我矇仔由細開始已經唔係咁鐘意食草(糧早晚一餐),一日只係食半個草架既草,有時我放工返黎個草架d草好似無少過咁。已經試過幾個牌子既草,O記同KT都試過,試到M記就情況好D,肯食返多少少草。但係佢淨係鐘意食2ND CUT既枝,即係個D一邊枝頭硬,一邊散開變葉個種,可能20條先有一條咁靚個種。搞到成包草有6分之5包係丟落垃圾筒既:050:最重要係佢都揀唔到好多黎食。不過有樣野好搞笑,佢晚晚見親我執籠擺D草落垃圾袋個陣,就會衝埋去垃圾袋到食,真係奇怪既兔兔-0-
繼續講下佢既問題,因為佢只鐘意食枝,於是前幾日我買左1ST CUT,結果佢真係食多左,不過1ST CUT同2ND既枝又唔同,會比較硬同粗,咬幾下就好易斷,搞到佢有時無咩心機食。
Anyway,佢依家屎屎都算多&大粒,暫時都無咩問題。不過我見1st d枝都幾硬同尖下,我勁驚會督親矇仔隻眼,有時d枝仲打直插係籠到(因為我用有底盤既籠),好易插親佢肚仔。搞到我成日都好擔心,唔知有咩方法解決?定係佢自己會避開?
同埋食完呢包2nd想試下APD,請問APD係枝多定葉多?同埋D質地大概係點?
wm20472 2009-10-8 10:01:32 PM
肯食MOMI 1st Cut, 多枝纖維高, 可以幫助磨牙, 好多兔爸/兔媽都恨唔到, 兔兔肯食係最好
至於怕插親眼和肚仔, 因為佢會識避、又有毛保護, 我覺得係己人憂天
我大細妹都係食緊MOMI 1st Cut

wesky 2009-10-8 10:37:06 PM
插眼嘛   我隻波唔識避 = =  :077:
極少數 case, 唔駛理  :043:
elyse)) 2009-10-8 11:45:56 PM
APD我地食開1st cut家...枝同葉都比較軟身d,同幼d。
而且好香,真係好香....
今次個d仲好靚...

我平時都係放一堆在墊上比佢地食,
無放起草架上咁易插眼...
elvisli 2009-10-8 11:51:40 PM
你試下扣起一餐糧..包你食草食到窮...
lingyan 2009-10-9 12:18:38 AM
其實兔兔係識避既,始終佢都會知道乜野叫做危險,但可能有陣時動作慢個頭,閃唔切姐..
hh0 2009-10-9 12:50:13 AM
我都覺得俾草拮親機會好低既
只算係意外, 所以無須擔心
同意elvisli 講減一餐糧試下
尤尤 2009-10-9 01:16:35 PM
我家兔兔2隻都食緊momi既1 st...
其實最緊要係佢肯食....
momi有好多枝....所以纖維高
又可以幫助磨牙....
momi 1st d枝好硬....
好拮手....
不過我覺得兔兔唔會咁易俾草拮親....
佢地識避嘛....

快速發帖