各位~
我想問下你地平時摸兔兔既時候,係咩感覺?(身)
暖暖地?
定係無乜溫度,摸耳仔先feel到暖?
有無人知兔仔係幾多度體溫?

事緣今日我摸total,硬係覺得佢個身有少少暖暖地..好似同平日唔同..
但係佢又正正常常...
我搵書又搵唔到講有關發燒既野...
有無人知??
:054:
seefun 2009-9-21 09:02:57 PM
正常的兔兔體溫係38.3°C至39.4°C,比人類高d.
平時兔耳會有d暖暖地,冬天凍會凍d,夏天熱或者跑跳完會熱d.
其實不用錶度好難靠摸耳仔知有冇發燒的.
天氣溫暖時身仔摸上去不太覺暖但冬天則放手在兔兔身邊都會覺得暖.^^
redbean 2009-9-21 09:09:56 PM
我記得兔兔正常體溫係39度

唔知人用個d紅外線探熱得唔得?

wm20472 2009-9-21 10:06:59 PM
測住體溫有甚麼用?:048:
光之天使)) 2009-9-21 10:12:38 PM
佢飲食便便樣樣都好正常~

就係我摸落覺得佢暖...好似同平日有少少唔同~
稍稍擔心了一下...:056:
hh0 2009-9-21 11:06:39 PM
想問兔兔係邊度量體溫, 紅外線耳探準確可靠嗎
seefun 2009-9-21 11:51:21 PM
vet 會用探熱針肛探測兔兔體溫,
用人用的紅外線探熱針應該唔得喎,
兔兔成身毛,紅外線射落去唔準架,
而兔耳用黎散熱溫度變動大都係唔作得準.
redbean 2009-9-22 12:11:00 AM
係呀, 上次kulu 睇 vet 都係肛探的
不過唔係專業人士既話好似好危險咁
chrisyan 2009-9-22 03:56:12 AM
如果係平時check下兔兔身體有咩變化,
我諗耳仔都okay, 如果佢係係有足夠冷氣下, 耳仔比較凍, 但係都有輕微暖ge感覺,
如果佢覺得熱, 耳仔會好暖, 咁就一定要做好降溫設施喇, 因為兔兔已經好熱,
如果 無開冷氣/ 降溫設施, summer時間, 甚至冬天, 如果發現耳仔異常凍,一dd暖都feel唔到咁 表示兔兔可能有唔舒服, 而且呢個時候兔兔通常都有手腳無力, 無反應, 無郁ge情況.
光之天使)) 2009-9-22 07:21:48 AM
都唔知係我自己個人凍d...
定係total暖...
我岩岩抱佢,都仲係feel到佢暖~
但係又好正常...
elyse)) 2009-9-22 08:52:11 AM
兔子的正常體溫約為攝氏38.5-39.5度,體溫升高可能表示遭受緊迫或感染,後者就要趕快請醫師處理了。低於38.5度的問題比發燒要嚴重的多,異常的低溫可能是因為休克或敗血症,就是細菌侵入血液中的意思。若低於38.3度就是急症了,快將兔子和包著毛巾的溫水瓶放在一起保暖,趕緊送醫!(注意:不要事到臨頭了才想去找有醫兔子經驗的醫生)

COPY FROM gina-rabbit.net

快速發帖