話說我家姐買左隻狗仔, 雖然唔係係我屋企住, 但都有幾多時間係我屋企玩
佢係到果陣moto只可以係房閂門行, 好慘
我想問有無方法bond到佢地?
而家係moto驚狗狗多d, 一見到佢就狂走番入房, 但我抱住moto比狗狗望佢moto又好定唔郁
隻狗狗仲錫佢添:053:
wm20472 2009-12-21 12:17:27 AM
不用bond...因為狗狗係看主人, 所以主人一定要好清楚教狗

1. 兔兔一定要比狗先入屋企, 兔兔才無咁怕狗
2. 主人要教隻狗, 兔仔比佢大 (佢一蝦兔仔要即打), 才不會出現狗蝦兔
3. 不用怕兔蝦狗, 因為體型上, 狗比兔大好多, 點蝦...狗都識得保護自己, 但兔保護唔到自己
cafekaleo 2009-12-21 01:49:31 AM
原帖由 wm20472 於 2009-12-21 12:17 AM 發表
不用bond...因為狗狗係看主人, 所以主人一定要好清楚教狗

1. 兔兔一定要比狗先入屋企, 兔兔才無咁怕狗
2. 主人要教隻狗, 兔仔比佢大 (佢一蝦兔仔要即打), 才不會出現狗蝦兔
3. 不用怕兔蝦狗, 因為體型上, 狗比兔 ...

咁想問下有無咩辦法令兔仔本身無咁驚狗狗呀..因為而家moto比我抱住睇狗狗就好定, 但係自己行就好驚狗狗:046:
bonedog 2009-12-21 02:05:40 AM
我都想知有咩野方法令兔無咁驚狗..
因為我都打算養狗, 但普樂連聞到我身有狗味都怕怕地...
可能佢小接觸狗, 所以我都好擔心遲下養埋狗佢點算
lingyan 2009-12-21 10:04:05 AM
其實都無所謂話要特別BOND,
要睇返隻狗教得好唔好同佢性格&狗種。
加上你屋企隻狗唔係長住你屋企,
所以都幾難。

我屋企隻狗係貴婦,貴婦本身係超活躍,
加上家教唔好&曾經俾前主人虐打過 = =|||,
佢係成日想搵 MIFFY 玩,
MIFFY 唔鐘意佢,但唔會抗拒,只要狗狗唔搞佢,
佢係可以同狗狗一齊。

記得當初狗狗O岩O岩黎,
我係好擔心,因為隻狗成日吠,怕搞到MIFFY精神緊張而抵抗力弱,
最後MIFFY差唔多成年先習慣狗狗既吠聲 ...
係一年入面我無俾佢地自己接觸過,
就算接觸都係我自己抱住MIFFY。

曾經試過一次,
MIFFY係梳化到訓,狗狗黎搞佢,
佢發惡抓狗狗個鼻,狗狗輸左,
就訓係MIFFY旁邊唔郁,
佢地就一齊趴係到,
當然,全程我都係旁邊睇住。

快速發帖