光之天使)) 2009-9-2 10:23:03 PM
:046: :046: :046:
識唔識郁架?sure係虫?
係得一條定係好多便便都有呀?
會唔會係d草壞左...所以有蟲/蟲卵呀?兔兔又食左落肚呀?

其實如果你都發現左....
點都係睇醫生安全...唔建議拖
small_tra 2009-9-2 10:27:17 PM
如果睇E生~帶E粒便便去比E生睇~!
firen_freeze)) 2009-9-3 12:40:50 AM
兔兔有冇異樣AR?

快D 睇醫生啦
hh0 2009-9-3 12:49:43 AM
好明顯係虫, 頭尾尖尖半透明,
未死就會識郁, 幾條無事既
量多就睇e生杜虫啦
小米 2009-9-3 01:09:08 AM
兔兔肚生蟲, 一要睇醫生杜蟲!!
akaicathy 2009-9-3 01:24:17 AM
我隻兔兔生過呀, 條蟲同你幅圖1樣
dr. betty話bb兔好易生蟲蟲, 抵抗力弱
果次因為洗菜洗得唔乾淨, 所以生蟲
你唔洗咁擔心, 食杜蟲藥好快好返
最好睇下e生. 唔睇一路都有蟲架..
我睇betty睇左300蚊左右, 食2日藥冇晒蟲蟲
RUBBIT 該用戶已被刪除
RUBBIT 2009-9-3 08:04:25 PM

回復 2# 的帖子

kittyz 2009-9-3 08:48:58 PM
你屋企有無其他寵物?定係係放佢出黎屋企食左d咩吾知?
joyc_tingting 2009-9-3 09:47:59 PM
係beebi d尿度我都見過一次......
同你圖張一樣!!

但佢一切正常
之後日日留意佢d屎屎同尿尿,
諗住一有就keep起帶佢睇醫生
但個次之後到現在都冇再見過了..
花無缺 2009-9-5 01:11:24 PM
我家的Toffee 上年都生過呢隻蟲,

上次我去睇Dr. Betty 的,
不過唔駛擔心, 食二日藥就明顯好轉, 但我諗就最好快d 去睇~

食藥後第二日, 基本上D蟲痾出來己經無咩生命力, 但數量會比現在多好多,
之後痾出來時, D 蟲基本上己無生命力了

食藥後康復過程可參考 ~> http://hk.myblog.yahoo.com/rabbitoffee/article?mid=344

花無缺 2009-9-5 01:43:32 PM
"我沒有給兔兔食生野,
兔兔一直都只食過草+糧, 其他沒有哦.
但為何會生蟲蟲呢??"

答: 本身抵抗力差, 例如未斷奶就俾人推左出來賣,
我諗會直接影響到, 我家二隻兔兔, 他們吃完全一樣的食物,
但Coffee 沒事, 只有Toffee 生蟲

"生左蟲蟲一定要看E生? 耐D會否沒有的?"

答: 拖耐D 會唔會好返就唔敢包, 但食藥後就可以好快好返,
如果D蟲 痴住便便痾出來, 其實代表住佢地己經住滿左係腸度,
食藥後第二日, 您會明顯『見』到,
至於唔睇醫生, 我唔肯定可唔可以直接配藥, 同配藥既份量幾多亦唔知,
我估要佢地自然好, 可能性唔高, 就算得, 佢地都要辛苦唔知幾耐
blueca25 2009-9-5 07:46:01 PM
我家短短都生過呢雙虫。。。嗰次嚇到我立即帶佢睇Dr Yen
生虫嘅時間係我領養後兩個月
同樣地,我比短短食嘅嘢好衛生,屋企又成日清潔
唔明白點解會生虫

Dr Yen 話生呢隻虫多數係由同類身上or排泄物感染,又或者係母體感染
潛伏期大概係三至四個月,所以好大機會係係領養前已經感染到
仲話我短短生虫嘅數量算多
佢開咗一個療程嘅葯(大概係一星期)
有一隻係活性乳酸粉,用黎開水飲,可以增加腸道蠕動
另外兩隻葯係用黎杜虫,大多數嘅虫都會係三日內死亡同埋會經cc 排出體外
呢個時候最重要係多清潔個厠所同個籠
唔好比佢食返啲虫卵入肚仔
如果唔係就會循環不適咁生虫再睇醫生

之後Dr Yen話,如果成個療程嘅葯食晒,而cc又冇再有虫出現
可以唔洗覆診嘅
當然,你好擔心嘅話都可以check下嘅#^79^#
MH_Winnie 2009-10-23 04:53:14 PM
我想問咁樣睇一次dr.betty要幾錢呀?
elvisli 2009-10-23 04:57:38 PM
你預under 700蚊啦

快速發帖