又有一不知所謂主人唔識養兔,連兔兔死左都唔知咩事!
激到我發火!

原本琴日聽到毛毛點死已經搞到我紮紮跳, 點知今日又俾我見到另一個不知所謂ge人.

http://beta.beautyexchange.com.hk/forums/viewthread.php?tid=324708&extra=page%3D1

要養咩小動物都要搵齊資料先架啦! 唔係就唔好養!
累死隻寵物, 跟住就喊苦喊忽! 根本一d都唔抵同情, 最令人同情同無辜ge係d小動物!
elvisli 2009-9-21 01:15:20 PM
唉...我都比毛毛單野嬲到我嘔電+反艇

有d野其實只要用心小小就可以避免...

D無責任心既主人只會用籍口將自己既錯事合理化.
debbie1222 2009-9-21 03:24:53 PM
養兔仔真係要好細心至得架
Cody)) 2009-9-21 03:48:24 PM
原帖由 chrisyan 於 2009-9-21 01:05 PM 發表
又有一不知所謂主人唔識養兔,連兔兔死左都唔知咩事!
激到我發火!

原本琴日聽到毛毛點死已經搞到我紮紮跳, 點知今日又俾我見到另一個不知所謂ge人.

http://beta.beautyexchange.com.hk/forums/viewthread.php? ...

我都好同意你既所講,其實邊會有人一開始養兔兔就識架.好似我咁,決定咗養兔兔之前好認真咁做咗一個月資料搜集,係書本上,係兔友論壇上,係網上~~, 到咗真正係半年前開始領養小b返屋企之後,仍然繼續係養兔討論區參考兔友既養兔經驗,所以都覺得自己都ok. 一開始養就帶佢去body check, 覺得無需要又會立即帶佢去睇醫生,所以有時我都會好唔明,點解有d兔友養咗兔兔幾年,佢地既養兔知識都比我差??? 希望各位有打算養寵物既人都要考慮清楚,如果真係決定咗養, 就要好好照顧佢地,做好一切準備,更加唔好要等佢地有病先黎講無錢帶佢地去睇醫生,可唔可以自己每個月都做一d儲備呢! 係依到真係見到好多好多兔友,成日話自己無錢睇醫生, 兔兔好似要係到等死咁, 真係唔知講勿好~
老虎b 2009-9-21 04:13:37 PM
我都係養兔新手,但我係領養老虎B之前都係咁係呢個mini-house度溫書,
雖然我唔多發表言論,但我都成日上黎刨post架,
點講佢地都係一條生命,都係值得我地去愛惜,
都唔明點解d人可以咁不負責任,仲係度同自己去搵藉口....
光之天使)) 2009-9-21 05:24:50 PM
最近好多上黎開post...
都係問一d好基本既野....甚至價錢....
好多新手都問...
其實唔係唔歡迎大家問,只係覺得既然有心養,真係應該做好準備lor
學左唔明可以問,但係連自己去睇資料既主動性都無真係令人好火滾!
好多時睇到呢d post~真係好想爆一句粗口...
樣樣都出事先黎問,無人得閒答咁點呢?
講句唔好聽,我地唔係擔心又有兔兔無辜出事,真係話之你死la!

真係好希望d新手...睇多d有關知識,爬下文先養...
唔明再問,唔好連少少心思都唔肯做
有好多野其實真係可以避免或者及早救返架...
chrisyan 2009-9-21 06:09:17 PM
原帖由 Cody 於 2009-9-21 03:48 PM 發表

我都好同意你既所講,其實邊會有人一開始養兔兔就識架.好似我咁,決定咗養兔兔之前好認真咁做咗一個月資料搜集,係書本上,係兔友論壇上,係網上~~, 到咗真正係半年前開始領養小b返屋企之後,仍然繼續 ...

簡直英雄所見略同!
我同你一樣, 搵左一個月資料, 養左都keep住update自己知識~~~~
好想同你做個朋友!!
chrisyan 2009-9-21 06:13:04 PM
原帖由 光之天使 於 2009-9-21 05:24 PM 發表
最近好多上黎開post...
都係問一d好基本既野....甚至價錢....
好多新手都問...
其實唔係唔歡迎大家問,只係覺得既然有心養,真係應該做好準備lor
學左唔明可以問,但係連自己去睇資料既主動性都無真係令人好火滾!
...

我同你一樣呀, 好想開鬧佢地呀, 不過太多呢d人, 所以後來我都懶得理佢地...
有d人養死兔俾人鬧仲要話唔關我地事,
呀, 我心諗, 兔兔條名唔係個主人架,
只要我地一日愛兔, 一日都關我地事!
elvisli 2009-9-21 06:35:51 PM
其實學養兔冇可能一個月就學識

養前一個月所學既野都只係一d好基本既概念

只有一路養,一路了解.一路探究先可以明白"如何"養

只要多問多發挖.根本就可以避免到兔兔病時,主人"拿手唔成世"既情況

最慘就係教埋你都唔肯去做..累死兔
small_tra 2009-9-21 07:36:06 PM
我見到毛毛果件事~~我已經覺得不知所謂~!

都唔明d人點解唔識養~都唔搵多d資料~!

好多人都對兔兔o既諗法就係好易養~唔洗洗好多$~!

我見得太多人養死兔~我已經心都麻木晒~!

佢地睇兔兔o既生命太輕易啦~!

但我唔係囉~!如果有一日,我隻兔兔死左~我諗我都唔知點過d生活丫~!

我成日同我隻兔兔講:你唔可以離開我丫~我冇左你,媽咪會好慘~!你要陪我好多好多年架~!

哈...我已經當左佢應承我........!:059:
oscarlik 2009-9-21 08:19:22 PM
相信又係一名港女....
唉..真係不知所謂
燒雞。﹏。)) 2009-9-22 12:29:00 AM
毛毛係?????
Jessie)) 2009-9-22 02:53:15 AM
我都agree你講既野wor, 我每一日早晚望兔兔第一件事就係睇廁所
睇下all既係唔係屎王.....因為兔兔腸道健康係我最注重既事
點會話死就死丫, 前一個星期D便便一定有異樣~~
睇佢之前都有帶兔兔去睇醫生....不過係唔夠關心兔兔健康
Jessie)) 2009-9-22 02:54:28 AM
Vinkivan 2009-9-22 11:25:15 PM
呢個人講到佢之前養咗幾隻兔成8至9年先死, 呢隻又話4年幾, 我真係好想知佢幾歲囉~!! 講到佢都好識養咁, 但連隻兔兔食少咗嘢同便便少咗都唔覺得要睇醫生, 呢啲人真係好識養囉~~!! 唉~~~ 希望佢真係唔好再養, 唔好再害死啲兔兔~!!

快速發帖