我琴日就同佢去左cut子甲..
之後間野d人就幫我cut啦,
佢抱bieber果陣話佢  肚脹
叫我抱佢羅隻手放係bieber個肚到等佢冇咁脹.
但係我又唔係好識抱,
咁我今朝起身番學果陣
Bieber又係個籠門果到i住,咁我開左小小 就[點]下佢個肚,
仲有脹既
..
其實間鋪頭果d人係話果隻MOMI草唔夠  (X[唯])
唔係好岩BB食,
但係我點知.
XPXT 果D人一開始就係咁樣汁俾我,
SO我琴日佢叫我BUY左一隻APD Timothy High Fiber Hay
TRY TRY
但係我唔知點算好,
我依經張我平時lunch既錢洗哂落去,我唔食唔緊要.但係總之我唔想佢[走]
if 我keep住俾果隻草同放佢出黎2-3個中咁會唔會好d?
定係放佢出黎多d

happygirl2009 2010-1-7 01:28:17 AM
原帖由 Cwk 於 2010-1-7 01:12 AM 發表
MOMI timothy做主食係無問題, fibre會夠
佢係bb, 你買多包alfafa 36 oz, 每日俾一渣佢食
有d兔仔食太多alfafa反而有軟便, 你每日多少少俾加重份量, 食到9 -10個月都可以停, 唔一定要足一歲
alfafa當補充營養已經可 ...

想請教下如果d屎深啡色有冇問題?
瞳;))) 2010-1-7 01:45:57 AM
bieber個肚係實嫁
Cwk 2010-1-7 01:48:08 AM
原帖由 happygirl2009 於 2010-1-7 01:28 AM 發表

想請教下如果d屎深啡色有冇問題?

深啡係無問題的!! 同埋最緊要大粒!!
如果唔怕污糟, 仲可以"meet"開便便, 睇下入面多唔多草碎(代表夠營養), 有無毛痴住
有毛毛痴住就要勤d梳毛啦
Cwk 2010-1-7 01:51:21 AM
原帖由 瞳;) 於 2010-1-7 01:45 AM 發表
bieber個肚係實嫁

種『實』要靠feel...如果你用力按入去, 係頂住的感覺, 係入面有野塞住
肚肚本身都會有肌肉, 但唔係好似頂到實個種感覺

如果真係塞住, 佢便便應該會好細粒
唔怕污糟, 可以meet開便便檢查
happygirl2009 2010-1-7 01:52:35 AM
原帖由 Cwk 於 2010-1-7 01:48 AM 發表

深啡係無問題的!! 同埋最緊要大粒!!
如果唔怕污糟, 仲可以"meet"開便便, 睇下入面多唔多草碎(代表夠營養), 有無毛痴住
有毛毛痴住就要勤d梳毛啦

thx!!!!!!#^28^#
我之前見到有好多草碎呀~~~
不過毛之前就冇留意
聽日睇下先!!!!!!
瞳;))) 2010-1-7 01:53:48 AM
原帖由 Cwk 於 2010-1-7 01:51 AM 發表

種『實』要靠feel...如果你用力按入去, 係頂住的感覺, 係入面有野塞住
肚肚本身都會有肌肉, 但唔係好似頂到實個種感覺

如果真係塞住, 佢便便應該會好細粒
唔怕污糟, 可以meet開便便檢查

佢d士= =
係一時大一時細
elvisli 2010-1-7 02:01:36 AM
最緊要有屎同埋唔軟身...如果係咁暫時都不用太擔心.

按下肚仔.首先兔頭各自己,由中間肚腩仔由側邊向後用陰力推.

