真係好無奈,臨近新年就被人炒左。
炒既原因唔係我做唔到野,而係公司決策出問題 ....
我諗我去interview,人地問我點解唔做,我答被人炒既原因,
都唔知有無人信 ....

話說2個月前,我去見呢份工,
個post係clerk,主要係做data entry,
因為第一個project係要用data base,所以需要請人去入。
點知做左一個月左右,
個project胎死腹中,
當然我係首當其衝受害,
因為我最最最主要做既data base突然無用武之地。

記得有一日,我跟出去做野,係老闆架車我問佢,
而家個project無左,會唔會炒我,佢話唔會,會搵其他野俾我做。

之後慢慢,完全係公司無哂存在感,
變做一個閒人。
其實閒人唔止我一個,仲有個admin clerk,
呢個admin clerk係老闆開公司之前已經識,
化妝之後都算係幾靚女既,
所以老闆就搵左佢返黎做 admin clerk + 接待,
當然,無乜細公司容納到2個閒人啦,
所以就炒左我,
其實諗落都幾唔順氣,做野我做得好過佢,我識account佢唔識,
但就輸左個樣。

而家又要搵工,又臨近新年,真係覺得好狼狽 ...
勞仔 2010-1-8 07:22:03 PM
咁佢炒你,有無事前通知嫁?
有無跟足勞法嘅賠償比你?
祝你好運啦,呢家年尾搵工都唔係咁易,唯有樂觀面對。
當作休息一排啦~加油喔
small_tra 2010-1-8 07:47:02 PM
比心機搵第份~!

我同事仲慘~係12月24日平安夜果日~比公司炒左~!

點解會偏偏係果一炒~好hurt~!

加油丫~!
FATO_W 2010-1-8 08:08:54 PM
咁樣比人炒都幾唔抵...
仲要係大時大節
不過我都祝你快D搵到新工啦!!
唔好灰心!!
hh0 2010-1-8 08:53:40 PM
今時今日呢D野好平常咋
你都係返左2個月工
咪當做part time lor
大公司都成日lay off 人, 唔好唔開心啦
祝你快D搵到另一份
wm20472 2010-1-8 09:29:42 PM
失去職位不用不開心
最緊要係你從中學到甚麼

公司問題, 你日後見新工唔怕直講
新公司最緊要知你有無向前看---
千千 2010-1-8 10:56:03 PM
新年 之後 都 有 好 多 公司 請 人"
希望 你 搵 到 份 好 工 la
小糖^^ 2010-1-8 11:31:22 PM
wesky 2010-1-8 11:34:24 PM
此處不留人, 自有留人處
祝你早日搵到份比呢份更好既工
hh0 2010-1-8 11:41:49 PM
好多時被炒既唔一定係做唔到野
D廢老闆眼光短淺,
人工高D既又唔想俾
成日覺得唔值甘高人工
留低D做唔到野既垃圾
最好炒晒無人做就知D員工幾寶貴
Vinkivan 2010-1-9 12:44:47 AM
我朋友間公司都係咁,啱啱前日裁員, 我個好朋友就冇事, 因為佢真係佢老闆嘅得力助手, 但我個火星朋友 (唔知你記唔記得我以前開POST講過嗰個火星朋友) 一個星期遲三、四日到, 一個月頭一定最少請兩日病假, 做嘢日日開單平均十張錯三張, 竟然都可以留低, 裁咗另外一個做倒嘢嘅女仔, 我聽見... 雖然唔識嗰個人, 但都會替佢心UP, 個天就係咁唔公平咖喇~ 唉~ 啲老細對眼都唔知要嚟睇乜嘅~

你都唔好唔開心喇~ 希望在明天呀嘛^^ 你一定會搵倒份更好嘅工嘅~!! good luck to u!!
blueca25 2010-1-9 12:50:14 PM
唔洗愁喎, 工可以再搵過架姐

上年未有海嘯我舊公司一次過請咗三個人(包括我), 而我係最後一個見工, 同前一個同事見工日子差一日
到海嘯黎咗, 我做咗兩個月零廿八日, 佢就話公司" 結構性重組" 即係裁員啦, 就係同一日,同我早一日見工嘅同事簽新約, 但同我就講因為我最遲入職, 所以要裁我,
我都真係好無奈架當時,自問工作表現唔錯, 佢做到嘅嘢我唔會話做唔到, 唔通錯在我搵工比人遲咗一日?

但最後, 比我搵到份仲好嘅工, 明白咩係[塞翁失馬 焉知非福]
嗰時個經濟咁差都仲捱得過, 何況今年有好轉呢
唔洗灰心bor
Peiian)) 2010-1-9 03:01:13 PM
都幾衰喎~~新年先嚟炒人......

快速發帖