佢4日前開始唔食野....又周圍屙同屙爛屎
佢之前好乖會去toilet 而家屙到成pat pat 都係
睇過Pet Central (千其唔好去)同 Dr. Eric 都唔得
迫佢食草粉佢又唔多肯吞...我好驚
book 到 Dr. Tiger 明天睇......
有乜野方法...佢又肯食下木瓜丸....我可唔可以俾菜佢食住先呀....
bonedog 2009-12-30 07:04:16 PM
磨牙石..磨牙石對兔唔好架
足夠食草量就已經可以磨到, 磨牙石無幫助架wor
光之天使)) 2009-12-30 07:17:27 PM
磨牙石只係可以磨到門牙,而且無益~
磨入面d牙仔始終係要靠食草~

另外,你唔好指望兔兔會自己食草粉喇~
一定要禁實佢夾硬餵佢食架喇~

既然你堅持要聽日先睇到dr.eric
咁你今晚要留意住兔仔既情況,
因為就咁睇你講隻兔仔既現況,我認為非常危險喇
另外,如果可以,你最好用個細密實袋帶埋少少兔兔既便便去比醫生~
比醫生睇下軟成點~
唔好再比有糖份既野兔兔食住喇~

或者再幫佢按下個肚仔la...
其實今日你應該要walk-in去睇醫生架喇...
兔仔一病就好快變嚴重架...
lingyan 2009-12-30 07:26:19 PM
一聽到 title,見到4日唔食野,都已經好危險。

唔好再睇 pet cetral 啦,
唔好浪費$$係一d醫唔掂兔既醫生身上,
帶佢去睇其他真係識醫兔既vet啦。

你一打去九龍動物個到,同佢地講4日無食草,
佢地一定會俾時間你zip入去睇。

講真,如果dr eric真係醫得好既,
兔兔都唔會情況無好轉啦,
同埋 dr ma 講過,兔兔腸停係好危險既事,
會死 ga !!!
唔好因為你既堅持而令你抱憾。
elvisli 2009-12-30 08:33:22 PM
如果兔兔可以醫得好..做主人既希望你可以花點時間學習兔兔知識
Jessie)) 2009-12-30 10:55:58 PM
如果睇你咁講, 可能兔兔牙尖咬野痛, 所以會唔想食野
不過其實醫生都教唔好用磨牙石, 佢係吞得不過冇益姐~~~~~~=_=礦物質呀...佢唔需要
然而大家唔好話樓主喇, 佢係信錯d奸商姐, 佢係唔應該去pet cexxxx
不過錯係在於pet cexxxx, 而唔係去果個~樓主係有心救佢兔仔既
不過樓主你兔兔情況好唔樂觀=-=唔好再俾木瓜丸佢食喇................
腸停就冇人救到佢喇...........我知佢而家唔食野係好得人驚
不如你快d帶佢去睇醫生好過啦

emily_520825 2009-12-31 12:40:55 AM
今晚氹佢食左幾條草同迫佢食左草粉(加左dr eric 俾既益生菌) 便便都有,不過軟d同有少少jelly like 我開左佢個門佢都有跑出黎去佢平時鍾意stay 個位 .....成曰磨牙....希望dr tiger 聽曰睇好佢啦... 我都知佢食得太多雜食...my parents 好鍾意俾蔬菜同糧...成曰等我未番個時俾勁多佢...話小B會好開心喎..我已經嚴重警告佢地....同埋我下次唔會再亂睇醫生架啦:><:
花無缺 2009-12-31 07:35:49 AM
仲未睇醫生...都算命硬, 希望兔兔可以快D 好返 =.=
磨牙石 - 如果有正常食草, 可以唔俾佢, 而且磨牙石只磨到門牙, 入面既磨唔到
菜 - 可以俾適量(成兔 - 每天1~2碗), 不過一定要洗乾淨, 同埋最好俾墨綠色既部份
糧 - 如果係成兔, 完全戒糧都OK

如果平常有經常放佢出來, 最好留意下佢有無亂咬野
(我家的Toffee 連牆身都唔放過, 唔睇住佢會照咬), 食左d 佢唔應該食既野落肚,
都會令佢肚痛 & 唔想食野, 而停左雜食之後, 當你俾菜佢時, 佢一樣會好雀躍

而一切改變, 最好一步一步慢慢來, 同埋等佢好返先...
emily_520825 2009-12-31 02:04:41 PM
Dr Tiger 驗左血話佢小B 個kidney 唔係咁好, 條舌頭有的選 , 不過唔係牙仔尖導致. 過輕同dehydeated =( 而家留幾個鐘打皮下水同之後要俾多啲草粉
光之天使)) 2009-12-31 02:28:40 PM
咁希望兔兔快d好返la~
emily_520825 2010-1-1 12:38:26 PM
Dr Tiger 要小B每曰食100ml 草粉同俾左啲腸胃藥佢,雖然佢都係唔肯自己食不過我用針銅佢都會吞今日都仲係盲腸便不過佢會得閒自己食一兩條草.  有啲進步=]希望佢快啲好番.今曰仲係佢三歲生曰我買左紅蘿蔔 Dr Tiger 話每曰可以食少少
wesky 2010-1-1 01:10:31 PM
病好先俾佢食好d喎
happy55 2010-1-1 10:24:23 PM
唔好擔心...兔兔知道你咁關心佢, 一定會快D好:002:
emily_520825 2010-1-3 03:50:12 PM
尋曰佢又屙爛屎,我又帶佢去珍禽異獸睇,佢地俾我插左一個時間 不過Dr. Tiger 唔係到要睇Dr Nicole 我見佢profile 只係黎左兩個月. 不過之前係美國都有好多small animals 既experience 佢同小B check 左血同尿尿都已經正常番晒, 肚仔都無gas 只不過有慢性肚屙,需要多啲時間先好番,俾左一個anti biotic 希望慢慢會好, 體重都OK 條利都好番所以都肯自己食草啦 Dr Nicole 都幾細心 另一個兔媽媽同兔仔睇隻爛腳(佢又係俾Qpet 騙) 佢話睇左一次Nicole 都好番好多
emily_520825 2010-1-7 11:37:23 AM
好番之後係呾食草 #^49^#

Jessie)) 2010-1-7 04:10:37 PM
咁快好返, 恭喜哂^^!!!!!

快速發帖