli 2009-9-2 09:12:47 PM
有幾十萬既話我都想整番間.......

一定好生意啦..咁多兔友.哈哈
lingyan 2009-9-2 09:37:06 PM
原帖由 katatata 於 2-9-2009 06:40 PM 發表
我覺得...=_= hk好難會有...你知HK呀啦~乜都賴一餐~
一陣俾人投訴話唔衛生~一陣又俾人投訴乜乜咁...
依家仲豬流感咁流行...D傳統既人...一定好反對= , ="

=  =+ 我比較好鍾意成日搶鏡個隻灰色兔兔~XDD 好可愛.. ...

同意,香港人真係姓"賴",
除非入店舖之前簽張紙做証據係自願啦,
如果唔係俾兔兔抓到塊面之後去告你都唔知點算好。
Panda)) 2009-9-3 01:33:15 AM
其實呢個IDEA我都有諗過~~自己又咁鍾意兔兔~日日都一定過得好開心~
不過得個諗字~~原來我個夢想比日本人實現左~~#^64^#
好想去~~但唔知係日本邊度黎~~
小米 2009-9-3 01:34:58 AM
同埋到時可能會有好多"未見過"兔仔既人上去玩
到時唔知會唔會玩死兔 ><
Cody)) 2009-9-3 10:11:54 AM
原帖由 eggegg 於 2009-9-2 04:55 PM 發表
其實如果真係有錢0既, 同兔協合作, 可以整間咁0既兔兔cafe, 一來可以幫補下, 二來可以襯機教育下, 又可以有人同兔兔玩下.

都幾好. 不過真係要有錢有地方先得 #^54^#

你個idea好好呀!好果兔協可以租大d既地方,一邊做兔地cafe,一方面可以比兔兔(被遺棄)可以多d活動空間走黎走去,又可以招來d想養兔兔既客人, 等佢地多d機會接觸兔兔, 了解兔兔多d,等d有心人考慮清楚先領養,幾好呀!可以既話又可以租場比兔友攪兔聚,大家都會好安心去啦!兔協真係可以諗下~

快速發帖