FB兔友的賓賓仔需要輸血來醫病啊~ #^37^#
最衰我個仔吾係賓尼...又太輕...
希望有人可以幫到賓賓仔啦!!!

最新消息!!! update: 17-12-09
綜合呢幾日所得,關於兔仔捐血輸血,我整理了一些資料:
關於捐贈者要求:
1.兔血目前為止未發現有血型之分,但有研究顯示,要減低排斥可能,受血兔同捐血兔最好係同種
2.捐血兔體重最好有2.5kg以上,基本上輕重捐血兔風險相若,但因為每兔只可抽出體重10%的血,例如2.5kg只可抽25ml,3kg可以抽30ml,所以捐血兔越重,可以提供0既血就越多...... 詳全文
3.捐血兔越年輕越好,最好係一至兩歲
4.血色素指數以35%或以上為最理想
捐血前醫生會對捐血兔進行基本檢查,醫生認為適合,先可以進行捐血。

Link:
http://www.facebook.com/note.php ... es.php?id=521964774
http://www.facebook.com/note.php ... 124563&comments
lingyan 2009-12-17 10:10:17 AM
想去幫手,但MIFFY好似無一樣O岩 ...
hh0 2009-12-17 10:41:13 AM
咩事呢?   FB要login先睇到…
redbean 2009-12-17 02:38:31 PM
我都好想幫手
不過 Kulu 唔係賓尼
希望其他兔友考慮下
elvisli 2009-12-17 03:19:30 PM
我有一刻諗過mocha幫唔幫到手..又同種..又兩歲..但體重不足
wm20472 2009-12-17 03:36:25 PM
希望佢快d儲夠血做手術∼
千千 2009-12-17 04:26:22 PM
trubi  都 唔 夠重#^56^#
bonedog 2009-12-17 04:36:33 PM
先前我都有諗住拎普樂去捐血..但唔夠重..
明月 2009-12-17 05:18:21 PM
可惜豆腐花唔係賓尼兔。
喵喵 2009-12-17 05:21:14 PM
唔洗搵喇...兔協借左兩隻兔兔去喇 ^^
佢有得HELP喇 ^^
sheepman 2009-12-17 07:28:09 PM
原帖由 喵喵 於 2009-12-17 05:21 PM 發表
佢有得HELP喇 ^^

咁就好啦~
我諗緊我個隻捐得唔得..但唔同種-_-
Vinkivan 2009-12-17 11:59:51 PM
原帖由 喵喵 於 2009-12-17 17:21 發表
佢有得HELP喇 ^^

真係好呀~ 希望小賓賓快啲好返啦~!!
firen_freeze)) 2009-12-18 01:05:20 AM
好似係賓尼就唔夠重,夠重就唔係賓尼咁......

好彩兔協有兔兔咋~ 睇在佢地咁善心份上,希望佢地儘快有好心人收養
芝士媽 2009-12-18 01:56:40 PM
要一至兩歲又夠2.5kg好少有啊~
hope賓賓仔好返啦~
iris 2009-12-18 04:51:55 PM
我嘟嘟係賓尼~但唔夠重.....佢自己都要增肥.......幫唔到手喇...

快速發帖