天氣時冷時熱,人同兔都好容易會傷風感冒~
乞嚏,係患病既病徵~

兔地們打乞嚏,其實有好多原因,
最平常可能係食草唔小心吸入d草碎所以打乞嚏la~
曾經聽過轉天氣都可能會打乞嚏~

total有時食草都會打幾個乞嚏~不過係比d草碎整到~好快就會停~

最近,食草果陣都會打仃嚏,我以為都係草碎既關係la~不過total又打唔停~
就連唔食草,訓覺果陣都會打幾個~少至3~6個,多至20~30個~
打到好似抖唔到氣咁~

發現呢個情況之後當然立即用紙巾印下鼻仔,睇下有無鼻水,
不過又無...咁就繼續觀察~
昨晚,total又打好多個乞嚏,咁我又用紙片印下,發現好似有d黃色~
心一急,立即打電話book醫生(好彩當時7pm,診所仲未關門)
(其實之後印鼻仔已經無鼻水,不過既然情況有d唔妥,都係快d睇vet好

-------------------------------------------------------------------

醫生話打乞嚏應該係一種菌引起(不過無話我知叫做咩名)
呢種菌在兔兔黎講係好平常,
醫生開左十日藥,之後要返去覆診睇下有返未~

另外,total有抓耳仔既習慣,都幾常抓,
叫醫生check埋~醫生用燈照過,又睇過d皮膚,
話無乜問題,只係耳入面有d耳垢所以痕,
開左支藥水洗耳仔,兩星期一次(其實以後都可以keep住洗)

洗耳水,(食慣既抗生素+黃色藥水一大支)+打左一針 = $560

==================================================================
打乞嚏可以係好多病菌引起,
如果發現兔兔打乞嚏,一定要留意下兔兔有無鼻水,
如果有鼻水,甚至係黃色鼻水,又或者打乞嚏既次數增多,
一定要盡快帶兔兔去睇醫生,
因為有d病菌可能好快就會引起並發症~嚴重可能會有肺炎/側頭等等~~

天氣凍呀~注意保暖

天氣凍呀~注意保暖

唉~又要食藥喇~(不過d藥好好味~hehe)

唉~又要食藥喇~(不過d藥好好味~hehe)

有唔妥~大家記得快d睇醫生呀

有唔妥~大家記得快d睇醫生呀

hh0 2009-12-23 11:09:42 PM
total 打咁多個乞嚏去睇醫生都係安全D既
好彩你細心, total 食藥好乖呢
光之天使)) 2009-12-23 11:25:25 PM
原帖由 hh0 於 2009-12-23 11:09 PM 發表
total 打咁多個乞嚏去睇醫生都係安全D既
好彩你細心, total 食藥好乖呢

今次開左兩隻藥,
一隻係食開既抗生素(之前都係呢隻)
但係好奇怪,今次我聞唔到提子味,total聞左一下都唔願食~
最後要迫佢~

但係支黃色既藥水~
好好味>_<我一開蓋已經好香雲喱拿味~
total好鍾意~~

雖然total病,不過都應該心情幾好:053:
sheena 2009-12-24 12:03:45 AM
total媽多謝你既分享, 好實用!
wesky 2009-12-24 12:15:41 AM
total 要快 d 好返喔~
Vinkivan 2009-12-24 04:22:02 AM
TOTAL要乖乖食藥快啲好返同兔媽一齊迎接新嘅一年啊~!!
lingyan 2009-12-24 12:19:58 PM
TOTAL 快D好返丫~~~~
chocolate301 2009-12-24 01:29:44 PM
total要快D好返呀~~~!!
tracy)) 2009-12-24 02:08:18 PM
total要快d好返呀~~~~~我見到total戴咗個鐺鐺呀,佢唔會"where"咩?
光之天使)) 2009-12-24 02:13:55 PM
原帖由 tracy 於 2009-12-24 02:08 PM 發表
total要快d好返呀~~~~~我見到total戴咗個鐺鐺呀,佢唔會"where"咩?

唔會架~total慣左~

快速發帖