我係12/31接左bb兔女, 豆腐返黎 ... 因為見佢一隻好呆好悶..
同兔爸相量後 1/1接埋bb兔仔, 跳跳
兩個一齊都無咩事 重挨埋一齊訓
但跳跳黎左後..周圍多左好多便便同尿尿:056:
1)唔知係唔係豆腐佔地盤?
2)豆腐好鐘意周圍跳  跳到個籠郁哂.. 無問題架可?
3)bb一男一女一齊住有無問題?
4)可唔可以成日抱出黎玩?(佢地肯俾人抱抱)

thanks
FATO_W 2010-1-3 04:46:15 PM
1) 依方面我都唔係好清楚..但有咁既情況都唔出奇既
只要盡快教識你地去廁所就無問題
2)依個無問題 代表佢好開心可能係跳緊兔仔舞 =)
3)一男一女住係無問題 但到佢地大大下可能會unun
生仔既機會係非常高 一定要做絕育 因為兔女唔做絕育好易生cancer
壽命會短d 所以無論男女都建議做絕育除非你想有兔bb(要經濟有能力下先好)
但兔女生完一次都一定要做絕育因為對身體係唔好
而兔仔大大下都可能會有亂un人同噴尿既情況 絕育多數可以解決同避免
*如果兩隻兔兔一齊住 其實最好有間大d既屋 睇你兩隻兔兔d相個籠係唔多夠大
因為你隻賓尼係會大得好快同會肥好多 另外個隻都係 建議你買alex豪華籠
而依2個籠可以留起佢備用 因為萬一一隻兔有病 到時係要分開住的如果唔係會傳染
4)抱抱係無問題 只要佢地適應左環境同主人後 你都可以同佢地玩同抱抱

希望解答到你既問題啦=)

提提你:係pet shop新買返黎既兔兔最好去bocy check下
個人建議你可糸1去好多兔友都會去既betty度睇
地址同電話可以係建康版度搵到;)

alaneva 2010-1-3 07:30:04 PM
我家棉棉絕育後解決咗噴尿既情況:053:
june709 2010-1-3 07:57:19 PM
唔該哂again ~
你地解答左我相當多ge問題~~
如果係為健康著想 我唔介意為左佢地絕育!
雖然真係好想養BB 但更加唔想增加佢地ge風險~~
:022:
lingyan 2010-1-3 08:00:32 PM
兔囡bb三至四個月大就可以懷孕 ga la,
小心搞出兔命~"~
june709 2010-1-3 08:14:11 PM
嗯 依兩日帶去dr betty度睇下先 ...
個sales都唔sure佢地歲數... (令人好不安)
大家都好好啊~~ thanks : )
elvisli 2010-1-3 08:19:54 PM
betty比較FULL..可事先BOOKING.WALK IN通常都收貴D同未必收症
june709 2010-1-3 08:31:17 PM
好~ 我會book!
同埋係唔係要買專用外出袋/籠出街??
wm20472 2010-1-3 09:14:11 PM
買外出袋會好d, 可以扮普通袋易上車
要擇底板厚d個d

豆腐(女)、跳跳(仔)將來應該易夾, 不過未絕育前, 最好分籠
小心佢哋umum攪出兔命
june709 2010-1-3 09:33:48 PM
好~~ 等我依兩日去買先~~
而家兩隻訓得好LUM 挨埋一齊好SWEET~~

(幻想唔到佢地UNUN.. 唉啊~~~):056:
hamster1013 2010-1-4 12:32:14 AM
買外出袋嗰陣要留意個size呀!
千祈唔好買太細個, 兔兔有得好快架!
同埋買大個d, 等兔兔喺入面時都唔會太逼~

佢哋2個都好可愛呀!!
june709 2010-1-4 10:38:58 PM

回復 11# 的帖子

多謝你XD 我見到佢地心都軟哂~~~~
我諗緊買袋定盒好 哈哈

你既布甸都好型啊 :057: 帶超超

快速發帖