我家KOBI唔食菜呀,點算好???:050: 我俾左塊菜心葉佢,個衰妹聞兩聞就走左:043: ,食都唔食,點解會咁架???兔兔唔係好鍾意食菜菜既咩???唔該你地幫幫手呀:054:
seefun 2009-12-28 10:56:13 PM
KOBI先幾日試過唔食野,腸胃都未穩定,唔好試俾新食物哦.
特別係鮮菜,兔兔腸胃要好健康先好試呀.等佢大d對環境安心d先喇.
kikocheese 2009-12-28 11:47:18 PM
原帖由 elvisli 於 2009-12-28 11:26 AM 發表
其實唔洗急於比佢試..

要分清楚..係你想佢食...定係..佢想你比佢食..但睇兔兔表現..好似係前者

其實都係既,因為佢未食過菜,我想俾佢試下食,不過我唔會再俾佢食住架啦,等佢再大d先俾佢食,我都唔想因為愛佢而害左佢:014:
kikocheese 2009-12-28 11:50:05 PM
原帖由 wm20472 於 2009-12-28 12:41 PM 發表
記得看書, 7個月左右先開始食菜, 太細腸胃未適應
重有, 要浸30MIN以上才有效除去農藥
食之前一定要吸乾水 (因為兔兔唔食得生水, 除非你用熟水浸)

我明白架啦,我會等佢再d先俾佢食,等閒我都想睇關於兔兔既書,不過唔多見到有,請問邊度有呢d書睇呢???有無d好似雜誌咁,期期出講關於兔兔既呢???:060:
kikocheese 2009-12-28 11:58:48 PM
原帖由 seefun 於 2009-12-28 10:56 PM 發表
KOBI先幾日試過唔食野,腸胃都未穩定,唔好試俾新食物哦.
特別係鮮菜,兔兔腸胃要好健康先好試呀.等佢大d對環境安心d先喇.

佢第二朝己經無事啦:023: ,而家不知幾健康,不過我都會等佢再d先俾佢食,係呢,我想問一樣野呀,岩岩我放佢係我張床度玩,佢係我隻手捐黎捐去,之後用個頭頂我隻手,仲咬左我一下:024: ,不過好細力唔痛,之後我摸完佢一陣,佢又係咁,係咪佢仲未覺得我係對佢好,對我有防範呢???:044:
雪姬女 2009-12-29 10:19:35 AM
佢同你講緊野~佢身體語言表示:喂~繼續摸我呀~! 就係咁意思啦~!
佢開始鍾意你啦~恭喜晒你唷~!
seefun 2009-12-29 08:48:57 PM
兔兔腸胃唔同人咁強壯喔,停滯過要長d時間至穩定番架,都係小心d好.
KOBI係你隻手捐黎捐去,之後用個頭頂下咬下,係同你玩打招呼吸引你注要哦.lol
不過佢咬你,你要扮下痛等佢知咬人會痛,咁佢以後會就住喇.不過唔好太大聲嚇親佢呀.
kikocheese 2009-12-31 12:11:42 AM
原帖由 雪姬女 於 2009-12-29 10:19 AM 發表
佢同你講緊野~佢身體語言表示:喂~繼續摸我呀~! 就係咁意思啦~!
佢開始鍾意你啦~恭喜晒你唷~!

原來係咁意思,咁就太好啦,不過我尋日唔舒服,個胃,腸抽根,睇完醫生番到屋企就發燒,所以下就4點幾訓到今早,今朝先同KOBI換籠,無放佢出黎玩,唔知佢係咪嬲我呢,我今晚收工俾野佢食,一伸隻手入籠入面,佢就揍埋黎啦,好似好嬲我咁,後尾佢放左佢出黎玩,比平時耐左,佢都算肯俾我摸同抱到一陣既,唉.....都唔知點解KOBI咁難教,佢到而家我叫佢個名佢都唔係成日應到我,大多數都唔應我咁,又情緒化<<可能物似主人形>>:059: ,不過都想佢快D可以乖D.......:043:
kikocheese 2009-12-31 12:12:35 AM
原帖由 seefun 於 2009-12-29 08:48 PM 發表
兔兔腸胃唔同人咁強壯喔,停滯過要長d時間至穩定番架,都係小心d好.
KOBI係你隻手捐黎捐去,之後用個頭頂下咬下,係同你玩打招呼吸引你注要哦.lol
不過佢咬你,你要扮下痛等佢知咬人會痛,咁佢以後會就住喇.不過唔好太大 ...

原來係咁,等我下次都試下先,唔該哂你呀..........

快速發帖