非常非常咁耐冇上嚟Update我家兔兔Oreo嘅近況,先排兔公身體唔太舒服,搞到我心都亂哂。打後屋企又輕微裝修,除咗上嚟睇吓Post之外,原來自己變咗做隱形人,冇發言無建樹,哈哈。上一排收到EMAILMini- House要更新兔兔名冊,所以立即捉住我家兔兔影咗輯非專業沙龍相。

兔爺兔嫲又就快嚟澳探我哋啦,除咗要同佢哋週圍去玩之外,重要扮乖唔好比佢哋以為我終日上網唔做家務(我認!雖然我係!),我諗佢哋喺度住嘅兩個禮拜我又要練下閉氣繼續潛水先。

以前買錯咗個貓狗用水樽,上次開Post後得兔友們搵出兔兔唔曉用水樽嘅原因,之後換咗個水樽仔。仲有隻黃鴨仔水位Indicator添,可愛!

上次有兔友建議加大個兔籠仔, 友儕亦說兔兔越來越巨大,我們每日同佢一齊反而一啲都唔覺得。不過抱住兔兔抱得耐其實都覺得佢幾重吓。Anyway, 加大咗個兔籠仔等佢住得舒舒服服!

O 1.JPG (88.54 KB, 下載次數: 59)

堅毅樣

堅毅樣

big thighs.JPG (45.51 KB, 下載次數: 58)

大大隻油兔脾

大大隻油兔脾

o 3.JPG (20.73 KB, 下載次數: 63)

籮霸

籮霸

New cage bird's view.JPG (237.64 KB, 下載次數: 59)

加大後兔籠仔及冬天南瓜行宮

加大後兔籠仔及冬天南瓜行宮

Oreo's fav.JPG (46.06 KB, 下載次數: 62)

自家種兔兔最愛小麥草

自家種兔兔最愛小麥草

Water bottle.JPG (144.19 KB, 下載次數: 63)

黃鴨仔水樽

黃鴨仔水樽

firen_freeze)) 2009-9-23 02:13:55 PM
呵~max唔俾人抱,冇得做攬枕.

但可以用雙手圍住佢,一樣好暖~~~~ 期待冬天中...#^10^#

我都覺得我隻兔同你隻兔兔好似ar~~~ d 田雞樣都一樣~~~ 不過max的兔腳冇咁白.
Jessie)) 2009-9-23 03:03:54 PM
我覺得你個兔籠可以自己組合好好用@@請問係點整嫁? D材料係邊度買??
Bolin 2009-9-23 05:05:55 PM
原帖由 Jessie 於 2009-9-23 03:03 PM 發表
我覺得你個兔籠可以自己組合好好用@@請問係點整嫁? D材料係邊度買??

哦,個籠真係幾好,因為我呢處啲兔籠又貴又細唔啱用所以DIY囉, 不過當然唔係我原創出嚟架啦, 我係某加拿大網頁參考返嚟嘅。比啲啲時間我剃我可唔可以搵得返個Website出嚟先。

不果其實材料好簡單,只要喺Hardware Store, 五金舖買一啲 Grid --> 格仔板(唔肯定香港係咪叫格仔板)返屋企就得啦,我唔清楚香港呢啲格仔嘅價錢,不過澳洲嘅Hardware Store賣$10 四塊以前兔兔細啲個陣砌咗三格比佢住,依家長大咗加多兩格, 易洗易拆亦可因應兔兔自行調整兔籠大細
Bolin 2009-9-23 05:13:56 PM

回復 17# 的帖子

話咁快就搵到啦,原來我有Saved 起個網址。

http://www.guineapigcages.com/howto.htm

不過我同C & C Cage 個網嘅籠有小小唔同,佢用膠板底我就用瓷磚片諗住天氣熱時兔兔會冇咁熱,亦都襟用啲。
Jessie)) 2009-9-24 12:57:50 AM
yeah~~~謝謝你的提供, 我去5金鋪搵下有冇>v<
wesky 2009-9-24 01:08:45 AM
你隻兔兔真係好大隻啊 仲好可愛
個籠 DIY 得好好
Bolin 2009-9-24 11:05:33 AM
原帖由 Jessie 於 2009-9-24 12:57 AM 發表
yeah~~~謝謝你的提供, 我去5金鋪搵下有冇>v

或者試吓係家品店搵搵睇吓有冇
Bolin 2009-9-24 11:07:22 AM
原帖由 wesky 於 2009-9-24 01:08 AM 發表
你隻兔兔真係好大隻啊 仲好可愛
個籠 DIY 得好好

#^11^# 多謝多謝!

快速發帖