無良棄兔者現身!!!!!

原文位置:http://www.hkrabbit.org/news/20091208_1.html

鑑於多次有人漠視規矩,狠心將兔兔棄於兔協門外,我們曾發出不少嚴正的聲明,甚至在本會門外安裝攝錄機,務求24小時拍下本會門外情況,以收阻嚇的作用。在有需要的時候,我們更會以這些錄影片段作為證據,作進一步的行動。可惜,這些不負責任的行為最近再度接連發生,就在短短9日內,共棄掉了6隻幼兔,令我們感到十分氣憤。

(按此圖放大/click this image for enlarge)
十一月十四日 上午九時許

一名身型高大的中年男子以兩個相同牌子的A4紙箱載著兩隻兔兔,棄置於本會的門外。兩隻兔估計是剛完成發育而未足一歲,品種分別是混種侏儒及安哥拉兔。最叫人感到驚訝的是在今年8月曾有人以相同款式的A4紙箱,箱內的佈局跟今次完全相同,一樣沒有任何草及兔糧,並只以木糠墊底,一次過將七隻不同品種的兔兔棄於門外(兔齡跟今次的相若),使我們不禁懷疑是否相同的人所為。我們甚至有理由懷疑此人是兔販:因為只有兔販方可定期棄置這麼多不同品種的兔兔,而剛完成發育的兔兔被購買的機會亦較幼兔少,為免浪費資源去繼續飼養沒有人購買的動物,所以不少寵物販賣商都喜歡將這些小動物棄掉(包括狗及貓亦然),騰出空間重新購置一批初生的小動物販買。

當該名男子離開現場後,我們在錄像中看到深夜時份仍有不少人經過本會的門外,而大部份均對這兩個紙箱表現出高度的興趣,留步細看箱內的兔兔。要是有對兔兔心懷不詭的人出現,後果真不堪設想。
十一月二十二日 下午五時許

這位棄兔者的行為更為猖獗,竟然在光天化日之下棄兔,不但毫無羞恥之心,也毫不怕在人來人往的梯間上會遇到兔友或兔協的職員,作沒良心行為也如此明目張膽,實在叫人氣憤!這男子以紙箱將四隻兔棄置於登上兔協福門外的樓梯上。四隻兔兔分別為兩男兩女,並以性別而把兔兔分開盛載,以carefresh墊底。四隻兔兔的年紀跟上次的棄兔相若,估計同樣是剛完成發育的年輕兔兔。他的棄兔行為模式跟前一位棄兔者十分相似,我們也有理由懷疑他亦有可能是無良兔販。

鑑於非法棄兔的情況嚴重,我們早前已經在兔協門外安裝精密的閉路電視監察系統,全日二十四小時監察本會門外、梯間及大廈入口的情況。我們稍後將會在事發經過的錄影片段,透過網誌、facebook或其他傳播媒體公佈,並歡迎各位兔友提供棄兔者的資料或聯絡方法,希望各位兔友可以幫忙找出這兩位不負責任的棄兔者。我們取得進一步資料後,會將資料轉交警方及有關部門處理。

最後,我們亦在這裡再次提醒各位:根據香港法例421章狂犬症條例第22節規定「動物蓄養人如無合理解釋而棄掉其動物,即屬犯罪,可被判處罰款$10,000 及監禁六個月」。希望大家不要以身試法,多為兔兔的福祉著想。
香港兔友協會謹啟
2009年12月08日

redbean 2009-12-8 06:19:51 PM
原來咁多棄兔係黎自兔販
咁即係我地唔買.....都抑制唔到佢地
仲害左兔協....#^50^#

唔知報警會有咩做到?
如果佢地驚左, 唔送d兔仔去兔協
會點處置?.... 唔敢想像#^3_002^#

可以點解決?!
hh0 2009-12-8 06:58:06 PM
可能真係賣唔去既兔仔#^62^#
不過就算拉左人或者阻嚇到唔再棄於兔協門外
是否等於沒有棄兔呢
不敢再想下去
ka@+ 2009-12-8 07:15:21 PM
唔一定所有買兔ge人都會想買bb兔架嘛..
點解可以用呢啲原因黎唔要兔兔#^62^#
vivipig 2009-12-8 07:35:36 PM
D人真係好過份, 當兔兔只係搵錢工具, 賣唔出就唔要佢地~~
望佢有報應~~~~#^71^#
lingyan 2009-12-8 07:38:16 PM
呢個video唔知係咪我係兔協睇到o個個,
不過我自己親身睇到個video,
棄兔個男人真係好大模私樣咁放低係兔協門口,
完全唔驚俾人怕到。

當時兔協義工話好可能會報警。
wm20472 2009-12-8 08:24:40 PM
木糠墊底 .... 完全係金魚街的養兔法喎~~

其實比兔協唔係一件壞事, 起碼好過賣唔去殺左佢
不過兔販應該比錢兔協, 代養及代找主人

FATO_W 2009-12-8 09:13:29 PM
勁誇張 依家d人真係好無良心
淨係諗住錢
如果佢地真係要棄兔 唔該擺低d錢 等兔協負擔無咁重
搞到而家兔協好似奉旨幫佢地d兔販執手尾咁
太過份喇!
光之天使)) 2009-12-8 09:52:42 PM
.......真係好唔知點講好....好嬲...
兔協其實捱得好辛苦~
佢地仲當兔協係收集站,自己賣唔去就拎上黎等兔協養~
真係好過份!!

我覺得應該報警處理lor!!
elvisli 2009-12-8 10:55:58 PM
第一時間諗起K字頭果位兔販
redbean 2009-12-8 11:00:13 PM

回復 10# 的帖子

但係k先生淨係賣侏儒
所以應該唔係佢
nytong 2009-12-9 10:49:11 AM
現今資訊發達, 希望大家可以借助自己既網絡, 將呢個訊息轉開去, 唔好以為做衰野冇人知, 等有心棄兔的人知難而退, 亦可以讓更多人知道棄兔的問題, 選擇以領養代替購買.
ping_1312 2010-7-17 02:31:32 PM
兔販好衰囉.v.
報警差人都吾會幫到我地既-_-
twpig 2010-7-17 05:52:08 PM
唉~他係衰但識棄置 去兔協總好過棄置在公園山邊:044: .
津津豬 2010-7-22 11:58:18 PM
原帖由 redbean 於 8-12-2009 06:19 PM 發表
原來咁多棄兔係黎自兔販
咁即係我地唔買.....都抑制唔到佢地
仲害左兔協....#^50^#

唔知報警會有咩做到?
如果佢地驚左, 唔送d兔仔去兔協
會點處置?.... 唔敢想像#^3_002^#

可以點解決?!

me too

快速發帖