轉自蘋果

狗公園玩耍驚狗
領養兔仔狂奔墮海亡
2009年12月19日 (09:48 am)

早上 8時 52分,一對年約 10餘歲的姊弟,帶同約 2呎長的領養兔仔,前往位於灣仔鴻興道的灣仔海濱長廊(俗稱「狗公園」)玩耍。

當姊弟倆放下小兔,為小兔拍照留念時,懷疑狗公園有不少狗隻遊走,膽小的兔仔嚇得狂奔約 100米,期間,更慌不擇路,躍起跨過海邊的罅隙,直墮海中,未幾,小兔便告沒頂遇溺。

水警接報到場,將兔仔撈起,但兔仔已經返魂乏術,姊弟倆聞悉噩耗,顯得傷心不已。

版主留言:
一隻可愛嘅兔兔, 因一時受驚狂奔跳海就離開咗呢個世界真係可惜!!
為此, 此POST會由版主轉移到"兔兔紀念館", 希望大家都留言為兔兔祝福得以安息。

千千 2009-12-20 12:45:33 AM
..................
#^62^#
唔  拖 住 牙
小米 2009-12-20 12:47:08 AM
吓..唔係咁恐怖呀?
帶兔兔往戶外真係要留意該地方是否適合兔兔
以及為兔兔加上兔繩
免得樂極生悲
wesky 2009-12-20 12:50:51 AM
有乜可能帶兔去狗公園架...
Jessie)) 2009-12-20 01:06:12 AM
orz左!!!! D人都傻嫁!!!!!!!!!!!!!
佢地係咪冇腦嫁, 10歲識好多野嫁喇wor!!!
真係................好嬲

光之天使)) 2009-12-20 01:30:25 AM
希望兔兔係彩虹橋過得更好...

帶去狗公園........唉......
帶去都算....竟然唔識先戴兔繩....
m1k1 2009-12-20 01:33:50 AM
冇d common sense!隻兔系勁慘!又會冇大人睇住d細路既-.-
chocolate301 2009-12-20 02:17:07 AM
點會唔用兔繩o架~
唉~好慘呀!!!#^37^#
Futagoza_Kaniza 2009-12-20 02:22:29 AM
都唔明點解係都要帶出街玩囉.
出面咁多菌, 狗公園又多狗. 唔通係屋企玩仲唔夠咩?
lingyan 2009-12-20 02:24:16 AM
帶去狗公園都唔係問題 ...
問題係唔用兔帶 ...
陳皮妹 2009-12-20 03:32:55 AM
樂極生悲,真係好不幸~~#^56^#
sheena 2009-12-20 07:43:11 AM
今日睇左蘋果詳細報道,
知道大家愛兔心切, 亦唔係話個小朋友冇錯, 佢帶兔兔去狗公園, 又冇全程捉實頸繩係唔岩(佢有幫兔兔戴繩, 係有幾分鐘時間影相冇拎實條繩)
但係個小朋友已經好慘, 佢當時仲嘗試跳海救兔, 好彩俾保安阻止, 兔兔失救後響報紙見到張相佢都喊得好可憐, 都唔好再話佢啦
希望佢節哀順變啦!

愛兔墮海 男童圖跳海捨命相救
【本報訊】愛心滿溢小姊弟,昨晨帶着早前領養的小白兔,到俗稱「灣仔狗公園」的灣仔海濱長廊散步嬉戲,詎料途人逗玩期間小兔疑受驚,狂奔百米越過圍欄直蹈大海。啣尾窮追的 13歲弟弟眼見愛兔墮海,一時救兔心切,竟拿起長廊旁的水泡套在身上企圖跳海相救,幸被保安員及時制止。水警到場將小兔救起,可惜已一命嗚呼。弟弟忍不住痛哭:「阿旺,唔好(死)呀!」

