好想發洩,同兔爸講,點知只係 "哦、哦"

上年11月,我同個朋友 (由中一開始識到而家) 係一間美容院分期買 package,
本來我唔諗住幫佢分期,
見佢講左咁耐,又話會 atm 過數俾我,
最後心軟就幫佢分期埋。

起初3個月,佢俾 cash,我推過佢好多次,唔好俾 cash,
用 atm 過數 (有証明丫ma),但佢係都要俾 cash,
佢俾$500我,我就找返$40俾佢。

跟住我就比較少同佢一齊做 facial,都無乜時間見,
所以佢就局住 atm 過數俾我。

到左而家,開始數返佢仲要俾返幾多次錢我,
我就開始火 la ...

開頭個3次俾cash,我係有找返錢俾佢,我好記得。
因為第一次係佢要我找返俾佢,跟住個2次,佢俾張$500我,我就將我所以散紙都俾哂佢,
搞到我得返一張500蚊紙,要我拎去入錢再係atm禁返出黎先有$100紙。

而家佢竟然同我講,佢由一開始都係俾$500我,無收過我找錢 lor ....
頂 ....
都算數,都係百零蚊,當我豪俾佢。

但點解佢會變成咁 ??

我發誓以後都唔幫人分期 !!! 唔幫人用信用卡俾錢 !!!

---------------
前半年同佢一齊返化妝班,
明明要學化妝堂唔帶化妝工具

(解釋係因為唔想帶咁多野返工,我夠要返工,咪又係帶咁多野..)
就連唇膏呢D咁私人既野都要問我借,
仲要拎自己枝唇掃掃完自己個咀之後,
抹都唔搵紙巾抹又伸過黎掃枝唇膏,

我唔知其他女仔遇到咁既事會有乜反應啦,
但我真係好 mind lor,唔係 mind 佢用我d野,
而係一d衛生都無 ... 加上個排佢頻頻病 ...

------------------
上個排,佢知道我同兔爸有結婚打算,
咁佢就話想做我伴娘,點知 .... 佢之後加多句 "你怕唔怕我搶你鏡先 ?"
我聽完之後O哂咀,
(以前中學個陣,同級既男同學覺得佢好靚,係級花,起初佢都自己話自己唔靚 ga,
但係而家認自己靚囉..)
我真係好想講...
"你飛機場,無前又無後,想點搶鏡 = =||,
加上伴娘搶新娘鏡,d人只會話伴娘既不是,
再加上 ... 如果真係好朋友,就真係唔會搶自己好朋友既鏡啦。"

----------------------
好灰好灰 ...
搵工又 sd 左好多 e-mail 都無 reply,
搞到我都唔知係我個 e-mail 有問題定係人地個e-mail係block左free e-mail a/c ....
前個排布甸突然走左,
雖然而家 miffy 既日常食用既野都仍然可以提供得到,
但真係拜託佢唔好病 ....如果唔係真係死都唔得掂 /_\

光之天使)) 2009-9-3 11:05:33 PM
..........
百幾蚊........

我都明你感受既...話晒係朋友,為左錢銀就攪成咁樣...

大家冷靜一排la...
以後諗返,可能百零蚊唔值得無左個識咁耐既朋友~
vice0926 2009-9-3 11:53:03 PM
錢真係好傷感情ga..
不過咁樣都好啦..
起碼證明左佢唔值得你去同佢做朋友啦..
為左果百幾蚊傷感情..
真係唔明佢..
firen_freeze)) 2009-9-4 12:06:09 AM
所以講錢傷感情....

就算好FD都要數還數路還路。

如果有心同你FD O既係唔會為左錢而令你難做架...話ATM 就ATM,想KEEP 返個友誼架MA

人大係會變,你都係睇開D啦,至多以後做人小心D,百零蚊當買教訓....
lingyan 2009-9-4 02:02:07 AM
最傷心係識左至少十幾年,
但就因為百零蚊就睇得出乜野人 ....

起初佢仲話只係俾返十期我,話只係 5k。
我諗諗下唔對路,

點解得返 5k ?
之後我搵返月結單,再計返條數,
係5.5k,每個月$500就係11期 ga la !!!

