呢兩日,見KOBI佢兩隻眼都有眼C同眼痰,係咪有病呀,定係好似人咁熱氣呢???但係見佢D便便同CC都好似正常喎,點算好呀???好擔心佢唔知係咪有病呀..............因為之前係呢度同上網見到D人話,如果買兔兔既話,唔好揀D眼仔有CC既兔兔,咁係咪因為佢地有病呢???唔該哂大家..........
redbean 2009-12-19 02:39:52 AM
佢有冇鼻水呀?
有陣時鼻有小小黃左, 都係流鼻水架
不過我驚 KOBI 黑色睇唔到
另外, 佢d眼c 咩色, 係膠狀定乾?
有冇眼水?

兔仔有時有眼c, 都好正常
有時佢自己d 毛整到眼都會有

如果唔係日日有,
沒有眼水鼻水
就不用太擔心
用棉花沾暖水抺便可

如果是膠狀的,
有可能是牙齒問題
不過我記得你帶了他去 body check
同埋佢仲係bb
咁應該唔關事
kikocheese 2009-12-19 09:12:33 AM
原帖由 redbean 於 2009-12-19 02:39 AM 發表
佢有冇鼻水呀?
有陣時鼻有小小黃左, 都係流鼻水架
不過我驚 KOBI 黑色睇唔到
另外, 佢d眼c 咩色, 係膠狀定乾?
有冇眼水?

兔仔有時有眼c, 都好正常
有時佢自己d 毛整到眼都會有

如果唔係日日有,
沒有眼水 ...

唔該哂你先,KOBI無眼水鼻水呀,佢D眼C係乾架,尋晚就見到佢有眼痰,係白色架,KOBI個鼻唔係黑色,所以好易睇到有無鼻水,咁係咪正常???
redbean 2009-12-19 11:31:58 AM
我諗你講既眼痰, 應該係眼膠,
如果係少少都係正常既
你留意住佢, 如果遲d見佢眼周圍好似濕左咁, 就要帶佢睇醫生

宜加都可以睇定d
因為天氣轉冷個幾日, 我兔兔都會有
不過都係幾日, 唔會成個星期都有
光之天使)) 2009-12-19 01:41:49 PM
如果佢有好多眼水,jer濕左眼角d毛~
就可能有d問題~

你或者試下用水水清水幫佢輕輕擦下眼角,
如果兩三個鐘後又流濕晒~
可能就有事喇~可能係淚管塞/眼仔發炎/眼角膜受損~
ka@+ 2009-12-19 08:50:58 PM
波波平時都有眼屎的..
不過唔密..

如果真係擔心..
其實可以打去問下醫生..
佢地會答你的=]
kikocheese 2009-12-20 01:21:15 AM
re redbean,光之天使,ka@+;唔該哂你地呀,我會留意下佢呢幾日仲有無,不過今日佢就無啦,可能好似你地咁講天氣轉掛,anyway唔該哂你地既解答,再有咩問題我會再請教你地架啦,麻煩哂............:054:

快速發帖