你們的兔兔會唔會呆坐不動十五至二十分鐘?又有時會好似伸懶腰,把腰及肚仔貼地,以前無見過佢和其他兔有一樣的動作。動作好似有點奇怪。

另外,如何讓�迫 牠食草?佢唔係好食草,又不可以不理牠,牠真的會令死不屈。

FATO_W 2009-10-6 12:14:05 AM
我隻兔好多時都就咁坐係度架
坐得耐(可能訓覺仔)就會伸懶腰+打喊露 好正常既:057:
如果唔食草有可能係天氣熱會影響食慾
但你兔兔係真係食好少草定點?
如果每日只係食好少草可能身體有毛病 要快d帶佢睇醫生喇
firen_freeze)) 2009-10-6 01:18:17 AM
擔心健康可以睇佢屎屎。大大粒的話還是正常的

放多D佢出來玩啦,我發現MAX出籠玩會食得多D野~#^72^#
elvisli 2009-10-6 01:41:05 AM
何止呆坐十五分鐘..整個下午呆坐5個鐘都可以

只要屎屎正常.飲食習慣改變大大..基本上都不用擔心

如果發現平時會做的.但突然對該事物沒有興趣提不起勁.就要多加觀察了
wm20472 2009-10-6 08:51:31 AM
你可以試下減少其他東西的份量 (e.g. 糧), 應該可以念佢食返多d草
uumeme 2009-10-6 09:13:12 AM
發現平時會做的.但突然對該事物沒有興趣提不起勁. 就好像放佢出來玩, 佢都係躲在一邊呆坐(不是波波形那種), 又不理我, 我爬低身和佢說話, 佢用個背背對住我, 原因可能係我迫食草粉.
兔仔怡v3v 2009-10-6 01:21:14 PM
原帖由 uumeme 於 2009-10-6 09:13 AM 發表
發現平時會做的.但突然對該事物沒有興趣提不起勁. 就好像放佢出來玩, 佢都係躲在一邊呆坐(不是波波形那種), 又不理我, 我爬低身和佢說話, 佢用個背背對住我, 原因可能係我迫食草粉.

你係咩時間放兔兔出黎呀!??
我有時都係下晏個d時間放佢出黎玩佢都唔係幾郁嫁
你可以留意玩兔兔通常都係下晏既時候就係訓覺嫁..
所以就算你下晏放佢出黎佢好多時都係就咁搵個地方訓下就算..
我覺得又唔需要太緊張..
至於你話肚仔貼地..
我兔兔成日都係咁嫁啵, 你係會見到佢逼左自己係個角落頭到
之後會見到佢個身不停咁左右搖(應該係放緊夢啦)
之後如果你嘈醒左佢佢通常都會成個身伸直有時仲會連帶住打喊露添...
:053: 打喊露個樣真係超可愛
BB囡 2009-10-6 03:53:03 PM
係呀∼∼bb囡成日都係咁
bb囡佢下午好鐘意訓..
平時星期日放佢出黎..佢都係攤係到..
但一到晚上佢就走黎走去嫁啦
lingyan 2009-10-6 04:13:30 PM
成日都呆坐~

下午放佢出黎,都係周圍撻~
小糖^^ 2009-10-6 06:03:15 PM
vivipig 2009-10-6 07:17:07 PM
丁丁係條標準懶蟲~~
可能係半放養, 就算係夜晚, 佢都係攤係我旁邊要摸摸~~
只係佢帶佢隻兔兔公仔散步先跑耐少少~~~
:056:
uumeme 2009-10-7 09:39:32 AM
終於發現迷底了.
豆丁 不尋常的呆坐+無咩胃口+因流兩日口水睇九龍城= 咬親舌頭仔 :065:

事源九月尾時豆丁流了兩天口水, 大家以為佢是中暑, 立即幫佢散熱, 加冰墊開冷氣, 的確那晚是好了點, 第二日立即睇e 生, 可能牙仔尖, 可能係熱, 無講主要病因, 就立即替豆丁打針食葯吊salt water. 一星期後停葯, 無流口水但還是無胃口+不尋常的呆坐, 再給佢食止痛葯, 又無事, 這証明了佢係因為痛而唔食野, 昨天下午在公司偷走帶佢睇dr.eric(TKO區), 我講番個病情, 一聽到話流口水, 立即可以肯定是 咬親舌頭仔 :065:, 只因咬親舌頭仔才會流口水.
一天都光晒!!!
BB囡 2009-10-7 10:53:49 AM
咁都好d...唔係真係嚇餐死..
個個e生咁叻既..一諗就知係舌頭仔有事..
可憐啦,...個到損左真係幾痛..比係人都唔想食野
bonedog 2009-10-7 05:48:53 PM
又會咬親脷仔都有既.. 咁依家點呀, 洗唔洗做d乜﹖淨食止痛藥﹖要幾時先好得番#^56^#

起碼知道原因, 唔洗咁擔心先
uumeme 2009-10-7 07:50:49 PM
而家活潑番, 跑得走過我, 胃口好好多.

快速發帖