今日收工 9:30pm 返到屋企
見到 Kulu 睡姿有d奇怪
佢無好似平日咁一見到我就起身

阿妹話Kulu 今日唔理佢
我就立即開寵睇下
佢無衝出黎 (平日一定會)
推極都唔動
我仲發現左佢賴左尿尿
柯左尿尿都唔走開
仲伏係到 (佢識去 toliet, 之前未試過咁)
之後餵糧同零食都唔食

我好驚....唔知佢做咩
佢之前都一切正常

見佢今日有食草同飲水
便便都有, 不過少過平日, 同有d d 細左

之後係咁打急診電話
先發現好多都停o左 call 台

心慌到極....好在夏維利診所覆我
雖然佢話未睇過不會安排急診服務
但俾左個24小時診所我
打左去, 個姑娘叫我立即去
我就同Kulu 飛的去

個醫生幫 Kulu 探左熱
佢無過熱
睇左牙仔, 都無事
睇左腳仔, 都無事
聽左心肺腸胃, 都無事
搵唔到原因

不過醫生話佢腸仔D 聲 動得唔夠多
可能腸胃有事
同佢打一支針刺激下d蠕動
睇下會唔會食返野
同埋可以俾d fresh, nature pineapple juice 佢飲
如果聽日都無改善, 先返去

好擔心, 唔知 Kulu 咩事?
大家有冇試過?
Cwk 2009-9-4 01:25:18 AM
唔食野好可能係腸停
你約個時間, 帶佢去睇個醫兔仔叻的醫生啦
大圍珍禽異獸診所同九龍城動物醫院都好多兔友幫襯
兔仔腸停好嚴重, 可以致死架
如果兔兔唔食野, 你keep住兩個鐘左右要餵草粉
個肚無食物, d腸就更加唔郁架啦
你同診所d 職員講兔仔腸停, 我諗佢地會優先俾你睇先
光之天使)) 2009-9-4 01:51:32 AM
有無草粉?
keep住餵先~
仲有,如果佢自己飲水唔多,用針筒餵佢飲~
唔可以缺水架~唔係條腸郁得唔順排唔到便便架~

另外,可以幫佢按摩下肚仔~

如果情況無改善,最好聽日帶去有兔兔醫生既診所walk-in
redbean 2009-9-4 02:03:43 AM
我有草粉, 之前都已經有,
今日醫生都閞埋另外一隻
我會keep 住餵架啦

Kulu 之前都睇開大圍同九龍城
我聽日會打去約

但係佢有便便 (岩岩見到都大大粒)
除左腸停, 會唔會有其他可能?
珊迪小姐 2009-9-4 10:28:51 AM
照計應該有食野先會大大粒便便嫁wo....

早兩日放工番到去餵糧charcoal食 佢居然無興趣!!!!
聞左一聞就無理到!!加上見佢廁所無咩便便...肚仔又吾硬丫
觀察左一陣又吾見佢草 嚇到我漂冷汗!!! ><lllll
於是洗條菜比佢睇下食吾食 點知又吾食
最後決定開草粉佢食住先 反正無害
草粉初要一聞到都有興趣 食左兩個茶匙
之後就吾食了....所以我就夾硬用針筒餵佢
好彩!!吾知係咪開左胃 過左一陣仔仔終於食番草了~

你都吾好甘擔心了 睇定d啦 keep住餵草粉
試下食吾食菜菜丫 =)
redbean 2009-9-4 11:21:27 AM
我琴晚諗住臨訓之前食多次草粉
點知佢唔肯食
返而自己走去食草

跟住今朝見佢好似精神返,
有便便, 不過細粒
同埋夜晚有食草同糧
雖然份量少平日一半
但起碼肯食,
我就無迫佢食草粉啦

唔知佢係咪慢慢好緊
大家覺得仲洗唔洗去walk in睇九龍城?
我驚佢出去, 見醫生, 會仲唔舒服
因為佢次次睇醫生都會好驚
wm20472 2009-9-4 02:36:27 PM
即刻同佢打草粉啦, 腸停好大件事, 重1.2KG最少餵80ml一天
我細妹做完手術都唔肯食, 我都要用九牛二虎之力, 兔爸按住、兔媽拿針筒餵佢食
兔媽形容細妹的表情, 好似 "強X" 佢

珊迪小姐 2009-9-4 02:59:58 PM
原帖由 redbean 於 2009-9-4 11:21 AM 發表
我琴晚諗住臨訓之前食多次草粉
點知佢唔肯食
返而自己走去食草

跟住今朝見佢好似精神返,
有便便, 不過細粒
同埋夜晚有食草同糧
雖然份量少平日一半
但起碼肯食,
我就無迫佢食草粉啦

唔知佢係咪慢慢好緊 ...

如果佢開始肯自己食番野的話 應該係慢慢好緊啦
太好了~~:020: