矇豬係尋日起就冇精神...
仲流血[nose]...
晚點我會po相..
help!
wesky 2008-7-25 12:13:52 PM
點會流nose血架....
佢有冇跌親??
★呀紫☆ 2008-7-25 12:17:03 PM

我5豬...
我都係岩岩見到...
teeth仲好long...

佢一直拎手抹...
我諗都係今朝開始...

係尋晚拍..--->
今朝--->
<---HELP佢飲水...番轉佢都5理我...

wesky 2008-7-25 12:29:04 PM
呢種情況, 我地都無野可以做到
只能夠搵獸醫檢查一下
★呀紫☆ 2008-7-25 12:31:16 PM
但我D $$都BUY咗鼠鼠D野...得$50係做5到野...媽咪都5會理我...
wesky 2008-7-25 12:33:43 PM
其實佢d 牙有幾長??
如果牙齒太長的話, 會刺穿上鍔,  唔剪牙會死鼠架'

可能已經刺到少少, 引致流血
★呀紫☆ 2008-7-25 12:39:40 PM
如果我自己剪...得5得?
wesky 2008-7-25 12:50:42 PM
我都唔知點剪,  答唔到你
如果你要自己剪, 要"非常"小心
wesky 2008-7-25 12:52:31 PM
幫你搵左少少同倉鼠剪牙的資料

they can be clipped using a pair of nail clippers but care must be taken to avoid cutting the tongue or cheek. To cut the hamster's teeth, hold the hamster by a good scruff of neck forcing the hamster to 'smile' and ensuring that the hamster remains still. Place the nail clippers around the tooth to be cut, ensuring that the blade behind the tooth is pressed firmly against the tooth to ensure the tongue is out of the way and clip. Many owners will not want to risk cutting the teeth themselves and a vet will be able to clip a hamster's teeth. However, if you have an older hamster whose teeth are growing crooked or curved regular clipping of the teeth may be needed and so you may wish to get the vet to show you how to do it yourself and watch you do it for the first time, before attempting it on your own.
★呀紫☆ 2008-7-25 01:46:04 PM
可5可以比D寵物醫院GE野比我
係旺KOK...
‵小瑩 :] 2008-7-25 02:52:20 PM
如果帶鼠鼠去睇醫生..
就搵個識醫鼠鼠嫁啦..
唔好亂咁俾醫生醫...

最好都係大圍珍禽異獸寵物醫院   tel : 2687 1030
不過價錢都幾貴下..

你試下去spca丫..
SPCA 診所分佈圖 : http://www.spca.org.hk/chinese/contacts/contacts.htm
地址電話開放時間診所照片等 : http://www.spca.org.hk/chinese/opening/
檸啡 2008-7-25 04:20:13 PM
講真...hk識醫鼠鼠既獸醫手指都數得到...
去大圍會隱陣d囉~~個人覺得~~~起碼網上好多會員都試過ok~~
反而SPCA就多數醫貓貓狗狗....始終唔係主學去醫鼠.....
★呀紫☆ 2008-7-25 04:55:33 PM
鼠鼠可以食黃皮??
我豬矇豬好難食野...想比D水果比佢...
易食D...
因為倉鼠食物一覽表 冇黃皮...SO問下好D...
wesky 2008-7-25 05:00:00 PM
黃皮食唔食得, 我就唔知了
水果糖粉太高啦, 作為零食就得

矇豬需要剪牙, 唔係好難食野
★呀紫☆ 2008-7-25 05:04:29 PM
咁我問人借D $$先...搵獸醫
但SEE SEE有冇野先...

快速發帖