好想發洩,同兔爸講,點知只係 "哦、哦"

上年11月,我同個朋友 (由中一開始識到而家) 係一間美容院分期買 package,
本來我唔諗住幫佢分期,
見佢講左咁耐,又話會 atm 過數俾我,
最後心軟就幫佢分期埋。

起初3個月,佢俾 cash,我推過佢好多次,唔好俾 cash,
用 atm 過數 (有証明丫ma),但佢係都要俾 cash,
佢俾$500我,我就找返$40俾佢。

跟住我就比較少同佢一齊做 facial,都無乜時間見,
所以佢就局住 atm 過數俾我。

到左而家,開始數返佢仲要俾返幾多次錢我,
我就開始火 la ...

開頭個3次俾cash,我係有找返錢俾佢,我好記得。
因為第一次係佢要我找返俾佢,跟住個2次,佢俾張$500我,我就將我所以散紙都俾哂佢,
搞到我得返一張500蚊紙,要我拎去入錢再係atm禁返出黎先有$100紙。

而家佢竟然同我講,佢由一開始都係俾$500我,無收過我找錢 lor ....
頂 ....
都算數,都係百零蚊,當我豪俾佢。

但點解佢會變成咁 ??

我發誓以後都唔幫人分期 !!! 唔幫人用信用卡俾錢 !!!

---------------
前半年同佢一齊返化妝班,
明明要學化妝堂唔帶化妝工具

(解釋係因為唔想帶咁多野返工,我夠要返工,咪又係帶咁多野..)
就連唇膏呢D咁私人既野都要問我借,
仲要拎自己枝唇掃掃完自己個咀之後,
抹都唔搵紙巾抹又伸過黎掃枝唇膏,

我唔知其他女仔遇到咁既事會有乜反應啦,
但我真係好 mind lor,唔係 mind 佢用我d野,
而係一d衛生都無 ... 加上個排佢頻頻病 ...

------------------
上個排,佢知道我同兔爸有結婚打算,
咁佢就話想做我伴娘,點知 .... 佢之後加多句 "你怕唔怕我搶你鏡先 ?"
我聽完之後O哂咀,
(以前中學個陣,同級既男同學覺得佢好靚,係級花,起初佢都自己話自己唔靚 ga,
但係而家認自己靚囉..)
我真係好想講...
"你飛機場,無前又無後,想點搶鏡 = =||,
加上伴娘搶新娘鏡,d人只會話伴娘既不是,
再加上 ... 如果真係好朋友,就真係唔會搶自己好朋友既鏡啦。"

----------------------
好灰好灰 ...
搵工又 sd 左好多 e-mail 都無 reply,
搞到我都唔知係我個 e-mail 有問題定係人地個e-mail係block左free e-mail a/c ....
前個排布甸突然走左,
雖然而家 miffy 既日常食用既野都仍然可以提供得到,
但真係拜託佢唔好病 ....如果唔係真係死都唔得掂 /_\

wesky 2009-9-4 08:46:39 PM
咁少野就足以睇清一個人既面目
真係好"抵"
呢種朋友, 打聲招呼就好了, 深交就免...

布甸發生咩事啊?
elyse)) 2009-9-4 10:52:04 PM
布甸突然走左?!?!下下下...好驚訝...

真係睇你講都唔知佢係有心定無意...
講錢其實一定傷感情..就算幾好朋友都係咁...
你不如試下直接同佢講,睇下佢有無改善...無就就咁算啦

不過而家搵工真係好鬼難,有時我都以為e-mail壞左...
send左出去咁多都無回覆
好彩而家搵到份工,可以騎牛搵馬做住先...一邊做,一邊搵其他
波丸媽 2009-9-4 10:57:16 PM
我都係,依家搵到份part-time,搵少少,幫補下d交通費同飯$都好
lingyan 2009-9-4 11:07:01 PM
布甸佢夜晚突然間手腳都係到抽搐,企唔穩,
想帶佢去睇醫生都已經趕唔切 .....

而家仲未搵到工,都唔知要捱到幾時 T.T.......
我連牛都無..... >3<
tracy)) 2009-9-4 11:20:25 PM
算啦,講錢就點都係失感情架啦...
都好既,至少你都叫做認清呢個人既真面目,下次就唔洗再俾佢揾笨吖嘛.....

布甸走咗你唔好咁傷心啦....請節哀順變........
elyse)) 2009-9-4 11:25:09 PM
係牙...銷售員會唔會易搵d...可以牛住先
我做個度係寵物店...都好易見工(我個人覺得),無咩要求,都係有養寵物就ok
佢而家仲請人,你如果想做pm我,send個電話比你
Vinkivan 2009-9-5 01:09:56 AM
有時朋友就係咁, 越識得耐就越易出事, 似熟賣熟呀嘛~!! 我都有個識咗十幾年嘅火星朋友, 咪一樣係衰到冇人有~
算啦~ 唔好為咗呢啲咁嘅人傷心又傷身, 一啲都唔值得, 佢搵你咪SAY個HI就BYE囉~ 講多句都分分鐘有損失, 有時朋友間唔係用時間去計嘅, 有時可以識得好少時間嘅朋友都可以做倒知己, 所以, 唔好俾十幾年嘅感情拖累自己, 對呢啲人真係越早斷纜越對自己有著數~!!
小糖^^ 2009-9-5 09:26:00 AM
小糖^^ 2009-9-5 09:26:29 AM
cordero 2009-9-5 10:20:35 AM
布甸走左?!!!!!!:046:
最近睇到呢d壞消息令我好想即刻飛返hk見珍珍
好怕自己未返到就聽到....:050:
我係呢度都同個朋友有d錢銀問題
識左佢6,7年la....佢而家係咁問我攞錢....
呢d朋友真係.......:052:
kwaikwai 2009-9-5 11:44:50 AM
lingyan 唔好太傷心~
會有didi o係彩虹橋陪住佢~

友情其實真係好化......所以真係要好好珍惜朋友~
雖然識左10幾年既朋友係咁...但都好既~起碼而家知佢既真面目~
總好過有咩大事發生佢出賣你~

人夾人緣~希望你心情會好返d......:038:

ps 你做開咩行業??睇下我公司可唔可以幫到你~^^
lingyan 2009-9-5 05:04:58 PM
原帖由 kwaikwai 於 5-9-2009 11:44 AM 發表
lingyan 唔好太傷心~
會有didi o係彩虹橋陪住佢~

友情其實真係好化......所以真係要好好珍惜朋友~
雖然識左10幾年既朋友係咁...但都好既~起碼而家知佢既真面目~
總好過有咩大事發生佢出賣你~

人夾人緣~希望 ...

我做開 clerk,而家走去讀緊 lcc 1~
我都想做 sales / promoter,但無奈到我隻腳企唔到咁耐 .... 唯有 give u
畢業之後第2、3、4份工都係做 promoter,都係痛到忍無可忍先辭左~
有時都幾想去獸醫診所做助護 q.q

快速發帖