因為個夏天差唔多完啦, 又就黎秋冬, 我依家係廿四小時長開冷氣俾兔兔(只係我每朝起身番工前熄大約十幾分鐘)
但開始入秋... 應該係時候同兔兔慢慢減小開冷氣, 我怕一下子到入秋就完全唔開兔兔會唔習慣
今次係第一次同兔兔準備入秋..所以想問問兔友, 我應該由幾時開始轉, 慢慢同兔兔減小開冷氣時間﹖
我諗住過多一兩星期睇下仲係唔係咁熱, 因為今日開窗見已經開始有d涼涼地..
如果涼涼地就準備係我番工前開冷氣, set到6~7pm左右熄...之後開風窗+風扇...
然後慢慢同兔兔改變成停冷氣..
但其實秋冬時間係唔係唔洗開風扇淨開窗就得﹖

好似太早諗定..但..我覺得準備定資料應該差唔多..
希望大家可以俾d意見我!:054:
firen_freeze)) 2009-9-3 05:55:58 PM
用水樽雪支冰俾兔兔夜晚用law,咁就保證到兔兔夜晚唔會熱親。

樽冰用毛巾包住就唔會滴水啦∼

其餘follow返你個方法我覺得都ok
seefun 2009-9-3 06:18:27 PM
開始轉秋天但仲係好熱,
e d 時間真係要好小心, 而且兔兔又開始換毛添.
我都會盡量開耐d 冷氣,直至天氣涼定左.
特別是冇人係屋度,開冷氣可以固定到個溫度,唔會忽冷忽熱.
bonedog 2009-9-3 06:33:24 PM
原帖由 firen_freeze 於 2009-9-3 05:55 PM 發表
用水樽雪支冰俾兔兔夜晚用law,咁就保證到兔兔夜晚唔會熱親。

樽冰用毛巾包住就唔會滴水啦∼

其餘follow返你個方法我覺得都ok

因為我怕佢會咬毛巾, 所以唔放心訓覺咁俾佢用, 諗住掛個膠兜放冰種俾佢..同埋開風扇俾佢
我先前放過一次俾佢見佢抓同咬就無再放..同埋我先前仲訂做左一個用黎放冰種既鋁板..haha
唔該哂你呀.. 但我唔知應該咩野時間先開始同佢減冷氣...
bonedog 2009-9-3 06:37:01 PM
原帖由 seefun 於 2009-9-3 06:18 PM 發表
開始轉秋天但仲係好熱,
e d 時間真係要好小心, 而且兔兔又開始換毛添.
我都會盡量開耐d 冷氣,直至天氣涼定左.
特別是冇人係屋度,開冷氣可以固定到個溫度,唔會忽冷忽熱.

所以依家暫時我都唔敢亂同佢轉住..但我又擔心, 所以諗定問定, 怕有咩野需要既時候準備唔切(好似好大陣杖咁..)
同埋我又係怕晏就會太熱...所以都諗住出門口開到我差唔多收工前..
通常你地見溫度幾多開始同兔兔減冷氣﹖
因為我都諗緊過多一兩個星期夜晚洗唔洗停冷氣...
firen_freeze)) 2009-9-3 06:39:44 PM
天文台話e 幾日仲會熱,一係月尾先開始同佢減...

可能每日延長熄冷氣o既時間,好似轉糧咁慢慢來。

一開始臨訓熄冷氣,後來先慢慢加上去...
bonedog 2009-9-3 06:44:56 PM
原帖由 firen_freeze 於 2009-9-3 06:39 PM 發表
天文台話e 幾日仲會熱,一係月尾先開始同佢減...

可能每日延長熄冷氣o既時間,好似轉糧咁慢慢來。

一開始臨訓熄冷氣,後來先慢慢加上去...

明白, 真係唔該哂你, 咁如果係咁就差唔多月尾先慢慢同佢轉,
依家就試試每次俾冷氣機休息既時間再長d先..
(因為有時洗地換床單熄大半個鐘, 見普樂都唔覺熱) 我就諗會唔會係真係天氣開始轉涼//嘻
不過頭痛完點轉冷氣又要為冬天保暖做準備呢..
第一次好緊張..:046:
光之天使)) 2009-9-3 11:18:36 PM
其實我又無特別做呢樣野~~
因為我屋企唔係廿四小時開冷氣~

