在SPCA做了好幾個月的義工, 看著這班留在SPCA既家兔, 一直都無人問津, 覺得好可憐,真係希望藉著FACEBOOK及兔友討論區既力量,幫佢地依班默默等待既家兔們宣傳一下,希望有喜愛家兔既兔友可以考慮帶佢地返屋企, 比個幸福溫暖既家佢地,真係唔想佢地會係SPCA終老....各位兔友,可以幫幫忙嗎? 雖然他們是家兔,但也很聰明可愛. 請給他們一個家好嗎!
地點: 灣仔SPCA
相片資料: http://www.facebook.com//album.p ... ;id=100000193490394

wesky 2009-12-14 11:28:58 AM
Cody)) 2009-12-14 11:54:20 AM
原帖由 wesky 於 2009-12-14 11:28 AM 發表
http://www.spca.org.hk/chi/adopt/homing.asp?offset=0¢er=&species=Rabbit&breed=
仲有幾隻賓尼兔

我知,其實主要係想幫"家兔".因為賓尼兔,貓貓兔,等既兔兔都會好快比人領養, 我地都唔太擔心, 反而家兔就一直無人問津, 所以希望各位鍾意家兔既兔友可以幫忙領養家兔, 給家兔們一個希望~
wesky 2009-12-14 11:56:10 AM
希望早日有有心人帶晒佢地返屋企
hkrchei2 2009-12-14 12:19:29 PM
我睇左d相丫~~我想問下, 點先可以同兔兔清潔得白雪雪丫~~

我兔兔, d毛毛好黃丫~~ 唔知點整好~?...
喵喵 2009-12-14 01:40:50 PM
我已經帶左一隻白飯返屋企喇
盡左能力了... 養唔到多一隻了...
elvisli 2009-12-14 03:08:36 PM
有地方同時間的話.我一直都好想帶多一隻番屋企...

希望有心人可以考慮下呢班聰明的家兔啦
Cody)) 2009-12-14 03:37:37 PM
原帖由 hkrchei2 於 2009-12-14 12:19 PM 發表
我睇左d相丫~~我想問下, 點先可以同兔兔清潔得白雪雪丫~~

我兔兔, d毛毛好黃丫~~ 唔知點整好~?...

想問你兔兔邊度黃呀? 如果腳仔就唔可以剪毛,你可以試下用較濕暖毛巾幫佢印下D跡. 因為Bucky尾巴同PAT PAT D毛已經係一層厚厚毛餅,所以為有剪咗佢D毛餅同埋幫佢梳鬆佢, 之後佢見自己D毛無咗硬毛餅可以清潔, 咁佢就開始有心機自己去清潔,後來連腳仔都乾淨埋添~
hkrchei2 2009-12-14 03:45:56 PM
原帖由 Cody 於 14/12/2009 15:37 發表

想問你兔兔邊度黃呀? 如果腳仔就唔可以剪毛,你可以試下用較濕暖毛巾幫佢印下D跡. 因為Bucky尾巴同PAT PAT D毛已經係一層厚厚毛餅,所以為有剪咗佢D毛餅同埋幫佢梳鬆佢, 之後佢見自己D毛無咗硬毛餅可以清 ...

兔兔主要係個pat pat位好黃丫~~~ 印極都係咁~~~
我唔敢剪d毛毛~ (我兔兔係侏儒兔..)

係唔係佢成日企係個廁所~ 所以咁黃呢~??
sheepman 2009-12-14 04:36:40 PM
家兔其實好乖好聰明
廁所你唔教佢佢都識
聽講佢地仲長壽d tim
我家隻艇好乖架,又鐘意lam我又好快認到我係佢主人
希望各位有能力就養下家兔or其他兔兔la
firen_freeze)) 2009-12-14 11:35:00 PM
原帖由 sheepman 於 2009-12-14 04:36 PM 發表
家兔其實好乖好聰明
廁所你唔教佢佢都識
聽講佢地仲長壽d tim
我家隻艇好乖架,又鐘意lam我又好快認到我係佢主人
希望各位有能力就養下家兔or其他兔兔la

深有同感!!!~
MAX都係唔駛教就慢慢只走去一個角落尿尿,仲極少O係籠外面CC
啱啱帶MAX返屋企果時都唔知要慢慢轉糧,一下子俾菜心(佢以前冇食過新鮮野)、轉糧(以前俾人喂日本糧)、轉草,居然冇事(但我唔係鼓勵大家咁做AR)
MAX好活潑,又成日跳兔仔舞俾我睇~~~
BETTY 同BUCKY 佢地好可愛AR#^65^# #^65^# (似乎對同MAX相似的兔兔都特別容易引起好感)
訓O係度果時都好似MAX#^72^#

大家唔好歧視家兔AR~其實佢地好得意架~#^70^#
sheepman 2009-12-15 01:08:39 AM
原帖由 firen_freeze 於 2009-12-14 11:35 PM 發表

深有同感!!!~
MAX都係唔駛教就慢慢只走去一個角落尿尿,仲極少O係籠外面CC
啱啱帶MAX返屋企果時都唔知要慢慢轉糧,一下子俾菜心(佢以前冇食過新鮮野)、轉糧(以前俾人喂日本糧)、轉草,居然冇事(但 ...

Yeah!Max媽~
我個隻艇佢一定唔會係出面all cc
佢一肚餓or feel到要all就會跳入籠去廁所>_<
老懷安慰XDD
陳皮妹 2009-12-15 08:19:54 AM
最衰我個衰鼻,我都好想幫d小朋友,
究竟幾時先可以解決到呢個問題~~
Cody)) 2009-12-15 11:36:40 AM
希望喜歡家兔既兔友可以幫下佢地啦! 我怕佢地唔可以留得好耐~
未接觸家兔之前既我, 都無話特別鍾意家兔, 但接觸過後就真係覺得佢地好聰明, 可惜佢地既命運就好似唐狗一樣, 唐狗都係比其他種類既狗聰明, 所以有好多外籍人士都喜歡養唐狗. 大家幫助轉貼一下, 希望依班家兔早日找到溫暖既家, Thanks!

快速發帖