想調查下有腸停過的兔兔的腸停前的飲食習慣
探究下腸停與飲食習慣的關係

單選投票, 共有 16 人參與投票
0.00% (0)
0.00% (0)
12.50% (2)
18.75% (3)
12.50% (2)
18.75% (3)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
31.25% (5)
0.00% (0)
6.25% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限
光之天使)) 2009-10-21 11:30:49 PM
停過左後,
比多左菜菜total食
不過情況都係反覆,醫生過腸停過一次就好易返發
bonedog 2009-10-22 12:53:27 AM
普樂係 有食好小量(每日得十粒左右) 日日食菜, 好間唔時食生果
redbean 2009-10-22 12:55:25 AM
Kulu 腸停過之後
d屎屎都時大時細 (同一日) , 同埋好多水氣
無以前咁健康

Kulu 有食小小糧, 一匙per day,  間中有菜食
之前試個俾d d 生果佢食
不過只係一兩個月一次到, 一次一節手指大細

腸停後就完全無啦
Panda)) 2009-10-22 01:41:39 AM
lucky 腸停過之後就開始俾少左糧~
因為我記得vet 同我講過食糧會增加腸停機會~
後尾 lucky歲幾~我直程同佢停埋糧~
其實我唔知係咪真係同糧有關係~不過本住可免則免既心態~
依家俾多左菜菜佢食~~暫時都冇問題~

題外話: 唔知點解lucky周不時d尿尿係紅色~(又唔似係食完菜排出果種紅尿)
       有部分仲係比較深紅色~考慮緊需唔需要同佢check check~
lingyan 2009-10-22 03:44:20 AM
miffy 輕微腸停,
VET 話生果 & 木瓜丸既果糖都好易令到兔兔腸入面既細菌增加,
(其實糧都會,但因為MIFFY停糧好耐,所以就唔關糧事)
所以停哂佢所有生果&木瓜丸,
變成日日都有菜菜食。

MIFFY ← 上得山多終遇虎
darlingy 2009-10-22 09:26:36 AM
我隻兔腸停過,之前係成日食carrot,而家完全無比carrot,糧都是間唔中當零食甘比佢,後,已經無再有事了~~
喵女)) 2009-10-22 03:43:06 PM
小吉腸停過腸之後就停左一星期糧
一星期只食菜~
e+就一日糧一日菜~~d屎屎好大粒~
wesky 2009-10-25 09:59:06 PM
大家係要投 ""腸停之前""的飲食情況喔
kwaikwai 2009-10-25 11:17:43 PM
DIDI 以前多數日日都係幾樣菜~
加小小糧....
間唔時會比少少水果...

不過....如果而家比我揀~
我會咩都唔比...淨係比菜同草佢.....
Vinkivan 2009-10-27 07:24:11 PM
湯丸喺腸停一個月前本來係每日早晚一平匙糧(大約十幾粒), 菜就多數食白菜, 間中會食紹菜同菜心, 但係一星期倒食一次。 不過喺腸停前嗰一個月就改變咗食菜嘅次數, 變成二至三日食一次, 但糧就一樣~!! 生果方面基本上兩、三個月先食倒一次細細粒嘅APPLE~!!

快速發帖