我地係跳跳同豆腐~ 同大家say hi

豆腐 zzzz..

跳跳同豆腐~~

兔爸玩野.. 將兩隻兔兔擺哂落我度..好重

豆腐訓係兔爸到...成個喵樣咁:070:

FATO_W 2010-1-3 02:14:26 PM
兩隻兔兔都好可愛牙!好細隻呢
佢地幾大?
提提你 如果佢地學識去廁所尿尿就唔洗係底放木康架喇
因為木康對佢地呼吸唔好 好易打黑痴的
同埋都唔需要放磨牙石 佢地食草就會磨到牙
磨牙石D粉對佢地身體都唔係咁好的 =)
歡迎你多D上黎放佢地D靚相 #^9_003^#
june709 2010-1-3 02:21:49 PM

回復 2# 的帖子

兩隻大約個幾月大 ~ 跳跳大一兩個禮拜 !
多謝你提醒啊~ 新兔爸媽好多野都唔識!
佢地住左2,3 日ja..重周圍尿尿便便 執死我~之後佢地識去廁所我會少用木糠架啦
光之天使)) 2010-1-3 02:53:53 PM
佢地兩隻係一男一女?定係同性架?
如果未絕育最好都係分開住~

其實如果你想舖既話,可以用尿墊或者紙砂~
當然要肯定兔兔唔會食左D墊料~
因為木糠真係會令佢地呼吸有問題~

另外,如果係新買返黎既話~
最好帶去VET度BODY CHECK一下~
june709 2010-1-3 03:12:49 PM

回復 4# 的帖子

一男一女~ bb一齊住都唔係咁好啊可?:067:
紙砂有用緊~~ 咁我都係停用木糠啦...

body check.. 有無vet介紹?(因為我唔識..)
同埋body check大約幾錢架?
唔該你啊
small_tra 2010-1-3 03:16:08 PM
都唔可以用磨牙石~對兔兔有害~~~!

木槺對兔兔氣管唔好~~~!仲唔吸尿~~!

可轉用貓沙~~~!

一定要body check~~買返黎~多數都有病~!

你要搵多d兔兔資識~~因為養兔要有好多注意地方~!
small_tra 2010-1-3 03:17:36 PM
原帖由 june709 於 3-1-2010 03:12 PM 發表
一男一女~ bb一齊住都唔係咁好啊可?:067:
紙砂有用緊~~ 咁我都係停用木糠啦...

body check.. 有無vet介紹?(因為我唔識..)
同埋body check大約幾錢架?
唔該你啊

我兔兔睇dr.betty~
係九龍城~~!
診金~冇病~2百幾~好似~!
有病就唔知啦可以好貴架~!

一男一女我唔記得幾大~可以有左bb~!
但最好分開~唔係就有左bb都唔知點算~

到時可以係女女7個月到~絕育~!
男仔可以唔一定絕~但女仔一定要~!
因為好容易有癌~!

june709 2010-1-3 03:47:52 PM

回復 7# 的帖子

噢... dr betty辦工時間係幾時? 係九龍城很好 都好就我住個度呢~~
我其實都有d擔心 買佢個陣同一堆兔兔入面有傷風/.\
如果想生bb.. 生完先絕育o ng ok?
Futagoza_Kaniza 2010-1-3 03:51:26 PM
九龍城可以睇Dr.Betty /Dr.Yen /Dr.Colt
Body Check 大約$250以上1隻. 可以打去book.  
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html

唔建議你比佢地生, 兔女生完好傷嫁, 而且患cancer既機會會增加.
兔兔每胎生6-10隻, 可以睇下下面條link先決定比唔比佢地生..
為伴侶動物絕育︰您的正確選擇
http://hk.myblog.yahoo.com/hkrabbit_org/article?mid=4303