點解 ...
點解要咁做 ??
身為朋友,明知我失緊業,都仲搵我著數 ??
真係估我開金礦 ga = =|||
究竟知唔知對於失業既人,$500 係好大既數目 ??
佢無錢駛,可以問老豆媽媽拎,我無錢駛,無得問 ga ....
(自從畢業就已經唔問屋企拎錢...)

朋友,真係唔好有錢銀瓜葛  .....
講錢真係失感情 .....

前幾日佢知我有個格仔舖賣 accessory,
佢話佢都好想賣,係咁問我係邊到拎貨個d,
咁我覺得係fd,都無所謂,就同佢講,
跟住佢就話,咁辛苦 ar ??
有無興趣一齊搞 ar ??
當然 ... 我見到佢咁我當然 reject  .\/.
bonedog 2009-9-4 03:15:34 AM
唉, 有時d朋友真係識耐左因呢d事就睇清哂人既真面目..
我都試過好幾次好似你咁, 無野做仲要咁幫佢嘔百幾蚊真係好慘
但你當係用百幾蚊二百蚊睇清楚呢一個朋友既真面目...

真係有d野, 佢個格係咁就係咁, 點都無得改
唔係話去到無朋友做咁絕, 只有自己之後醒定d, 知佢係份咁既人同錢有瓜葛就一定唔好啦..費事又煩又唔開心又做衰人又無朋友做..
otola 2009-9-4 12:08:23 PM
EASON 隻 "最佳損友" 好岩你 ... 同我
smallsuishan 2009-9-4 12:42:49 PM
yes....一關係到錢就可以睇清人既面目
你唔好話朋友 親人都係一樣
所以... 睇開d
hh0 2009-9-4 01:10:50 PM
百零蚊就睇得出佢係乜野人, 好抵ga la
朋友之间講錢真係失感情
但要借就先預左收唔番
只借俾真係有困難好須要果d

呢一個人真係唔當你係朋友…….
以後同佢hea下算啦…….
ka@+ 2009-9-4 02:22:22 PM
朋友真係識要得耐先睇到佢真面目..
wm20472 2009-9-4 02:32:40 PM
你朋友好過份喎, 重要係中一識了十一年的好朋友
只可以講, 你今次用$5500認識清楚佢, 而佢用$5500出賣了佢的人格

俗語有曰: 唔做宗、唔做保、唔做媒人三代好
唉, 我都好同情你
elvisli 2009-9-4 05:03:45 PM
不如試下正面d睇

會唔會因為太熟,佢覺得你唔會介意果百幾蚊..佢可能覺得大家老友唔洗計到咁足

hea左你就算...其實你可以認真同佢講一次

佢真係比小左錢你同埋計錯數..睇下佢有咩反應

唔好死得不明不白
lingyan 2009-9-4 06:04:26 PM
[quote]原帖由 elvisli 於 4-9-2009 05:03 PM 發表
不如試下正面d睇
會唔會因為太熟,佢覺得你唔會介意果百幾蚊..佢可能覺得大家老友唔洗計到咁足
hea左你就算...其實你可以認真同佢講一次
佢真係比小左錢你同埋計錯數..睇下佢有咩反應
唔好死得不明不白 [/quote]

佢因為太熟而覺得我唔會介意個百幾蚊唔出奇,
我有同佢講過,頭個幾次我都有找返50蚊俾佢,所以第12個月仲要俾返$150。
但係佢講到係由一開始就話還$500 & 無收過我既找續,我先至火。
有收咪認 lor,我收唔收返又係另一回事,但係佢死口唔認無收過 ...
仲要搞笑到,乜都有印象,就係對我既找續無印象。

問心,知道朋友失緊業,你仲忍唔忍心去拎佢著數 ?
stephanielwk)) 2009-9-4 07:02:31 PM
布甸走左?(*_*)
Why?
光之天使)) 2009-9-4 08:32:23 PM
其實如果係咁,
我覺得無謂嬲,嬲佢都嫌晒自己d氣la~~
呢個"朋友"根本唔值得為左佢嬲到自己唔開心~

咪當係普通舊同學算lor~

ps. 布甸走左...????

快速發帖