呢排拖肥間唔中會屙一,兩粒比正常圓形屎大o既屎屎...
係"talk"圓形o既..即係比圓形長少少咁!!#^71^#
岩岩我見到佢屙o左三,四粒都係咁..其中一粒就係正常~~

想問o下有冇人知點解會屙"talk"圓形o既屎屎~
同埋咁樣有冇問題o架??好擔心~~#^73^#

thx~~~~~~#^80^#

(岩岩睇佢又屙o左幾粒~又變返圓形正常o既屎屎#^4_002^# )

uumeme 2009-10-11 02:06:30 AM
我棉棉的便便也是隋圓形的, 形狀似有花生的m&m, 我們稱之為巨便. 大部分巨便不能掉進便盆. 棉棉自小的便便都不是圓形, 三尖八角的. 現在大個了, 變成隋圓形巨便, 這是沒問題的.
chocolate301 2009-10-11 02:08:12 AM
原帖由 uumeme 於 2009-10-11 02:06 AM 發表
我棉棉的便便也是隋圓形的, 形狀似有花生的m&m, 我們稱之為巨便. 大部分巨便不能掉進便盆. 棉棉自小的便便都不是圓形, 三尖八角的. 現在大個了, 變成隋圓形巨便, 這是沒問題的.

哦哦~明白了!咁我都放心晒!!
拖肥屙果d都係形狀似有花生的m&m!!!
係冇問題咁就好喇~~#^51^#

唔該晒你呀!!!#^7_002^#
seefun 2009-10-11 12:22:17 PM
兔兔正常的屎形狀是圓形的,長橢圓形的屎是因為屎裡面有毛而形成.
兔兔換毛時會lam左d毛落肚,毛毛在腸裡混埋草的纖維形成屎排出,
毛毛量少時屎屎仲會是圓形,毛量多就會變成長橢圓形,有時會有
幾粒屎中間有毛串埋一串.這些情況都是顯示兔兔腸胃內有不少毛.
要勤梳毛呀,令兔兔清潔自已時唔會吞下太多毛.仲要留意兔兔有食夠草,
纖維唔夠就不能排出肚裡面的毛喇.

三尖八角的屎是不正常的,這代表左兔兔的腸胃蠕動出現了問題,
有可能食草唔夠,腸胃弱,或腸裡面的菌叢有問題,兔兔有時自已會慢慢調節番,
所以會變番有正常的屎.但亦會繼續嚴重下去而停食.
所以見到三尖八角的屎要小心呀,多d留意兔兔食草量飲水量,
停零食,多運動.
chocolate301 2009-10-12 10:20:53 AM
哦哦~明白了..唔該晒你!
我日日早晚都會幫佢梳毛~
不過佢唔俾人抱所以肚仔D毛毛冇梳...
但佢都係間唔中有一,兩呢D橢圓形屎...
我仲以為幾粒屎中間有o野串埋一串果d屎先係有毛tim~哈哈
原來橢圓形屎都係因為有毛...
uumeme 2009-10-12 12:32:07 PM
我也有問過e生, 兔兔年幼時的便便三尖八角, 是因為腸胃未發育完整, 未發成熟後便變回正常. 而棉棉八個月大, 食量多了很好, 現在沒有了那些不正常便, 粒粒都乾身, 又無毛.:048:

快速發帖