我隻兔兔由3個月大養到依家大約5-6個月大左右,,
之前都好乖,,肯比你抱又會lum我隻手仔,,,
但依家愈大愈唔肯比人抱,,1抱就逃走,,
仲成日呢埋係d好暗既地方用野食引都唔出黎(以前1聽到d膠袋聲就即刻標出黎,,")
死啦點解佢依家變成咁架,,
正唔正常架,,我應該點做呀
p.s我家兔兔係隻女仔呢架,,有沒關係架
sheepman 2009-10-18 12:04:29 PM
你抱個之前要摸下佢頭仔
等佢唔反抗先抱起佢架嘛
佢反抗即係覺得你抱得唔舒服
你留意下己點抱啦
我就好似當兔兔係baby咁抱
以下係我朋友ge baby抱法:

佢匿係暗角係覺得安全舒服姐
你養佢耐d+多d同佢玩
佢自然同你熟就任你抱架啦#^54^#

katkat 2009-10-18 12:31:06 PM
唔駛擔心,逃走係兔兔既自然反應,因為佢唔知你捉佢做乜。#^66^#
發發同小樹都好鍾意匿係枱底呀、椅底呀咁,因為呢的地方對於佢地黎講係安全既。#^57^#
wm20472 2009-10-18 12:41:09 PM
我大、細妹養左六個月, 都係唔肯比我哋抱
細個肯, 係因為佢細唔識返抗

不過佢成日走去d好暗既地方用野食引都唔出黎, 係唔係佢覺得唔安全, 唔敢出來呀?
FATO_W 2009-10-18 01:23:54 PM
好多兔兔都鐘意匿係黑既地方
我隻兔都鐘意匿係sofa底架
用糧或者菜多數引到佢出黎
不過引唔到都唔緊要 兔兔玩耐左會自己出返黎
無咩問題的
rubee 2009-10-18 01:24:52 PM
毛毛3個月我就開始養= = 係岩岩返黎果時可以抱下反下, 而家真係唔駛旨意!!!!!
我連指甲都剪唔到, 佢會極力逃走, 真係失敗.....嗚#^81^#
wesky 2009-10-18 01:30:29 PM
同一招唔可以用太多次
唔係就無效架啦
Panda)) 2009-10-18 03:40:34 PM
我一直都抱唔到lucky~
近排俾多左時間同佢一齊玩~摸佢多d~
呢排都抱到佢幾次~不過得 3 ~4 秒島~~好過冇~~#^13^#
所以呢~~我都係認為同兔兔close d ~ 佢介心自然冇咁大~
+油~
喵喵 2009-10-18 03:42:01 PM
"""以前1聽到d膠袋聲就即刻標出黎"""""
係咪你D膠袋入面有野餵佢食呀...
我隻兔細個真係BB咩都肯 大個左可以抱抱 不過唔過15分鐘就走佬去玩~~
兔地: [我地鐘意哩埋 同你玩捉迷藏 XDXDXDXDXDXD]

monkey_1414 2009-10-18 04:08:57 PM
""以前1聽到d膠袋聲就即刻標出黎"""""
因為呢佢d糧係個膠袋到,,所以之後1聽到d聲就以為有野食就標出黎,,,
不過依家聽到d聲就唔多理,,
但係呢真係呢幾日先係咁咋,,平時不嬲都比你抱既,,
但呢2日佢真係死都唔肯比人抱,,我都唔知點解,,.
好似係到鬧情緒咁,,,平時1比糧佢呢,,唔洗5分中就幫你清晒,,
依家呢,,分幾次慢慢食好似沒咩興趣咁,,(但食量都沒咩點變!!)
又食得訓得all得,,,
所以呢我真係好擔心呀,,,平時佢悶都會走埋黎嗲下你"了"你抱下佢摸下佢咁,,
唉...點解會咁架
佢以前都會呢埋不過好快就返出黎但依家呢,,
真係等極引極都唔肯出黎呀,,

就係呢隻死豆丁..擔心死我

就係呢隻死豆丁..擔心死我

firen_freeze)) 2009-10-18 08:06:33 PM
多D幫兔兔做按摩

我果隻兔都係咁....摸得佢開心佢就會主動搵你....(用個鼻頂你 = 兔奴,幫我按摩)#^23^#
carmen89134 2009-10-18 09:20:03 PM
我隻兔都好似唔係幾中意我抱佢T^T
∥傻楓☆〞 2009-10-18 10:18:55 PM
我果隻都係T_T`:056:
把得佢幾分鐘又自己反轉
好似好抗拒甘:050:
小糖^^ 2009-10-19 11:08:51 AM
珊迪小姐 2009-10-19 12:00:21 PM
近排我成日抱我個charcoal仔坐係梳化睇電視
放佢係大脾 幫佢按摩摸下頭仔 我就睇電視果種 好幸福呀!!!XD
吾知係按得佢幾舒服 通常都可以維持20-30mins
個人經驗係如果比兔地從手上走佬 千其吾好由得佢地就甘算
要捉番佢地番來再抱 比佢知道兔媽/爸要抱佢地 無得走雞
如果吾係佢地次次都以為走得luck吾駛抱就會變本加厲
不過大前提係如果佢地反抗得好緊要 就要放番低d佢地
萬一佢地從甘高跳落地可能會受傷!!
慢慢來啦~加油!!!

快速發帖