至於大屎+啡屎+多屎=健康+高纖的兔兔先會出現
Cwk 2010-1-7 02:03:46 AM
原帖由 瞳;) 於 2010-1-7 01:53 AM 發表

佢d士= =
係一時大一時細

時大時細就係前面兔友所講, 腸胃開始有d唔健康囉
前面張相無其他物件對比好難睇到便便有幾大
健康的便便應該似珍珠奶茶的珍珠咁大, 或者再大d [抱歉用左食物做比喻 = =]
食多d T草, 加少少alfafa, 加久唔久按摩, 可以睇下有無改善
如果便便再又細又黑, 就要睇下醫生架啦
通常會開一支橙色藥水加益生粉幾包, 計埋診金, 大約$400-500 (以dr. betty診所為準)
大圍會貴dd

仲有一個因素會影響便便, 係兔兔唔開心扭計...即使腸胃其實無問題 ~.~
留意下有無野令佢唔開心...例如個籠setting改左,
有d兔好小氣會嬲
happygirl2009 2010-1-7 02:12:19 AM
原帖由 Cwk 於 2010-1-7 02:03 AM 發表

時大時細就係前面兔友所講, 腸胃開始有d唔健康囉
前面張相無其他物件對比好難睇到便便有幾大
健康的便便應該似珍珠奶茶的珍珠咁大, 或者再大d [抱歉用左食物做比喻 = =]
食多d T草, 加少少alfafa, 加久唔久按 ...

森美d屎同早餐食果d美碌波波幾乎一樣=_=
想請教下如果按落去會慢慢扁(d屎唔係硬到掣唔扁,不過佢果種軟硬度係可以掣得扁而又唔係軟便果種)
咁算唔算係軟便既初期??
因為我驚唔知會唔會餵得太多菜佢食(一日3-5片唐生菜)

Cwk 2010-1-7 02:29:37 AM
原帖由 happygirl2009 於 2010-1-7 02:12 AM 發表

森美d屎同早餐食果d美碌波波幾乎一樣=_=
想請教下如果按落去會慢慢扁(d屎唔係硬到掣唔扁,不過佢果種軟硬度係可以掣得扁而又唔係軟便果種)
咁算唔算係軟便既初期??
因為我驚唔知會唔會餵得太多菜佢食(一日3-5片 ...

唔會硬到按唔扁咁誇張啦 :073:
慢慢扁好正常 ~
軟便會有d濕濕地, 同埋帶橢圓形
便便係乾身就very good~

3-5片唔多啦, 左手面圖中怪獸一日最少食4兩菜, 通常會抹一抹d水先餵
食菜唔會導致軟便, 只係怕佢太飽食少左草, 食少左草先會有問題
日日同一種菜無咁好, 可以有幾種唔同款食下
瞳;))) 2010-1-7 02:36:14 AM
其實 Bieber  d便便 係慢慢扁 同 軟便會有d濕濕地
同佢依加係咁食果隻草,,
moni果陣佢係唔係好食
Cwk 2010-1-7 03:15:05 AM
momi因為多枝, 兔兔多數懶唔肯食
試下食2nd cut, 多葉d
人手餵下葉引佢食

alfafa香過T草, 兔兔會好鍾意
但有軟便唔好餵咁多alfafa, 或者索性停左佢先
尤其是之前無食開, 本身腸胃差左, 轉 草/糧 更加易肚痾

如果好多軟便, 建議要盡快睇醫生
如果軟到兔兔自己踏到爛晒或者痴住, 已經係好嚴重
bb兔肚瀉係非常危險的事 :"(

瞳;))) 2010-1-7 04:46:19 AM
硬得黎我係可以同手禁,禁落去唔係好軟  我諗冇便便會好似石頭咁掛,
  CwK :: bie冇肚瀉嫁
Cwk 2010-1-7 05:45:21 PM
原帖由 瞳;) 於 2010-1-7 04:46 AM 發表
硬得黎我係可以同手禁,禁落去唔係好軟  我諗冇便便會好似石頭咁掛,
  CwK :: bie冇肚瀉嫁

咁你留意多幾日啦, 如果軟便增加左, 安全d去睇下醫生啦
依家唔好餵糧住, 糧會令軟便更加嚴重

快速發帖