我上網見到咬合不正的定義係teeth向內或者外彎..但我的兔兔係上下的teeth唔能夠對正
即係上的同下定做成一前一合..感覺難以做到磨teeth的效果
一前一合兩者不能互相磨察..請問呢種都叫做咬合不正嗎..
如果要一次斷尾係咪做係要拆哂佢幾隻teeth呢
chrisyan 2009-9-7 03:28:29 AM
你最好搵醫生check一check~~
珊迪小姐 2009-9-7 10:05:47 AM
原帖由 kazafzoo2 於 2009-9-7 01:42 AM 發表
我上網見到咬合不正的定義係teeth向內或者外彎..但我的兔兔係上下的teeth唔能夠對正
即係上的同下定做成一前一合..感覺難以做到磨teeth的效果
一前一合兩者不能互相磨察..請問呢種都叫做咬合不正嗎..
如果要一次斷 ...

我記得既係 兔兔的咬合 並不是以"對正"先叫做正常
就好似人甘 正常來說 上顎門牙cup得到下顎門牙些少 先叫正常咬合
我領養charcoal果時佢d牙都係上門牙cup落下門牙既
而之後睇vet檢查過都無問題 所以應該係正常啦~~
另外,磨牙應該不是牙磨牙先叫磨牙,而是食草果時 門牙咬草果個過程磨擦d牙
所以話食草 特別是食枝 對磨牙有幫助甘解
你擔心的話 可以影張相來比大家參詳下!! :048:
Panda)) 2009-9-7 02:44:19 PM
我lucky之前都係咁嫁,問個vet都話冇問題~
佢話有部份會兔兔係咁樣~~正常的~唔洗擔心~
食多點有枝的草草吧~
elvisli 2009-9-7 03:14:47 PM
不如影張相黎睇睇~~~
bonedog 2009-9-7 04:59:54 PM
你意思係唔係下排2隻門牙蓋住上排2隻門牙﹖
如果係既話 應該正常架, 同埋2隻牙仔應該一樣長(平)

不如你影張相放上黎俾大家睇睇~
lingyan 2009-9-7 09:36:27 PM
唔係好明你講既意思 QQ

我隻兔兔就係上門牙蓋係下門牙既前面,
上門牙同下門牙前後重疊的長度大約0.5CM。

磨牙係唔係指牙磨牙,而係食草草磨短D牙。
而平時兔兔覺得舒服而磨牙既聲音,係兔兔入面既牙齒互相磨牙而發出既聲音。

kazafzoo2 2009-9-8 12:19:53 AM

回復 3# 的帖子

希望冇事la~..因為我真係好擔心...
我來緊都同佢地兩個去做絕育..約左betty星期5..
我之前的兔兔係7歲半做手術時過世..係gerry到做
所以再做手術我都己經驚死我
kazafzoo2 2009-9-8 12:21:32 AM

回復 4# 的帖子

我兔兔佢地食開oxbox的tim  
但我係一箱一箱買..
今次呢箱比較乾身..佢地好似唔多食咁
我都想買有多少枝的草..你有冇咩野推介
kazafzoo2 2009-9-8 12:22:40 AM

回復 6# 的帖子

我都想影..但我多數一個人捉到佢..佢又係咁反抗
我好怕整親佢
kazafzoo2 2009-9-8 12:24:06 AM

回復 7# 的帖子

就係你講咁la.上同下好似重疊左咁..好怕因為咁而有咩事
因為太長會好多病痛..
之前個隻兔仔都係老..由細到大都冇食草..太長.搞到有病做手術後併發症過世
FATO_W 2009-9-8 01:06:51 AM

回復 9# 的帖子

想要食多d枝可以買momi草 但兔兔肯唔肯食又係另一回事
珊迪小姐 2009-9-8 03:03:24 PM
ai....既然約左betty做絕育
到時問betty咪得囉!!放心啦~~~ :048:
lingyan 2009-9-8 04:34:02 PM

回復 11# 的帖子

其實我唔係好知道 咬合不正 既意思係指乜野,
不過我隻兔兔睇醫生check牙,都無事。
話牙仔都健康,無過長。

快速發帖