我家minimo 本身用開ab 籠... 最近想換籠, 唔知大家有沒有心水可以介紹? 因為真係好難揀... 同埋我想問 q 兔廊既籠好用嗎?
兔仔怡v3v 2009-10-15 08:25:30 PM
我覺得ALEX寵唔錯嫁...夠大!!!
Q兔個廁所好好用!!!最緊要既係佢個網底係可以換嫁!!!
喵喵 2009-10-15 08:29:41 PM
我貪對門靚用左依個∼∼
不過我自己就鐘意兔籠向側邊拉 唔鐘意向下拉
因為我試過隻賓尼成隻個KICK住左在入面
幾驚佢屈到腳腳呀...

wesky 2009-10-15 10:06:14 PM
最好買較長既籠,  兩層已經夠
minima 2009-10-15 11:30:57 PM
阿咪媽話可1以換既網底係咪講緊佢既廁所?
minima 2009-10-15 11:32:00 PM

回復 3# 的帖子

咁呢個籠外型又係幾特別, 但就沒有底盤, 會不會好麻煩架?
minima 2009-10-15 11:33:50 PM
兩層既籠係咪真係好d? 我又聽人講話兩層既話, 兔兔可能唔小心整親跌倒, 其實怕唔怕呢個問題呢? 兩層又大d 開心d or...
我見q 兔廊既籠係有一個層架, 可以俾兔兔跳上去既.. 安全嗎?
有沒有兔友用開?
wesky 2009-10-15 11:55:24 PM
兩層  我指只係得一細塊板果隻
----------------------------------------
|              | 二     |
|                                    |    樓     |
-----------------------------------------
elyse)) 2009-10-16 12:23:16 AM
我係用喵喵 post個隻籠

兩層我個人覺得一般,因為跳上跳落都幾危險....都無咩作為...
以我2個囡為例,有時佢見到我返黎..
會由上層好快咁跳落黎,試過快得滯唔小心跌親...睇到我心慌慌
所以我拆左...

同埋因為佢個底係木,我怕濕左好dirty,所以又拿走...
點不知d有時佢柯尿柯歪左落底盤,d尿會zip起籠與底盤d邊邊位。
之後我又要拆籠,搵個刷洗個邊

所以又拿走埋個底盤,就咁舖尿墊:077:

所以個人覺得q兔個個籠除左平,都係一般般
alex個隻籠反而覺得不錯

兔仔怡v3v 2009-10-16 01:45:38 AM
原帖由 minima 於 2009-10-15 11:30 PM 發表
阿咪媽話可1以換既網底係咪講緊佢既廁所?

絕對係講緊佢個廁所呀#^39^#
hh0 2009-10-16 10:13:27 AM
我好用既定義係够大,安全,清漯容易

用過唔少籠,alex紫色同q兔3呎最好用,單層又闊,依家都用緊
q兔3呎缺点係門向下開, alex 無咩缺点,重d 姐
喵喵 2009-10-16 12:34:14 PM
elyse覺得岩呀 我都唔用兩層板
由其是上面果層係一格格果d網底
一陣佢心急跳下 隻腳仔差左入去 你話點算好喇
你有足夠時間放佢出黎玩 佢就開心架喇~~~
minima 2009-10-16 08:22:50 PM
我都聽好多人講alex 籠好, 但係我怕沒有底盤... 易dirty...  所以都唔揀alex.. 雖然真係好大個...
聽完你地講, 我估我可能揀q 兔既 3呎籠.. 有上層果款.. 但可能就會拆左上面既騎樓仔, 因我都怕我不在家, 會有危險發生...
thanks, 大家呀...
我準備呢兩日買啦... 如果大家突然又醒起d 咩, 記得話我知呀..
thanks thanks
hh0 2009-10-17 08:58:54 AM
我上面講既q 兔 3呎籠都係沒有底盤的
唔知你想揀的是否另一款
以我所知, q 兔只得一款係3呎闊既籠, 深藍色
minima 2009-10-18 06:54:25 PM
昨天去左 q 兔睇... 先知原來自己將好多兔籠既款同size 攪到亂哂.. haha
最終揀左一個有底盤, 我估應該係兩呎半, 門係半透明 (佢地話金屬門無哂貨啦)... 仲可以加建一個二樓既板俾兔兔, 有條斜板俾兔兔行上去的那一款.. 因為店員話將來可以加高變三層或者更換配件..
我見人地話有粉藍色同埋黃色.. 現在只得粉紅及深紅色... 唯有揀粉紅色啦...  地方非非非常常大啊!!! 不過我最終都係拆左個二樓.. 因為見兔兔跳上跳落, 佢又超級心急, 未企穩就開始四圍玩, 好怕佢趺落黎...
呢個cage係 $580....暫時感覺都ok 既...
希望遲d 用落都好啦.. 唯一要講既係.. q 兔既籠好dirty, 黑色一撻撻, 回家要洗左好耐...

hope minimo快d 習慣啦

快速發帖