我遲d會搬去住村屋 頂樓連天台
咁條樓梯係屋入面, 無門ge
諗住有多d空間俾寵物走動先養寵物
我已經打算去兔協度領養一隻兔兔
我想問下各位兔兔上落樓梯安唔安全ga?
因為我都擔心佢會跌親
如果兔兔唔叻上落樓梯的話我會抱佢上落
同埋攔住樓梯免生意外

麻煩各位賜教 :002:
diobonnie 2010-1-9 02:44:13 PM
唔好意思...我CLICK 錯野..SO POST 左上面既野...

我B4 起 YOUTUBE 睇過D RABBITS...

都可以起STAIRS 上上落落...我諗NO PROBLEM 掛...

不過我都唔係好PRO...你再聽下其他人既意見啦....
光之天使)) 2010-1-9 04:23:50 PM
我屋企無樓梯~所以都唔係好識答你~
但係如果想避免發生意外,
最好都係用圍欄圍住,上落樓梯抱佢好d~
始終都高呀~

另外如果你比兔兔係天台散步,最好set好圍欄~
sheena 2010-1-9 05:58:24 PM
我HK既屋企都係3層+天台,
以前HK隻兔兔都係自己響樓梯跑黎跑去, 仲跑得好快,
養左6年都冇事!
不過我放親佢出黎都會跟住佢跑既, 穩陣D嘛 (不過我就跑得好攰囉==)
sheena 2010-1-9 06:00:36 PM
岩岩醒起....我屋企既樓梯係舖地毯既,
如果你係地板既話, 唔知兔兔會唔會好易跣腳
尤尤 2010-1-9 07:34:05 PM
我係住村屋既....
而我係住2樓...
咖啡有試過偷走行上樓梯....
不過我發現佢係唔識落返黎....#^31^#
wesky 2010-1-9 08:52:45 PM
我都同意加返圍欄,  固定一個活動範圍俾佢, 如果你係度既時候, 可以放佢周圍走
hh0 2010-1-9 09:07:12 PM
我覺得初初未慣果陣多數識上唔識落, 要小心D
慣左就會自由行
karenbb 2010-1-11 01:17:57 PM
唔該晒你地呀
咁我都係會做足安全措施, 加好圍欄
再用金睛火眼睇實佢先:060:

快速發帖