佢講我隻兔兔都幾健康, 不過就瘦左D#^56^# , 要食草粉, TOTAL HKD400 加一包細草粉 , 好彩佢冇事#^7_002^# , 同覺兔友會點比兔兔食草粉#^5_002^# ,我用成個鐘先食得個小小#^81^# , 草粉可以係邊到買到, 唔該有冇人幫下我呀#^66^#
光之天使)) 2009-12-14 11:46:54 AM
草粉係獸醫診所度買~

其實隻隻兔仔唔同,有d好鍾意食~有d唔鍾意食~
我自己就首先   1份草粉:2份水  既方法開稀左d草粉先~
之後用針筒吸起(如果太杰吸唔到就再加水)
then係兔兔個咀(側邊)慢慢餵~

一定要慢慢,等兔兔自己食左先再餵,
如果餵太快會可能會入氣管定呼吸道,好大獲~

我家total就好鍾意食~所以餵草粉好快~大約10mins就食完30ml架喇

依家oxbow既草粉應該都係香蕉蘋果味,兔兔應該都幾鍾意的
lung_1209 2009-12-14 11:49:57 AM
哦, 草粉大約幾錢一包, 係咪有大包同細包呀
#^66^#
光之天使)) 2009-12-14 12:47:08 PM
你睇醫生果陣無問咩?
間間診所都唔同架wor~
細包最平110囉~

點解唔係診所問既?
你睇betty,佢張收據應該都有寫架?
lung_1209 2009-12-14 01:27:24 PM
冇取收據, 唔記得問 HEHE#^51^# , 開心到唔記得 #^79^#
芝士媽 2009-12-14 02:00:51 PM
我家芝麻唔用得針筒餵, 因為佢狂咬個針筒 #^80^#
elvisli 2009-12-14 03:07:29 PM
(廣告之聲:記得下次報名參加兔聚學習正確餵草粉知識呀)
hkrchei2 2009-12-14 03:11:19 PM
原帖由 elvisli 於 14/12/2009 15:07 發表

我想參加丫~ #^39^#  幾時有丫~ #^51^#
FATO_W 2009-12-14 03:59:50 PM
係dr betty度睇完佢通常都會教埋你點餵
教到你識為止
我屋企隻兔就好鐘意食
就咁放係碟度佢都會自己lam哂佢 #^39^#
光之天使)) 2009-12-14 06:29:46 PM
原帖由 elvisli 於 2009-12-14 03:07 PM 發表

哈哈~~你上次mocha仔都唔肯食~~失敗既示範呀~~
雪姬女 2009-12-15 02:18:03 AM
我囡囡3個星期前都睇完DR BETTY~DR BETTY話我囡囡好健康~!
但體重差DD但唔洗食草粉~可以比A草+T草佢食~!
而家我囡囡又肥左又靚左~開心死我了~!:037:
lung_1209 2009-12-15 11:59:36 AM
咪好囉, 我地都係想兔兔健健康康, 我隻野成日咬支針筒, 好快要換個呀, #^73^#
雪姬女 2009-12-15 02:07:50 PM
你可以試下開左碗草粉比佢自己慢慢lam會唔會好d~因為我有個fd試過咁都得架~!
lung_1209 2009-12-15 02:26:18 PM
收工返去試下先, 佢自己食就好拿 ,#^78^#
Goody09 2009-12-15 05:31:49 PM
你買D有香蕉蘋果味既草粉兔兔一定好鍾意食..你個隻可能係無味道所以兔兔唔锺意食

快速發帖