大家覺得我領養多隻兔仔好嗎?
將佢跟不乖一起養好嗎?如果不打架
我覺得佢好似不乖
http://hk.myblog.yahoo.com/hkrabbit_org/article?mid=4552
smallsuishan 2009-10-31 05:50:50 PM
好可愛...

養多隻要考慮既野都好多~
E.G. 唔夾點算呢.... 有時唔係唔一齊住就OK~
個時Hill仔因為有隻新兔兔黎左...
性格都變了

其他開支都x 2..
屋企人點睇~~

好好考慮下
wesky 2009-10-31 06:01:47 PM
你要預左佢地唔夾
兩隻兔, 一定要有兩個籠, 不論一唔一齊住都好
為食仔 2009-10-31 06:09:08 PM
我見你屋企好似好大咁,放多個籠應該無問題。但時間又要預多d黎執籠照顧佢同佢玩等等.....你真係要認真諗下有冇?我之前都有諗過領養一隻,不過諗諗下都擱置左,因為屋企太細及近黎夜放工,時間唔太多,都係等下年儲夠錢買新屋及轉工先可以再諗下領唔領養好!
咕咕媽 2009-10-31 07:10:40 PM
真係要想清楚...我就係例子啦....9月領養了..可能本人不太會夾兔..,到現在還是不成功>"<你要作最壞打算...夾不來真的有地方給他們分開活動嗎?還要什麼都要雙份唷!不能偏心...回來後...本來養開的兔兔...性格真係唔同左(以前好痴身...現在都不太理我):050:
lingyan 2009-10-31 07:32:34 PM
如果你屋企人唔介意,而兔兔又夾既,梗係好啦。
兩隻兔兔夾既話,其實花既功夫係唔多,可能係習以為常呱,
只係花費上會多D。

不過,你要預佢地唔夾。
如果兔兔唔夾,你可唔可以分配好時間俾兩隻兔呢?
屋企地方能唔能夠容許2個兔籠既出現呢?
經濟上許唔許可呢?

如果呢D都無問題既,你領養多隻都好丫~
可以幫到兔兔嘛。
lunar 2009-10-31 07:43:33 PM
即是好大機會合不來?
另外如果合得來?都要有2個籠啊?
wesky 2009-10-31 07:52:13 PM
好大機會合不來
需要慢慢進行bonding
一拍即合既情況只係佔少數

即使合得來, 都要2個籠, 一旦其中一隻生病, 便需要隔離
lunar 2009-10-31 07:53:44 PM
明白,又要重新想過
不過我好鐘意白飯,呵
MOURINHO 2009-10-31 08:40:05 PM
我開頭養多1隻oreo~我諗會好完美~

點之~一齊生活左快2年了~都係合唔到~!

你自己諗清楚~你的不乖~需要多隻兔陪佢定係想個主人陪佢多d~!
咕咕媽 2009-10-31 09:24:11 PM
其實我最初的想法是我上班後...養多一隻陪他等他沒那麼無聊..可是到現在還是夾不來...不過看到他們那麼可愛,,辛苦點都值得la~:053:
katkat 2009-10-31 11:44:52 PM
不如你問下自己,點解要養多一隻?
如果係因為你想領養的兔兔很可愛 / 陪你現有的兔兔的話,那請你想清想楚。
因為兩隻兔兔未必夾到,你所花的時間�金錢�地方都要 x 2,要訓練兔兔,跟牠們培養感情,就算在牠們有病痛時要細心照料牠們,這一切一切都需要耐性和愛心,負責任的主人亦應不時增進養兔知識。這些付出,不是一時三刻,而是(兔兔的)一生一世。
領養的意義,在於幫助被遺棄的兔兔,讓牠們有溫暖的家,過著快樂而健康的生活,而不是純粹因為牠們可愛。

快速發帖