兔兔高手幫忙>_<

我家牙b廋左,冬天開始
食草小左,但食糧多左:052:
我想開始比d菜同水果佢食!!:044:
佢現在5個幾月了:061:

我想問d菜係咪需要熟左先比佢地食呢??

同埋有冇d介紹兔仔食既菜同水果類既網址呢??

謝謝:054:
花無缺 2009-12-7 04:44:20 AM
菜唔駛煮熟....不過要先用水浸30-45分鐘, 然後過水洗乾淨, 然後等佢乾水先餵
(我自己就會過最後一次水時, 用熟水過)
不過五個幾月既兔兔, 仲未完全發育, 腸胃可能適應唔到, 開頭可以先俾小小佢食

兔兔可吃的蔬果--> http://mini-house.info/thread-45-1-1.html
但係可以吃唔等於佢地鐘意食 / 會食, 最好開頭俾少少睇下佢地食唔食先
水果就唔好俾咁多, 糖份高

糧一日而家俾幾多? 如果太多既話, 試下減糧睇下會唔會食返多少少草,
亦可以留意一下便便數量同大小有無改變
lingyan 2009-12-7 09:30:00 AM
點會食糧食多左呢?
每餐都會固定一個份量俾佢 ga bor。
唔好見兔兔鐘意食就猛咁俾,
食多左糧就梗係唔食草。

5個幾月大可以開始試下俾菜菜,
但係一塊起兩塊止。
通常都食白菜、菜心、油墨菜、小棠菜~
wm20472 2009-12-7 10:49:20 AM
糧: 繼續比A糧食到7個月, 然後慢慢轉T糧, 12個月完全轉食T糧
      每論點情況, 糧最多早晚比一飯匙(外賣匙)平匙份量 ,
      若佢食草少左, 就減少糧的份量, 迫佢食返多D糧

菜: 7個月大開始早晚一碗, 每次食一款菜, 到12個月後可以每餐有3款菜
      不過留意未食過的菜每餐只可以加一款, 以免腸胃敏感
     我通常會沉菜1HR, 然後用紙巾抺乾, 入密實盒放入雪櫃,
     通常我會一次抺2日的份量,  到食時攞返出來暖返先比兔兔食

糧、菜都只係補充兔兔額外的營養, 兔兔主餐都係要食草, 所以若食草量少左, 就唔應該比咁多糧和菜
elvisli 2009-12-7 11:22:29 PM
好矛盾...糧係主人供應的...只要唔比就會食到...餓就自然肯食草

生果呢d零食更加唔應該比..

快速發帖