英國人好重視聖誕, 個日所有舖頭同交通工具都唔開
所有人都會返屋企同屋企人食christmas dinner
上年同兔爸整左火雞, 但整得好辛苦, 又唔鐘意食, D leftover仲食左好多日
今年就整燒牛肉, 好味好多!

starter有3樣
duck pate with melba toast and cranberry sauce

smoked salmon cream cheese roll

cream of wild mushroom soup (唔係罐頭架!)

main:
roast beef

side:
potato gratin

dessert:
creme brulee cheesecake

除左pate, 以上全部都係自己整架
如果想要食譜可以PM我=P

雪姬女 2009-12-28 08:42:24 PM
睇到我好想食tim~一定好好味的~!:053:
個賣相very good wo~起香港可以開高級西餐廳啦~一定好多人幫襯你架啦~!
波丸媽 2009-12-28 08:59:17 PM
wa~~你好西利
我都感受到英國好看重聖誕節
所以我起屋企都有christmas party
而且仲有大減價tim呀 ^^#^9_003^#
喵喵 2009-12-29 01:12:00 AM
我都好鐘意正西餐食的 ^^
差唔多一星期3-4日係西餐 由細到大少食中餐~
我最多都係去city super 買肉眼扒/西冷返去自己正 又配下3文魚扒咁
不過見到你舊燒牛肉...即刻覺得差好遠 hk唔知有無得賣 好正啊!!!!
搵唔返d相俾你睇 在另一部harddisc 得一張唔好笑...

雪姬女 2009-12-29 02:32:20 AM
原帖由 喵喵 於 2009-12-29 01:12 AM 發表
我都好鐘意正西餐食的 ^^
差唔多一星期3-4日係西餐 由細到大少食中餐~
我最多都係去city super 買肉眼扒/西冷返去自己正 又配下3文魚扒咁
不過見到你舊燒牛肉...即刻覺得差好遠 hk唔知有無得賣 好正啊!!!!
搵唔 ...

香港有得買~不過好貴~起吉吉島同埋港島區某某西式用餐配料專門店有售~!
FATO_W 2009-12-29 12:38:35 PM
好好食牙 我就無咁好口福啦
芝士媽 2009-12-29 01:43:11 PM
個魚扒好好食咁 ^^
sheena 2009-12-29 07:07:07 PM
囡囡媽, 嘩邊有咁好!!距離開餐廳仲好遠!!! 其實今次淨係呢舊肉得1.6kg都用左33鎊....

丫芷, 我今年大減價冇咩點買野咋...=(

喵媽, 你都好犀利呀!! 其實我平時整中菜多, 因為兔爸鐘意食飯!! 但兔爸煎牛扒就好叻, 好味過出面食個D架!!
香港有得買燒牛肉架, 以前響香港我爸爸聖誕節會整架(佢都係番書仔, 淨係識整呢D簡單鬼佬野=P) 我問下佢響邊度買架丫!

fato_w, 你試下整丫, 好易架咋

芝士媽, 快D問喵媽拎recipe#^64^#
Vinkivan 2009-12-31 04:35:28 AM
睇落都真係唔錯BOR~!! 外國就係咁著重聖誕, 所有舖頭都唔開, 我舊年喺加拿大嗰陣都係咁呢~!! 為有喺自己屋企同埋去朋友屋企過平安夜同聖誕啦~!!
Colleen 2010-1-10 02:10:00 AM
好搞笑,大餐內容同法国既差唔多bor........哈哈~:073:

快速發帖