有些人對生命珍惜,但生命卻在眼前漸漸流走;但些人卻對生命不聞不問,眼不見為乾淨....沒$$...請看看你手頭上的iphone,LV,Gucci........沒時間......今晚你卻在看電影,打機,看電視

請想想,寵物只是有基本所需便很滿足,有主人陪就開心到飛起.....為何當初沒考慮清楚便買牠回來.....牠不是貨品,牠是一條可一不可再的生命,同你與我都是一樣......比iphone,LV,PS3,PSP,LCD TV等等的死物....更寶貴.....

珍惜的只有手頭上一堆死物.....唔好整花佢.......真係好笑!!

http://www.youtube.com/watch?v=K ... ure=player_embedded
sheepman 2009-9-8 07:10:09 PM
段片....睇唔落去..
其實樓主講得岩
自己ge寵物照顧得唔好係自己ge責任問題
d人成日搵藉口
冇時間都係一個藉口?
每日最少只要抽一個鐘陪下佢餵佢同換籠
一個鐘only
呢一個鐘d不負責任ge人就用左黎行街買野
用左黎吃喝玩樂
當然我自己都會行街買野、吃喝玩樂
玩樂之後,就應該將剩餘ge時間分俾自己ge寵物
盡一點責任,先至係一個好飼主
隨隨便便搵藉口棄養,並不可取.
lunar 2009-9-8 07:58:06 PM
明白明白
我早晚都清籠子和放草
不過只有晚上才能倍牠
笨﹏s!u〞彌 2009-9-8 09:02:34 PM
點解D人要咁殘忍,竟然可以一隻一隻咁送小狗們去死神個度?
佢地仲冇傷心過,只係面無表情咁....
明明小狗們咩都唔知道....只不過係買佢地ge主人唔好好地咁照顧佢地
令佢地幸福,當小狗病左或者咬人
就將佢地拋棄......我好憎D咁ge人呀...
又唔見佢地將病左或者唔乖ge親生仔女拋棄?!
小狗同小孩有咩唔同呀?!
佢地都係有血有肉的.....點解.....點解小狗就有D咁ge對待呀
小狗明明就可以繼續生存,點解要佢地安樂死?
因為唔乖?因為病?
依D根本唔成理由...只不過係D人唔負責任...
而又唔想比錢醫病,又唔想照顧佢地...
依D人一定會有報應嫁!:052:
Cody)) 2009-9-9 10:33:32 AM
依段片我尋日都睇咗, 睇完真係好心痛, 加埋上星期六去SPCA做兔仔義工時,順便探下D狗時,見到一隻好乖好靚既中型狗, 我被佢深深吸引住, 最難忘係佢好無助既眼神~~更加覺得好心痛, 心諗點解你咁懂性,咁乖都要被主人遺棄唔要, 如果我可以養狗, 我諗我會立即申請領養佢~~  你地都講得好好, 希望多D人知道同睇到依段片, 比佢地知道可謂"安樂死" = "人道毀滅" (假如你係佢地,相信會深深感受到比曾經視佢地係自己家人既主人出賣,遺棄既難受感覺)
勞仔 2009-9-9 07:04:35 PM
果隻狗,一歲都未夠嫁..點解咁殘忍對佢丫....
其實,照顧一隻狗都唔係要好多時間好多心思丫,點解d人買左返黎又可以唔要佢呢?
睇完呢段片,好無奈..心痛...但係,我地又可以點幫佢呢?
Jessie)) 2009-9-10 01:47:22 AM
睇到一半睇唔到落去了.....................太慘喇
呢個世界太多自私既人....中意養就養, 中意掉就掉...
.....無言的第三行.....
uumeme 2009-9-10 01:58:55 PM
唔想再睇了..#^73^#
華盛 2009-9-12 09:47:35 PM
好慘囉...唉...
d 人點解唔諗下佢地有生命...
要殺佢有幾難?? 點解要咁對佢地呢..
我就算無錢買自己鍾意既野我都會比兔兔溫飽~有野食~有得玩!!
希望大家都對自己既野有一份責任心喇!!!

快速發帖