正面   http://www.keepandshare.com/doc/view.php?id=1403599&da=y

背面  http://www.keepandshare.com/doc/view.php?u=1403598

Cn!)) 2010-1-3 04:06:50 PM
好可愛丫..好細仔牙>333<!!
波丸媽 2010-1-3 06:06:22 PM
生bb.....你有冇咁多時間,金錢同心機養大d bb???
唔好講話會比人收養呢種說話,因為搵好主人係唔容易!!!
自己養唔掂點算?
希望你唔好介意我咁講,你既養兔知識仲好有大進步空間,睇多資料先

bb亦唔容易照顧, 呢度曾經有案例,都係生左兔bb,我簡單講講:
1.有兔生完之後,bb係死晒既,
2.有生左10隻兔bb(夭折左1隻),加埋兔爸媽同另一隻,自己照顧晒,全數12隻,後來送左一隻比朋友,日日洗成9個籠!!!
3.我朋友既case,佢都因為兔女意外懷孕,生左6隻,加埋自己原先2隻,一共要照顧8隻,唔容易,佢既難處唔係一句想生就可以想像到!!!!!佢用既$比我地多好幾倍,bb有時又唔聽話,又打交,又要將d兔女bb分隔同絕育,6隻 bb body check既$, 糧草$ 等等.連我都不能夠完全體會得晒佢既辛苦.

太多太多既case,希望大家起生兔bb呢個問題上搵多d資料!
養兔唔貴,但醫藥費好貴......

另外,唔好以為兔bb唔會識un,3,4個月都可以比人搞大肚,有兔女起pet shop 買返黎果陣就已經有左bb,果度果d都好細個.(當然呢個係個別例子,但絕對係真人真事,我親身同主人傾過)
我建議你應該先分籠養,絕左育先再bonding,而且有2隻兔就應該要有2個籠,有病時都可以分開住,而且大過d打交,爭地盤果陣,什至絕育果陣,你都係要分開養

有問題隨便上黎問,呢度有好多兔爸兔媽可以解答你,不過可以先睇下兔兔寶典果度既資料先,你就一次過知道最基本既兔兔知識,唔駛下下問咁辛苦
市面上,仲有幾本兔仔書唔錯:
1.家有寶貝兔  
2.橘子養兔子  
(兩本都係養兔書,1為香港著作,2為台灣著作,圖書館有得借)

3.兔友良朋 (呢本係講每一隻兔子的背後的故事,當中大部分都是曾經被遺棄,香港兔友協會有售)

elvisli 2010-1-3 07:27:16 PM
樓主要考慮下芷姐姐所講的...

太多生bb個案換來太多悲劇...

2隻兔兔輕輕鬆鬆就好了
small_tra 2010-1-3 07:35:17 PM
你養得掂e2隻先再算~!

養2隻~最少$400~!每月草

生bb又多幾隻(當7隻)+baba mama=9隻=1800/每月草

每隻絕育女1400~仔1100,當(mama同3隻女)+(baba+4隻仔)=12600

冇 一隻兔唔會冇病~一隻病可以令到其他兔兔一齊病~!

要需要時間~心機~~有冇咁多時間~~!?

你有冇地方比佢活動~!?每隻兔需要最少4個中出黎活動

1個人唔可以睇住咁多隻兔兔~出黎活動要睇實佢地~唔係一定發生意外~!(冇講笑,我隻兔已經係一個好例子)

1個人比你睇到2隻~4hrX4次=16個小時

你唔好睇得兔兔生BB係一件容易事~~!考慮清楚~!
elvisli 2010-1-3 07:41:18 PM
我比較現實..只係計絕育要用的錢已經唔想要d BB
june709 2010-1-3 07:45:03 PM
多謝哂大家ge意見..
如果絕育ge話 ... 可唔可以剩係絕女仔呢?
同埋幾大可以絕?

其實買之前 都有上網睇過 ..
初時男友都叫我買兩女算.. 生bb好難照顧
但揀左兩隻兔女都係瘦得滯唔買得... 最後忍唔住揀左男仔
我都知任性..
但我唔知原來會有cancer 依d side effect..
而家我會好好考慮幫佢地絕育!

唔該哂!

:022:

快速發帖