今日早上收到一封e-mail
寄件人﹕ 香港網絡零售商會 [email protected]

雖然不知內容是否真實~但大家都你留意一下

以下是我友人家姐(任職PCCW)之同事,作出以下提醒

緊急通知

剛剛接到在電信部門工作友的緊急通知,請大家一定關注.如果你收到任何一個電話(包括10086)說是在檢查你的手機線路,並要求你按#或其他任何按鍵,請不要按那些鍵,並馬上結束通話。
那是一家欺詐公司,他們的機器能在你按下#或其他按鍵後連接到你的SIM卡,並用你的錢來打電話。把這個消息轉發給盡可能多的朋友,阻止這項欺詐。這條消息已經被摩託羅拉和諾基亞證實。
現在全世界超過百萬手機正被這種病毒感染。你也可以到CNN網站上查證這個消息。請把這個消息轉發給你所有擁有手機的朋友大家小心,相互通知。

firen_freeze)) 2009-10-1 11:20:14 AM
我聽講過類似的,果時O係大陸見電視有報導.....

話有人接左D奇怪電話,個所謂「電話公司」將你條線駁到世界各地,然後你就要俾佢地長途電話錢......

估唔到受廣告電話掻擾之外,我地仲要煩埋E D 野////#^3_002^#
ping.tat 2009-10-1 11:24:06 AM
就係~現在有要煩多樣~
平時d廣告電話已經夠煩了
uumeme 2009-10-1 12:52:49 PM
正常來說, 如果1個不明的電話號碼(eg. 10086<-一定係假電話, 背後是有另一個number, 如)致電給用戶, 叫你按#或任何按鍵是沒問題的, 關鍵在於按#或任何按鍵後, 再按"send/打出", 就不敢包了.

現在有好多手机中左手机病毒,而机主都未必知, 這情況更加不敢包了. 最常見是手机不停send sms到mobile list的朋友手机. 電話公司不會知道你是手机中毒, 只知sms的確從你的手机號碼send出, 收費當然是由机主負責了.
以上情況我聽好多, 不過係前一兩年了. 現在還有少少.

如要保障自己, 最好定期update 手机firmware version. 或download 手机防毒software.
KANGAI=] 2009-10-1 07:25:14 PM
多謝你的提醒唷!
等我都話俾我d朋友仔知先!嘻嘻
Jessie)) 2009-10-1 11:07:24 PM
謝謝提醒, 我估係真既, 一陣同阿媽講聲先
`Shusonbaby||' 2009-10-2 12:04:15 AM
我都收到呢個e-mail#^54^#
Vinkivan 2009-10-5 03:10:30 PM
我家姐之前試過部電話喺一個小時內收倒七十幾個不明來電, 唔知同中毒有冇關係。
不過, 依家真係好可怕, 唔知咩事都可以攪到自己, 唯有所以不明電話都唔好聽啦~!!

快速發帖