平時返屋企, 一開門, 大細妹會企定係籠外面歡迎我們回來
但今晚回家, 一開門, 只見大妹、不見細妹, 兔爸即時心感不妙....唔通細妹唔舒服或者有事....
兔爸即時檢查兔籠, 唔見細妹, 檢查圍欄, 又鎖住無鬆開, 那豈不是細妹突然消失...人間蒸發?!

兔爸即時全屋大搜查, 回頭一望, 細妹係主人房突個頭出來, 好似講: 嘻嘻嘻...兔爸你重未找到我呢~
兔爸即時入去, 細妹飛快由 "逃出" 的原路走回自己個籠
兔爸和兔媽即時 "哦"一聲: 細妹, 你都利害, 咁都走到出來...

現在上載圖片一張, 大家一齊估下細妹點走出圍欄以外的地方? (明天開估)

答案見 #14

ka@+ 2009-12-25 01:03:12 AM
係咪頂頂果個白色格格欄..
佢一跳上去..
塊嘢就自己會斜落黎..
咁佢就可以偷渡出境??
喵女)) 2009-12-25 01:58:39 AM
我都覺得係....不過我GE答案係穿越圍欄#^78^# 搞下GAG=P
兔仔怡v3v 2009-12-25 02:39:14 AM
唔通細妹佢係爬圍欄出黎既!?#^66^#
ka@+ 2009-12-25 09:57:25 AM
好想快啲知呀XD#^9_003^#
wm20472 2009-12-25 10:07:32 AM
兔爸: 白色格仔欄我綁得好實, 細妹亦無本事跳過咁高的欄
細妹: 大家比多d想像啦~~兔爸同免媽知道後都O嘴囉
ka@+ 2009-12-25 10:29:04 AM
唔通細妹將個銀色欄咬到移左位??
lung_1209 2009-12-25 10:42:15 AM
係2個圍欄中間到 走出黎#^51^#
wm20472 2009-12-25 10:48:38 AM
原帖由 lung_1209 於 2009-12-25 10:42 AM 發表
係2個圍欄中間到 走出黎#^51^#

這招細妹已經識咗好耐, 個晚返到屋企唔見細妹已經即時檢查係唔係個扣比佢撞鬆左由中間走出來, 但唔係囉~
耶律 2009-12-25 12:31:00 PM
唔係騎膊馬再爬出黎丫嘛..:027:
Cwk 2009-12-25 03:24:14 PM
跳上籠頂, 咬開近牆圍欄再鑽出去, 由另一邊紙箱落返地 XD
ka@+ 2009-12-25 08:57:23 PM
原帖由 Cwk 於 2009-12-25 15:24 發表
跳上籠頂, 咬開近牆圍欄再鑽出去, 由另一邊紙箱落返地 XD

我都有咁諗過..
幾合邏輯=]
hh0 2009-12-25 10:14:17 PM
原帖由 Cwk 於 2009-12-25 03:24 PM 發表

55.....我都係甘估
你個欄唔係圍實晒四邊
如果另一邊即係相片以外既地方無野撐住個欄
真係好易推開少少zip出去
wm20472 2009-12-25 10:44:25 PM
原帖由 Cwk 於 2009-12-25 03:24 PM 發表

登登登...開估啦
CWK估得最近似~

詳情請見插圖, 平時會有一個扣扣實圍欄和細妹的籠 (紅圈), 然後再加一個矮櫃夾實, 就十拿九穩, 就算細妹點推點撞都係推唔開

但昨日早上沒有用扣扣實圍欄和籠, 只係用矮櫃夾實圍欄, 細妹應該係橦唔開....但唔知點解細妹好鬼醒, 佢係用嘴不斷鑽圍欄和牆之間的空位, 不斷鑽不斷鑽, 就將沒有扣實的圍欄和牆之間鑽開一個空位, 夠佢走出來 (依紅線逃出)

當兔爸係主人房見到佢, 細妹發現兔爸發現了佢, 細妹就好似做錯事的小孩怕爸爸鬧, 即時飛快地由逃出路線 (紅線) 走回自己的籠, 這時兔爸和兔媽才明白細妹點解突然係籠裡消失~

hh0 2009-12-25 11:01:56 PM
哈哈, d 兔有時真係好鬼醒目

快速發帖