我的兔兔係我先生送既,係寵物店買返黎,黎左屋企三星期到啦,再始見活躍,
呢一個星期發現佢對手仔周不時會郁郁下,踢踢下咁樣,係唔係正常既?

有幾日無上黎啦,我約左聽日睇DR YAN(無得再早了...),
其實我估我的BUBU應該係有病...
因為我見到佢對手下面有D咁既情況(如圖)
另外BUBU用緊既野就係呢D啦,KAYTEE TIMOTHY HAY,MOMI ALFAFA HAY.
KAYTEE既幼糧,但我睇過個成份,FAT好似幾多.
其實以前我養過家兔,係執返黎收養,果隻家兔不足三個兔大就跛左隻腳,
帶佢去睇醫生,醫生話隻腳係人為整斷,又唔適宜做手術,九個月後就死左了.
但果時我比既野食就係燕麥片同小麥米當糧(我果時知道佢地食糧其實唔太好,但唔知有幾唔好= =),又見兔兔食得好開心,於是繼續比,直到依家,我都無咩點用包KAYTEE幼糧,BUBU都唔係點食包糧(佢會揀唔食糧,食小麥米)._."
其實佢對腳都好似有點問題,我講唔出有咩問題,我同佢影手既時候困難到廿粒星...
BUBU磨利刀我/_\

P.S 我UPLOAD唔到D相,太大,點算好?

Vinkivan 2010-1-12 02:59:13 AM
你喺邊度買咖?? 買咗返嚟之後有冇帶兔兔去做BODY CHECK呢?? 如果未有做BODY CHECK嘅話, 建議盡快BOOK醫生做返個BODY CHECK啦~!!

同埋你隻兔兔食、飲水同便便如何呢??  可否詳細講多一啲兔兔嘅情況??
wesky 2010-1-12 09:43:07 AM
係咪洗面之前手仔震震下 ??
baby_fire 2010-1-12 01:14:59 PM
原帖由 波子 於 2010-1-12 02:59 AM 發表 你喺邊度買咖?? 買咗返嚟之後有冇帶兔兔去做BODY CHECK呢?? 如果未有做BODY CHECK嘅話, 建議盡快BOOK醫生做返個BODY CHECK啦~!!

同埋你隻兔兔食、飲水同便便如何呢??  可否詳細講多一&#2 ...

佢係連鎖寵物店到買架,好似係QPET其中一間,仲比SALES呃左好多錢= =,
飲食都正常,好生猛,淨係周不時隻手仔郁郁下,好似要踢野咁,我諗住帶佢去BODY CHECK,
但我怕d獸醫無醫德,為左錢就作佢有病咁樣...所以想做多少少研究先帶佢去睇醫生,
我打算搵DR YAN,果間九龍動物醫院既醫生,有無睇過覺得佢好架呢?
同埋我想問下做普通BODY CHECK通常價錢係幾多丫?
baby_fire 2010-1-12 01:16:16 PM
原帖由 wesky 於 2010-1-12 09:43 AM 發表 係咪洗面之前手仔震震下 ??

佢有時會洗面前踢踢下,有時就咁企係到發呆都會隻手跳跳下
elvisli 2010-1-12 01:19:31 PM
歡迎新手多多發問關於兔兔護理

不妨講多小小..等兔友可以比多深入既意見
wm20472 2010-1-12 01:21:39 PM
Dr. Yan絕對係好、有醫德、有醫兔仔經驗的醫生
我的大妹、細妹都係比佢看, 你放心BOOK啦
elvisli 2010-1-12 01:29:26 PM
minihous好多兔兔都是睇dr.yen 同 dr.betty的

是十分有心的兔醫生

一般冇病冇痛.check一次大約250蚊

q-pet呃你老公錢好正常呀..但要留意q-pet好多兔兔用品都是不應該用係兔兔身上的

你有時間可以成set兔兔用品影相比我地睇.等兔友可以比下意見..例如草草牌子好唔好..有d咩用品唔需要用等等
baby_fire 2010-1-12 01:54:36 PM
好啦,咁我今日打去問下佢有咩時間啦.
唔該晒你地呀,我遲D再UPLOAD佢D相相比你地睇下啦=]
但係有無話貼係邊丫?
elvisli 2010-1-12 02:06:19 PM
回復果到下面有欄係可以上傳圖片的
Vinkivan 2010-1-12 03:23:20 PM
九龍動物醫院DR. YEN同DR. BETTY都好好咖~ 呢度啲兔友多數都係帶兔兔去嗰度睇, 因為夠細心同專業, 你絶對可以放心咖~!!
至於Q-PET呃你錢, 一定係叫你買啲什麼美毛膏, 沖涼粉之類嘅嘢, Elvisli講得啱, 你成SET影咗相POST上嚟, 可以俾大家睇睇講返你知邊啲係兔兔唔用得, 以免令兔兔用咗引起不適呀~!!
riva.)) 2010-1-12 04:51:05 PM
我想睇兔仔郁郁手既片, 比我地參考下都好ma~~
Jessie)) 2010-1-13 12:05:36 PM
dr yan好好人嫁>v<!!唔洗擔心~~佢好細心既~~~~:070:
baby_fire 2010-1-17 03:09:46 AM
有幾日無上黎啦,我約左聽日睇DR YAN(無得再早了...),
其實我估我的BUBU應該係有病...
因為我見到佢對手下面有D咁既情況(如圖)
另外BUBU用緊既野就係呢D啦,KAYTEE TIMOTHY HAY,MOMI ALFAFA HAY.
KAYTEE既幼糧,但我睇過個成份,FAT好似幾多.
其實以前我養過家兔,係執返黎收養,果隻家兔不足三個兔大就跛左隻腳,
帶佢去睇醫生,醫生話隻腳係人為整斷,又唔適宜做手術,九個月後就死左了.
但果時我比既野食就係燕麥片同小麥米當糧(我果時知道佢地食糧其實唔太好,但唔知有幾唔好= =),又見兔兔食得好開心,於是繼續比,直到依家,我都無咩點用包KAYTEE幼糧,BUBU都唔係點食包糧(佢會揀唔食糧,食小麥米)._."
其實佢對腳都好似有點問題,我講唔出有咩問題,我同佢影手既時候困難到廿粒星...
BUBU磨利刀我/_\

P.S 我UPLOAD唔到D相,太大,點算好?
baby_fire 2010-1-17 05:25:08 PM
今日睇左DR.YEN, BUBU患上皮膚病,疥癬蟲.
通常係由兔仔傳兔仔,係寵物店買就增加左兔兔患呢種病既可能性.
同埋兔兔原來係唔食得燕麥片同小麥米,因為屬於五穀類,
如果當做主糧食會導致腸停...
不過呢幾日BUBU都食小左好多野,我都有D擔心,
所以醫生開左草粉要我餵比佢食,不過醫生同姑娘都話BUBU好曳同惡= ="
大家如果有兔兔係寵物店到買返黎,要記得CHECK下手仔腳仔有無皮膚問題嚕*

快速發帖