hi...我係新手黎ga....我上個月係兔協收養左米通呀~~~依家米通係我度差唔多一個月啦~~~:055:
我想問下你地用o的咩容器去收藏o的草同o的糧ga?
因為包草好大包,我依家就咁用膠袋包住,不過又怕走曬o的味,仲有o的糧我都係就咁原裝膠袋夾實佢ja,各位可以分享下嗎?

另外,我仲想問,比兔仔出黎玩個o的圍柵邊隻好呀? 同埋係邊買呀?

唔該咁多位呀~~
bonedog 2009-10-7 04:43:59 PM
其實草應該一箱箱買啦..因為一箱都係食一個月到
咁番黎開箱開袋, 唔好掉個箱, 每次用完都"com"番個箱, 就無咩大問題. 因為紙皮都會吸水氣, 同埋如果你近海, 潮濕位既話你可以放隻吸濕器係到
糧睇下你食邊隻啦, oxbow個隻本身有密實拉線, 我就自己會拎一個細細地既存食物盒, 入一份, 到用哂就開番原包再入一份 (如果係其他糧我就會買d 密實樽/盒放入去)

圍欄 d兔友都會去q兔睇下
另外如果我無記錯兔協都好似有得賣架, 你可以去問下
我自己個個就訂做既

喵女)) 2009-10-7 07:46:06 PM
我d草都係用紙皮盒包住的!!buy2.5kg個d以上都會跟盒的吧~我小吉食apd^^
我加完草會包好的..但我草袋本身有洞的~~包死哂會易濕呀@@
加上我再放一個吸濕器的~
糧呢~我都同以上兔友一樣用o記=]有密實拉線
我小吉都住圍欄的~係多多龍BUY的~$250(24"X24")X5
最好係兔兔跳唔過的高度^^
lingyan 2009-10-7 11:51:27 PM
無ga,通常一箱草可以食到一個月,就咁一箱草放係到就算~
williamchw 2009-10-8 01:26:39 AM
每次都係買一盒oxbow 9lbs裝的, 大約食個半月左右啦, 而我就有去實惠買左個膠箱裝住佢, 都ok la.....:032: :032: :032:

呢個size 係可以連埋個袋就放晒入個膠箱度架!!:037: :037:

而d糧就係用個膠盒裝住架!!:031: :031:

williamchw 2009-10-8 01:28:03 AM
另外個紙箱咪可以....hehehheh:060: :060: :060: :060: :060:

Ivan 2009-11-14 11:41:36 AM
我會買22磅裝..低食d...取出一部分草放入9磅裝嘅紙箱內(以前買9磅裝),密封番個22磅箱,直身放在一些物件上,即離地,避免夏天樓下開冷氣,磚地會濕...再用一個膠袋載著數天的份量,每天就只打開膠袋加草...
其實主要係盡量減少開大紙箱嘅次數,咁兩個月後個22磅紙箱內嘅草仲會有香味架

p.s.不過今次oxbow 22磅裝非常多碎草!!!....下次都係買番9磅裝lu
Futagoza_Kaniza 2009-11-14 11:58:38 AM
Oxbow冇22磅... 25磅就有, 呢期25磅d草真係好碎, 我上星期都買左.
以為而家轉左個膠袋會好似9磅咁pack la, 點知都係之前咁唔方便.

如果只係9磅, 係箱側邊開個位拎會方便d. 原箱冇咁易走味嫁.
糧, 我會用膠盒裝起, 即係扭蓋果d盒呢.

usagilai 2009-11-30 01:56:39 AM
我想問下25lbs個紙合係咩SIZE呀??
因為我就養兔兔,係2隻,我知9LBS可以食到半個月到,所以睇下25LBS自己屋企搵唔搵到位放~~THX
minima 2009-11-30 09:50:10 AM
草跟普樂嫖既放法差不多, 會加多個衫狹, 狹住個膠口.. 而兔糧就用十蚊店買既玻璃樽盛著...

快速發帖