好耐都冇介紹過食譜俾大家喇!!
下個月就係情人節喇~ 唔知大家有冇諗過親手整啲嘢食俾另一半呢?? 如果唔太識整嘢食, 而有想親手為另一半花心思, 咁呢個食譄就啱晒大家喇~!! 今次同大家分享嘅就係"軟身朱古力"!!

材料: (此份量可造25粒)
* 純朱古力      200克
* 淡忌廉       60毫升
* 無鹽牛油      30克
* 可可粉       適量
* 心心朱古力錫紙模  25個

步驟:

1. 先將朱古力切碎,然後放入於鋁質容器並用溫度約40-50℃之熱水以隔熱溶化法將其溶化成朱古力漿。

2. 然後把牛油亦以隔熱熔化法溶化成牛油溶液後與淡忌廉加入於朱古力漿攪勻。

*攪拌時需注意溫度,以免牛油及朱古力凝固。

3. 攪勻後將朱古力用小匙羮倒進心心朱古力模中。
*如果用不需調溫朱古力可置於陰涼處待其凝固。 但若取用調溫朱古力則需放進雪櫃下層內待其凝固。

4. 朱古力凝固後於朱古力面灑上可可粉即可。

完成品:

此外, 可為朱古力隨意添上喜歡的包裝!

hh0 2010-1-11 11:30:23 PM
見到都好味!
呢個份量係做25個嗎?
完成品係軟架? 容唔容易脫模同痴手?
太多問題了......對軟朱古力有D好奇#^80^#
Vinkivan 2010-1-12 12:17:42 AM
原帖由 hh0 於 2010-1-11 23:30 發表
見到都好味!
呢個份量係做25個嗎?
完成品係軟架? 容唔容易脫模同痴手?
太多問題了......對軟朱古力有D好奇#^80^#

呢個份量係做倒25個呀~
完成咗之後就咁連埋個模送俾人食, 食嘅時候拉開錫紙模就食得, 雖然話係軟身朱古力, 但就唔會係一PAT PAT嘅, 都係梗梗哋, 但食落就係軟身嘅~!!
都唔係好多問題啫~ 希望我嘅解答可以幫倒你啦^^
FATO_W 2010-1-12 01:30:52 AM
D朱古力好吸引牙
可惜我好蠢
就算咁簡單既野我都會唔識整 -_-
Futagoza_Kaniza 2010-1-12 03:30:31 AM
上次買左下面果隻朱古力模, 完全倒唔到出嚟. 都唔知點解.
波子媽有冇用過?
http://www.twinsco.com//GenProduct.php?pdtcode=811241
Vinkivan 2010-1-12 03:16:03 PM
原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2010-1-12 03:30 發表
上次買左下面果隻朱古力模, 完全倒唔到出嚟. 都唔知點解.
波子媽有冇用過?
http://www.twinsco.com//GenProduct.php?pdtcode=811241

如果你係用造型嘅朱古力模, 咁就只可以用純朱古力嚟整, 唔可以加淡忌廉或奶之類嘅嘢, 因為奶類係會令到朱古力變得軟身所以唔能夠做到倒模造型嘅效果, 另外, 最好用調溫朱古力, 出嚟效果會靚啲~!!
雪朱古力嘅時候, 記得唔可以擺喺雪櫃嘅上層, 因為過冷會令啲朱古力黏實咗個模好難倒出, 而且仲會令朱古力出現裂痕, 唔能夠完整倒出。

以上小小意見, 希望幫倒你啦~!!
Futagoza_Kaniza 2010-1-17 02:02:27 PM
原帖由 波子 於 2010-1-12 03:16 PM 發表

如果你係用造型嘅朱古力模, 咁就只可以用純朱古力嚟整, 唔可以加淡忌廉或奶之類嘅嘢, 因為奶類係會令到朱古力變得軟身所以唔能夠做到倒模造型嘅效果, 另外, 最好用調溫朱古力, 出 ...

我個模係1SET連食譜買的, 睇個食譜話要用牛油掃一層, 之後倒一層係純朱古力, 凝固左之後可以做果個軟心. 雪硬左之後再加一層純朱古力蓋住就OK, 但雪好左之後完全倒唔倒出嚟...
喵女)) 2010-1-22 01:21:11 AM
棋棋唔只好奇...仲好想食..
我都好多野答..
但未問你就答哂-3-
Vinkivan 2010-1-24 03:46:13 AM
原帖由 喵女 於 2010-1-22 01:21 發表
棋棋唔只好奇...仲好想食..
我都好多野答..
但未問你就答哂-3-

咁棋棋仲有啲咩嘢想問呀?? 琳琳姐姐會為你解答咖~^^
小米 2010-1-28 10:31:05 PM
琳琳你個食譜似我最近上網睇嗰個..
我想知食落個口感似唔似 雪吻朱古力 ??
Vinkivan 2010-1-28 10:47:36 PM
原帖由 小米 於 2010-1-28 22:31 發表
琳琳你個食譜似我最近上網睇嗰個..
我想知食落個口感似唔似 雪吻朱古力 ??

唔似咖~ 反而似GODIVA嗰隻軟身朱古力咁~!!
小米 2010-1-29 11:46:01 AM
係呀... 咁我都用鍚紙模..
費時甩模 lu..
因為前年係二德惠買過 set 裝, 但甩唔模..
從此就唔敢玩朱古力 la~~~
Vinkivan 2010-1-29 09:58:13 PM
原帖由 小米 於 2010-1-29 11:46 發表
係呀... 咁我都用鍚紙模..
費時甩模 lu..
因為前年係二德惠買過 set 裝, 但甩唔模..
從此就唔敢玩朱古力 la~~~

甩模真係好講技巧, 我第一次做嗰陣都得一半成功~!!
你都試下做呢個軟身朱古力呀~ 真係好唔錯咖~ 我整過俾好多朋友食, 佢哋都話好似出面買嗰啲咁咖~!!

快速發帖