痛失愛兔傷心大哭的男童姓林, 15歲姊姊亦低聲飲泣非常難過。兩姊弟所養的小白兔屬「貓貓兔」,年僅一歲,雄性,叫「阿旺」。男童哭說:「阿旺係由兔友協會領養番嚟,養咗 10個月。」從在場一名女狗主出事前給阿旺拍照所見,阿旺全身長有純白色長毛,乖巧地坐在地上,確實可愛趣致。
昨晨 8時半,姊弟把阿旺套上頸繩,用旅行袋載着帶到灣仔鴻興道狗公園散步,其間一名婦人拖着「八哥」小狗與外傭同行,她見小兔可愛於是趨前逗玩,又用手機給牠拍照。約 5分鐘後,小兔疑受驚突然拔足狂奔,姊弟來不及拉住牠的頸繩,只得尾隨追趕。
小兔連跑帶跳狂奔 100米,越過圍欄及石壆,「氹」一聲直跌落大海。姊弟倆非常焦急,男童救兔心切,拿起長廊旁的水泡套在身上準備跳落冰凍海水中救兔,幸保安員趕至及時阻止。小兔在水中掙扎一會已無反應,隨水漂流。男童在岸邊乾着急,拚命呼叫:「阿旺,阿旺」,姐姐則致電報警求助。

小兔救起已氣絕

水警趕至將小兔救起,可惜牠已經氣絕身亡。男童激動嚎哭:「嗚嗚嗚,阿旺,唔好(死)呀!」旁人亦為之動容,在場警員紛紛安慰,並安排警車送他們回家。
目擊事件的王姓婦人說:「隻兔仔唔知俾咩嚇親,突然間狂跑,真係好可惜,個細路好傷心呀!」
香港兔友協會是政府註冊的慈善團體,為飼養兔子人士提供資訊和領養服務。協會網站資料顯示,領養不收費,領養者必須年滿 18歲,但可由父母代為申請。

不會游泳
兔子膽小不宜外出散步
愛心小姊弟痛失的愛兔俗稱「貓貓兔」,屬歐洲品種,因全身長有白長毛,有如長毛貓而得名,近年頗受養兔人士歡迎。有寵物店負責人指兔子天生膽小,容易被嚇倒而拔足逃跑躲藏,因此如無必要不宜出街散步。
旺角一間寵物店的負責人表示,由於兔子前腿不識「浮水」,因此牠們一般不懂得游水。寵物店也不建議幫牠們冲凉,以免凍死,可用乾洗粉抹身清潔。

喜歡啃咬東西
她說,兔子生活上不需要太大的地方走動,將兔子帶到狗公園散步有一定危險,「狗唔會食兔,但見到佢識郁會當玩具咁玩。」如果被狗追吠,兔子會嚇得掉頭亂跑,「追都追唔番」,故此如無必要不宜帶兔子出街。
兔子的平均壽命 7至 10年,牠們是愛清潔的動物,要定時清潔兔子的日用品,以確保牠們的健康。兔子也要有適量的運動,每天最好能讓牠們有 4小時或以上在屋內隨意走動。兔子天生喜歡啃咬東西,要確保家中的電線、植物、家具、地毯等能收納妥當,以防誤?而引致身體不適。

hh0 2009-12-20 09:11:35 AM
個小朋友已經有用兔繩
只係有人走埋黎同隻兔影相
只係呢幾分鐘無拎實條繩
又突然受驚而亂走出事
個男仔都好傷心

兔協隻阿旺, 唔知有無人識呢

ka@+ 2009-12-20 10:05:51 AM
今朝媽媽返黎同我講有隻兔仔跳海..
之後一打開報紙就見到..
好心UP..
我住柴灣..
曾經都有諗過帶波波去狗公園..
但次次都見都有好多大狗..
所以打消念頭..

希望個位小朋友唔好太傷心..
同埋阿晒可以喺第二邊過得開開心心..
Futagoza_Kaniza 2009-12-20 12:13:28 PM
應該改左名, 之前可能唔係叫阿旺. 睇返比人領養左果頁, 叫阿旺既得一隻啡黑色既.

快速發帖