我家KOBI唔食菜呀,點算好???:050: 我俾左塊菜心葉佢,個衰妹聞兩聞就走左:043: ,食都唔食,點解會咁架???兔兔唔係好鍾意食菜菜既咩???唔該你地幫幫手呀:054:
光之天使)) 2009-12-28 12:56:47 AM
咁佢食草,食糧,飲水等等有無問題呀??
便便正常嗎??

你比咩菜佢食呀?
kikocheese 2009-12-28 01:22:43 AM
原帖由 光之天使 於 2009-12-28 12:56 AM 發表
咁佢食草,食糧,飲水等等有無問題呀??
便便正常嗎??

你比咩菜佢食呀?

佢樣樣都無問題架........
便便都正常,我俾菜心佢食架,俾左兩塊,用水浸左10-15分鍾度,之後用我地飲既水沖多次,再用子巾印哂D水先俾佢食,佢好似唔鍾意食咁
光之天使)) 2009-12-28 01:27:52 AM
咁可能佢唔鍾意食菜芯la~
下次可以試下油麥菜~兔兔都好鍾意食架
kikocheese 2009-12-28 01:29:25 AM
原帖由 光之天使 於 2009-12-28 01:27 AM 發表
咁可能佢唔鍾意食菜芯la~
下次可以試下油麥菜~兔兔都好鍾意食架

咁等我聽日買黎試下俾佢食先,咁我應該俾幾多佢食好???我唔係好知個份量,唔該哂你呀........
redbean 2009-12-28 01:45:57 AM
kobi好似係bb 喎
唔好俾菜住
五六個月大先好俾

同埋確保無農藥
d菜最好浸兩個鐘
FATO_W 2009-12-28 02:05:08 AM
可能佢唔鐘意食菜心牙
買下其他菜比佢食
不過佢幾大牙 如果太細就唔好比咁多住喇
比1,2塊先好d
wm20472 2009-12-28 07:53:22 AM
細妹都係唔鍾意食菜心
而家主要比大細妹食油墨菜及唐生菜
kikocheese 2009-12-28 09:13:55 AM
原帖由 redbean 於 2009-12-28 01:45 AM 發表
kobi好似係bb 喎
唔好俾菜住
五六個月大先好俾

同埋確保無農藥
d菜最好浸兩個鐘

係呀,佢而家4個幾月大,我係聽朋友講話兔兔4個月都可以食,食之前浸5-10分鍾,我先諗住俾佢食,不過都係1,2塊咋,驚佢食得多會痾
kikocheese 2009-12-28 09:15:04 AM
原帖由 fato_w 於 2009-12-28 02:05 AM 發表
可能佢唔鐘意食菜心牙
買下其他菜比佢食
不過佢幾大牙 如果太細就唔好比咁多住喇
比1,2塊先好d

我都係俾1,2塊咋,諗住試下俾佢食,睇下佢鍾唔鍾意嘛,不過佢好似唔多LIKE咁,聞兩聞即掉頭走
kikocheese 2009-12-28 09:15:58 AM
原帖由 wm20472 於 2009-12-28 07:53 AM 發表
細妹都係唔鍾意食菜心
而家主要比大細妹食油墨菜及唐生菜

等我下次都試下先,唔該哂你呀....:054:
elvisli 2009-12-28 11:26:53 AM
其實唔洗急於比佢試..

要分清楚..係你想佢食...定係..佢想你比佢食..但睇兔兔表現..好似係前者
wm20472 2009-12-28 12:41:03 PM
記得看書, 7個月左右先開始食菜, 太細腸胃未適應
重有, 要浸30MIN以上才有效除去農藥
食之前一定要吸乾水 (因為兔兔唔食得生水, 除非你用熟水浸)
11.21 2009-12-28 06:00:24 PM

回復 8# 的帖子

聽人講好似唔食得wo-.-"

7個月先食得棻-.-?
咁細細個食有冇問題?
同埋旺角邊間有兔兔書賣?
wing1981hk 2009-12-28 10:48:38 PM

回復 14# 的帖子

你一月拿呀.......

快速發帖