資料來自《家有寶貝兔》一書~

豆頪--高蛋白質,部分含破壞兔兔營養物質或毒素(對兔兔有毒物質)

馬鈴薯,芋頭和蕃薯--高碳水化合物,部分含破兔兔營養物質

栗米--大部分兔糧都含有粟米成份,但那是經過加工處理的,對兔兔没有壞影響.未經處理的粟米含不能消化物質,無論生,熟或乾的都可以導玫腸胃阻塞.

果仁頪--高脂肪

穀物頪--高碳水化合物

種子頪--高脂肪

菌類--含毒素

葱頪--含毒素,包括葱,洋葱,乾葱,韮菜,韮黃,蒜頭,大蒜等等......

糖果--人吃的糖果當然不可以,還包括寵物店有售的乳酪糖和所有含糖份的東西

已有 1 人評分P 點 收起 理由
cordero + 1 thz for yr sharing

總評分: P 點 + 1   查看全部評分

千千 2009-11-14 10:52:29 AM
@@"?
禁 米~#^45^#
陳皮妹 2009-11-14 11:09:50 AM
蛋糕,麵包和餅乾--高脂肪,高碳水化合物,含糖份

粉,麵,飯頪--高碳水化合物

奶頪--包括奶,芝士,秈酪,雪糕等等

西生菜--可能導致肚瀉,而且並没有營養價值

竹筍--含破壞兔兔營養物質

蘋果核--有毒

牛油果--含毒素

椰菜和椰菜花--會導玫兔兔腸胃氣脹

芽菜--没有營養價值,而且會導玫兔兔腸胃氣脹

油炸食物--包括寵物店有售的油妒蔬果乾

朱古力--會令兔兔中毒
灰灰 2009-11-14 11:53:58 AM
好有用的資料o~#^67^#
sheepman 2009-11-14 07:04:11 PM
其實只要多草少糧其他咩都唔洗俾#^22^#
我最多兩星期俾少少蘋果皮佢食XDD
riva.)) 2009-11-14 07:36:45 PM
咁兔仔有好多都唔食得...
咁野生兔仔咪好慘?
firen_freeze)) 2009-11-14 10:40:17 PM
野生兔仔好似好強壯咁....

食乜都唔驚....

不過話時話,MAX會偷蔥食.....唔知WHERE學返黎....次次都要睇得好緊...#^3_002^#
karen195 2009-11-15 12:21:15 AM
我個隻都成日偷蔥食呀.....
陳皮妹 2009-11-15 12:20:55 PM
我個同事見我有養兔,又走去買兔養,
我同佢講話兔仔有好多野都唔食得,
佢又唔聽,當佢好似狗仔咁,我好有心機同佢講d兔要點養,
佢又聽唔入耳,叫佢睇多d有關兔仔既書或網頁,
淨係識話隻兔仔好得意,點點點...
養咗得果個零月,兔仔我諗得四五個月大,
成日俾呢樣果樣隻兔仔食,尋日仲話俾栗米隻兔仔食,
又話兔仔有少少肚痾,唉......我都唔知點同佢講,
我真係覺得好煩,當隻兔仔係玩具,真係好嬲,唔知咩人嚟..講極都唔聽,
仲話因為兔仔要食唔通唔俾佢食呀...唉...火都嚟埋,
呢d人真係...叫佢帶兔仔睇醫生,又話唔駛,冇事既,根本就係唔捨得,
都唔知點做...可以點做,好後悔帶咗d相返工司攪到佢買兔仔,
我好似累咗隻兔仔咁....

喵女)) 2009-11-16 10:55:02 AM
原帖由 firen_freeze 於 2009-11-14 10:40 PM 發表
野生兔仔好似好強壯咁....

食乜都唔驚....

不過話時話,MAX會偷蔥食.....唔知WHERE學返黎....次次都要睇得好緊...#^3_002^#

你講果句"好強壯咁"
我又望一望MAX....就覺得佢好強壯咁
tracy)) 2009-11-16 01:09:01 PM
我以前隻兔兔都會食蔥架.....好在宜家棉花糖唔識去偷食,如果唔係都幾煩.....
芝士媽 2009-11-16 01:50:14 PM
原帖由 陳皮妹 於 2009-11-15 12:20 發表
我個同事見我有養兔,又走去買兔養,
我同佢講話兔仔有好多野都唔食得,
佢又唔聽,當佢好似狗仔咁,我好有心機同佢講d兔要點養,
佢又聽唔入耳,叫佢睇多d有關兔仔既書或網頁,
淨係識話隻兔仔好得意,點點點...
養&#21 ...

借本'寶貝兔'俾佢睇, tag埋最緊要果幾頁...
陳皮妹 2009-11-16 02:41:00 PM
呢d人真係同佢講都係哂氣既,而家打開個電腦就咩都有得睇,
係有心既就買咗返嚟一兩日都既刻摷資料啦,
到而家都仲係咁養,當兔兔係隻狗,佢話佢鍚兔兔先俾佢食,
唉...我唔知呀,我覺得佢唔係累到兔兔就遲早唔要佢,
三分鐘熱度既人,之前未買果陣我話如果你養我就俾個籠佢,
佢就可以買兔果日就連籠都唔買,(佢果日搵唔到我)就咁攞隻兔返去,
搵個紙皮箱養住先,水樽又唔買,我話佢,佢又話返我話搵唔到我,
話我之前講過俾呢d野佢,咁你可以唔買兔兔住ga ma,又關我事咁,
唔知咩人嚟...買兔兔有幾耐啫,己經話兔兔偷食香蕉,香蕉皮,提子,
花生,皮帶...仲有好多,又話兔兔偷入厨房,咁你自己唔識睇實佢既咩,
仲之我唯一可以做既就係幫兔兔祈禱,希望學我老公話齋,可能粗生粗養,
希望係我自己多心∼∼
Jessie)) 2009-11-16 04:37:10 PM
我老豆LOW, 咩都俾兔仔食, 罵佢佢又話係兔仔自己走埋去問佢攞食
吹脹, 好彩阿媽會幫手睇實老豆姐, 咪先阿BEE可能掛左好耐喇=__=
痴線嫁, 講極都唔明
Jessie)) 2009-11-16 04:47:25 PM
原帖由 riva. 於 2009-11-14 07:36 PM 發表
咁兔仔有好多都唔食得...
咁野生兔仔咪好慘?

我估野生兔仔好難會搵到豆呀栗米呀果仁呀呢D野既
其實野生兔仔係生活係草地, 段估草地唔會有糖同豆食0.0

我有養過野生兔仔, 佢地因為習慣左食新鮮草, 所以係好健康強壯
百毒不侵既^^不過我頂多係俾紅羅白佢食姐, 都唔係咩都可以俾佢食
只不過係佢地比家養兔仔可以接受多D水份, 唔會咁容易肚ALL ^^

快速發帖