我諗返起好耐年前有一次返大陸~上到去抖完一陣go食飯~因為叫送果陣我人有三急去左wc~所以唔知我乾媽叫左咩菜(再加上我好肚餓的)~之後冇耐黎左5個菜~其中有二碟野個樣好平凡冇咩特別可以放心食啦~第一碟 : me食果陣以為係駝鳥肉 第二碟 : 食果陣以為係白飯魚炒蛋 之後食完左me乾媽問我好唔好食~我話好食~過左冇耐食生果甜品果陣我問佢果5碟係咩菜? 佢先講我知果d係咩野菜黎~我知道左即嘔嘔左3次~!(點知原來係~第一碟 : 兔仔肉 第二碟 : 禾蟲炒蛋)
我比人坤左之後成個月都好唔開心~我從此之後唔會再同我乾媽上大陸~憎鬼死佢~!
Futagoza_Kaniza 2009-10-29 01:13:22 AM
上次上大陸做野, 同d大陸廠既同事食lunch, 經過街市門口一望入去就見到一隻去左毛+已燒熟既大狗, 個頭掛係個身隔離, 係燒肉檔度, 我同另外一個香港既同事見到差d嘔, 果餐飯我地只係食菜同魚, 見到其他肉類就想嘔....仲要被迫飲酒.
唸返起果餐飯有人嗌禾蟲炒蛋飯, 真係超嘔心, 你都話細個時唔知係咩先食ya. 我知左都特登唔夾, 去完個toilet返嚟, d大陸同事好客氣咁裝左一大碗比我食, 想唔食都唔得....#^37^#

雪姬女 2009-10-29 01:56:05 AM
原帖由 hh0 於 2009-10-28 11:28 PM 發表
都係心理作用吧
你唔知係禾虫果陣食落都覺得無野架

我都想0係呢種不知情之下食到缽仔禾虫呀
但事先知道就一定過唔到自己果關

當時我只不過係細路女~咩都唔識~比我乾媽咁整估我~再加上果時的我只知蟲係有害~!
感覺上好似比人癮誘我食毒品咁lo~食左先知好唔好feel~以為係好野點知係衰野黎的~囧~!
雪姬女 2009-10-29 01:58:35 AM
原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2009-10-29 01:13 AM 發表
上次上大陸做野, 同d大陸廠既同事食lunch, 經過街市門口一望入去就見到一隻去左毛+已燒熟既大狗, 個頭掛係個身隔離, 係燒肉檔度, 我同另外一個香港既同事見到差d嘔, 果餐飯我地只係食菜同魚, 見到其他肉類就想嘔.... ...

你都好可憐~你仲慘過我~知道左都比人強迫~你d同事都好衰下wo~逼人食d咁既野~同逼人吸毒冇分別姐~唔要得wo~!囧
Futagoza_Kaniza 2009-10-29 04:04:09 AM
大陸同事覺得呢d係家常便飯先裝碗比我je...其他餸仲恐怖. 有一味係魚既身+鴨頭及長長既鴨咀...都唔知佢係魚定係鴨, 雖然上碟時係切左件....不過見到佢地揀, 即係生前既樣, 心唸..."咩嚟嫁, 食唔食得嫁?" 見到成個魚缸都係, 如果有睇"寵物小精靈"就會覺得佢個樣似"傻鴨"....總之就好恐怖la....

快速發帖