依家夜晚廳會開冷氣la~,訓覺既時候total會係我房涼冷氣~
到我起身,就會關冷氣,開風扇~total就會係風扇前訓~
到黃昏又再開冷氣咁樣~~

所以遲d秋天,應該都係咁上下~~
係打開窗就可以涼多少少咁樣
minima 2009-9-4 12:20:02 AM
普樂原來有個特製既凍板, 我真係好想見識下呀...
其實我覺得天氣在30度以下, 冷氣時間可以慢慢減 (30 度以下既意思係當天最熱既溫度), 然後set 返長少少既風扇時間..  同埋我地唔知你屋企當唔當風呀, 住幾多樓呀, 呢d都可以好影響你屋企既溫度
bonedog 2009-9-4 03:21:36 AM
原帖由 光之天使 於 2009-9-3 11:18 PM 發表
其實我又無特別做呢樣野~~
因為我屋企唔係廿四小時開冷氣~

依家夜晚廳會開冷氣la~,訓覺既時候total會係我房涼冷氣~
到我起身,就會關冷氣,開風扇~total就會係風扇前訓~
到黃昏又再開冷氣咁樣~~

所以遲d秋天, ...

晏就咁熱 , 唔開冷氣都得呀﹖ total真係勁wor..
普樂就唔得啦..:050:

其實真係夏天都唔係長開冷氣俾佢到轉溫度唔開冷氣真係好方便..唔洗刻意同兔兔諗方法..:053:
bonedog 2009-9-4 03:24:51 AM
原帖由 minima 於 2009-9-4 12:20 AM 發表
普樂原來有個特製既凍板, 我真係好想見識下呀...
其實我覺得天氣在30度以下, 冷氣時間可以慢慢減 (30 度以下既意思係當天最熱既溫度), 然後set 返長少少既風扇時間..  同埋我地唔知你屋企當唔當風呀, 住幾多樓呀,  ...

整左一個放上格既凍板, 然後再整左一個用黎可以放到冰種係底, 上面有小小空氣等無咁易有水氣出水點
包實3條邊防止佢咬冰種..無包邊既就拍埋牆邊位..
平時用就個底放毛巾(防d倒汗水整濕地或流出黎)

如果有時間影開既放上黎..:057:

其實我自己屋企唔算當風架..
我就怕佢太熱, 嘆慣冷氣, 秋冬停冷氣佢唔習慣..因為佢係兔協番黎無耐(4月份既事)
就突然唔肯食野, 睇醫生話佢熱, 所以唔食野..於是就開始係番工時間開冷氣..
到夏天我更加唔敢停, 24小時開..因為佢係兔協都起碼住左3,4個月, 我諗佢一直都係有冷氣地方所以唔慣熱..

30度以下可以轉番風扇..咁睇黎我放工番到黎成9pm 應該可以轉風扇..﹖
睇下月尾係唔係會開始涼先..

所以我先唔知點同佢慢慢可以適應到無冷氣既時間..始終佢住係我間房..
秋天開冷氣我自己都會凍:056: 不過做左番黎都係用過一次咁大把, 始終長開冷氣無咩用途
都係諗住for 突然間(touch wood)停電壞冷氣, 同埋之後轉秋個時用!
minima 2009-9-4 10:11:10 AM
其實開左冷氣, 屋企下午都廿幾度OR廿零度, SO 當最高氣溫長期三十度下, 可以考慮長開風扇 (可以用TIMER兩三個鐘停半粒鐘), 但係要確保家裡有空氣流通. 因此, 普樂媽, 你唔洗擔心兔兔會過熱, 只要你三十度以上真係開冷氣, 尤其係中午同下午熱既時間 (因為你說你家不通風), 那係OK 既...
至於我自己係上午SET 風扇, 中午及下午就SET 左冷氣既TIMER, 兩個hrs 冷氣就停半小時, 停冷氣既半小時就有set 風扇timer, 在冷氣停既時候以風扇補上, 咁就ok 啦
minima 2009-9-4 10:11:49 AM
同埋我屋企係有keep 住開少少窗既.. 因為上午開風扇時, 都唔想局親佢
hh0 2009-9-4 10:23:39 AM
我屋企唔係太熱,算通風,
所以通常係少開冷氣淨開窗就得,全年都係
兔地盡量係最自然ge溫度环境生活,唔會忽冷忽熱
佢地可以適應到, so far 好健康 病痛少d,
唔洗刻意同兔兔諗方法

大家未必同意,但嘆慣冷氣既就無計啦
minima 2009-9-4 04:06:22 PM
人人屋企位置地區不同, 最重要都係自己睇兔兔情況應變, 真係好難有定論既..
:053:

快速發帖