我諗返起好耐年前有一次返大陸~上到去抖完一陣go食飯~因為叫送果陣我人有三急去左wc~所以唔知我乾媽叫左咩菜(再加上我好肚餓的)~之後冇耐黎左5個菜~其中有二碟野個樣好平凡冇咩特別可以放心食啦~第一碟 : me食果陣以為係駝鳥肉 第二碟 : 食果陣以為係白飯魚炒蛋 之後食完左me乾媽問我好唔好食~我話好食~過左冇耐食生果甜品果陣我問佢果5碟係咩菜? 佢先講我知果d係咩野菜黎~我知道左即嘔嘔左3次~!(點知原來係~第一碟 : 兔仔肉 第二碟 : 禾蟲炒蛋)
我比人坤左之後成個月都好唔開心~我從此之後唔會再同我乾媽上大陸~憎鬼死佢~!
Panda)) 2009-10-28 02:04:49 AM
大陸真係咩都可以放入口 = =
食完先知...真係慘....俾我都嘔..
兔肉...唉~諗起都覺得d兔兔慘~
不過你不知情~唔好怪自己~以後唔好學佢地食就得啦 #^9_003^#
Futagoza_Kaniza 2009-10-28 03:14:47 AM
算啦, 你又唔知, 肚餓起嚟真係食野要緊...唯有下次問左先食la
不過, 我上大陸做野 / 同屋企人返大陸都要問左肉類果d係咩先會食. 費事佢地比野味(即係狗, 貓, 兔.....)我食, 我唸最安全都係食返KFC / M記.
雪姬女 2009-10-28 03:20:22 AM
原帖由 Panda 於 2009-10-28 02:04 AM 發表
大陸真係咩都可以放入口 = =
食完先知...真係慘....俾我都嘔..
兔肉...唉~諗起都覺得d兔兔慘~
不過你不知情~唔好怪自己~以後唔好學佢地食就得啦 #^9_003^#

唉~果次之後我成個月都係食魚蛋粉&餐蛋米咋~唔敢食牛~一食牛就諗起~好慘~!
我唔like食騎呢野的~自從果次之後我見到d唔知咩野都要問左先決定食定唔食~!
雪姬女 2009-10-28 04:29:07 AM
原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2009-10-28 03:14 AM 發表
算啦, 你又唔知, 肚餓起嚟真係食野要緊...唯有下次問左先食la
不過, 我上大陸做野 / 同屋企人返大陸都要問左肉類果d係咩先會食. 費事佢地比野味(即係狗, 貓, 兔.....)我食, 我唸最安全都係食返KFC / M記.

我果次仲慘過犯罪咁~唉~我以後上大陸食中式面算了~!
firen_freeze)) 2009-10-28 01:39:51 PM
大陸真係有好多美食架~~

只要問清楚就唔會食錯野~

上次同枱叫左兔肉(排到好似白切雞冇左d皮咁)我都避得到
雪姬女 2009-10-28 01:44:22 PM
原帖由 firen_freeze 於 2009-10-28 01:39 PM 發表
大陸真係有好多美食架~~

只要問清楚就唔會食錯野~

上次同枱叫左兔肉(排到好似白切雞冇左d皮咁)我都避得到

我果時得12-3歲~唔知野味係咩野黎~所以先傻傻地咁食左都唔知~!
糖醋兔肉~紅轟轟咁~而為係牛肉~點知....唉~!!!
小米 2009-10-28 04:58:26 PM
你契媽咁大整估??
FATO_W 2009-10-28 06:12:50 PM
我之前返大陸都食過兔肉
不過個陣好細個
大陸係多依d野食架喇...
雪姬女 2009-10-28 06:59:10 PM
原帖由 小米 於 2009-10-28 04:58 PM 發表
你契媽咁大整估??

我乾媽話果d普通野原來係呢d野~唉~感覺好似仲慘過比人坤左錢咁lo~!
雪姬女 2009-10-28 07:01:25 PM
原帖由 fato_w 於 2009-10-28 06:12 PM 發表
我之前返大陸都食過兔肉
不過個陣好細個
大陸係多依d野食架喇...

所以我大個左之後同fd返大陸安全起見都係問左果d係咩黎&同人講定我唔食野味先好食~!
alaneva 2009-10-28 08:19:36 PM
比著係我唔止嘔3次,大陸真係乜野事都有可能!!
咕咕媽 2009-10-28 11:25:39 PM
我上次係大陸..見到路邊有紅燒兔肉掛著....我覺得的人好恐怖..一d愛心都無
hh0 2009-10-28 11:28:43 PM
都係心理作用吧
你唔知係禾虫果陣食落都覺得無野架

我都想0係呢種不知情之下食到缽仔禾虫呀
但事先知道就一定過唔到自己果關
雪姬女 2009-10-28 11:30:15 PM
原帖由 咕咕媽 於 2009-10-28 11:25 PM 發表
我上次係大陸..見到路邊有紅燒兔肉掛著....我覺得的人好恐怖..一d愛心都無

諗起都冇晒胃口~何止冇愛心~直頭冇人性的~我會同我囡囡講跟住爸媽好幸福的唷~!

快速發帖