我係兔協領養左我隻兔都有3個月,岩岩開始都幾聽話,之後就好唔聽話,毛又唔比梳,和佢玩下摸下佢又走開,抱一次都未抱過(但係兔協又比抱),好唔開心:050:
hilahila 2010-1-7 01:34:33 PM
你要觀眾一下他的喜好。第一次養兔兔,我覺得他們和其他動物不一樣,他們表示友好的方式並不是靠跟從主人的意願,他們有自己的方式。你可以在餵食時跟他說話,在籠邊陪伴一下,或者摸下頭仔,摸之前把手放在他的眼側讓他看到你,知道你要做甚麼。出來玩的兔兔喜歡四處跑,不喜歡被摸,你可以等他停歇下來才摸。

我覺得和兔兔相處,不要過分勉強他做不喜歡的事,讓他用自己的方法來示好,玩他喜歡玩的遊戲和玩具。我家的兔兔不喜歡被抱,但喜歡我摸,那我便不抱,但他會在摸摸時伏下來,或者側臥要撒嬌要摸。他喜歡玩紙箱,我便陪他玩紙箱,不喜歡玩噹噹,便不玩。慢慢關係會越來越好,他會越聽話,越懂得尊重我們,少了搗蛋,開心時會跟着我們跑來跑去:038: 。
Jessie)) 2010-1-7 04:07:05 PM
我兔兔是領養的, 養左一年先俾我抱,
因為之前係兔協佢唔識你先唔敢動俾你抱,
而家知道你係免奴就會蝦你~~~:040:
而梳毛呢....唔係個個都中意, 我兔兔都唔中意, 梳到咬我TIM
bonedog 2010-1-7 06:16:25 PM
原帖由 happygirl2009 於 2010-1-7 12:26 PM 發表

係呀係呀,我用番佢係兔協個名森美:055:
原來你抱過森美,感覺好有緣份~:012:
佢真係同你家小b好似!!係頭頭d毛長d:021:
你抱佢果陣佢有冇話好掙扎呀??我想了解下佢之前同人接觸既情況

haha原來就係上次小b媽抱既森美, 我都有摸過佢架#^39^#

其實捉頸位捉得岩唔會痛, 因為兔媽都係咁叼兔B, 不過我自己覺得都係叉腋下再兜住PAT既抱法佢地覺得安全D
捉頸既對付D好難控制, 或者一申手就會咬人既兔有效D

其實D兔熟左戈1之後會蝦主人架, 你俾佢知道抱左起手無咁易走得甩, 同佢鬥耐性, 試多左佢就會知道點做都無法子, 就會肯俾抱, 同埋呀 同佢溝通多D, 了解多D 都有用架, 佢FEEL到, 信任你既話抱佢都會易D
喵喵 2010-1-7 10:38:02 PM
UM...我覺得我隻飯飯好乖呀 係貪玩D
一開門就想跑出黎玩囉
好似我返工前餵草
佢又以為有得出黎玩
不過佢唔太俾人抱 可能唔熟 OR之前試過俾人遺棄後巷唔信人啦...
不過我都會俾心機去同佢培養感情既 heheee
千千 2010-1-7 10:53:07 PM
其實 好 多 兔 兔 都 都 唔 鐘意 俾 人抱"
你 耐 心D 同 佢 相處 LA"
佢 一定 會 更 加 鐘意 主 人你 牙
加油 #^45^#
banana198678 2010-1-10 02:32:38 AM
多謝各位兔友...我會好比心機去愛錫我個女..我都知呢d係急唔來!!!

快速發帖