KOBI前幾日去寵物店剪甲既時侯,個人發現佢有腳瘡,應該係岩岩起既,小小紅,但係就無傷口,佢話搽d小動物專用既消毒藥水,想問問,係咪咁樣就好得番???佢話腳瘡會令到佢生唔番d毛毛出黎,係咪真???如果係,咁佢以後行路會唔會好辛苦無左d毛毛,會擦到損哂,想問問應該點護理好???
唔好意思,未試過會有呢d情況,所以好多問題..........
光之天使)) 2010-1-17 01:53:19 AM
如果腳底的毛磨光了,露出紅紅的,或是結了繭的皮膚,可以提供他們乾燥柔軟的墊子或地毯。沒有毛髮保護,露在外邊的肌膚便很容易遭到尿灼傷或是破裂,而造成感染。特別注意毯子和兔廁所的清潔和乾燥。 (from 兔兔寶典)

如果生左腳瘡,真係可能會出唔返d毛毛架~
最好都係去睇醫生,佢會睇返情況用藥,
可能都係會比返d藥膏比佢返去查~

至於話用專用既消毒藥水....
我無呢方面經驗唔知岩唔岩...
但係我自己就覺得最好都係睇醫生聽返醫生既意見~
唔好亂用藥好
akaicathy 2010-1-17 01:58:51 AM
腳瘡好返係會冇毛, 護理得唔好會番發
生腳瘡係因為兔仔成日企係硬物上, 如地板
所以要鋪vetbed or軟墊係地面
唔好信sell屎買小動物專用既消毒藥水
睇e生穩陣d, 或查d凡士林係腳瘡位置
kikocheese 2010-1-17 02:16:35 AM
RE光之天使,akaicathy ;我有鋪VETBED係籠架,都唔知點解佢會生,過兩日見佢差左就同佢睇醫生,唔該哂你地呀
wm20472 2010-1-17 07:31:01 PM
1. 踐過尿
2. 身體重, 腳跟受力
3. 常常踏不平的地方

醫生話, 這是兔仔都巿病, 無可避免
唔好信售貨員亂買藥
你而家只係腳底紅, 未炎未爛, 可以每日塗一次凡士林
若唔紅和出返毛當然最好
若持繼未有改善或惡化, 去看醫生攞抗生素和消毒藥水/膏
kikocheese 2010-1-17 11:47:08 PM
原帖由 wm20472 於 2010-1-17 07:31 PM 發表
1. 踐過尿
2. 身體重, 腳跟受力
3. 常常踏不平的地方

醫生話, 這是兔仔都巿病, 無可避免
唔好信售貨員亂買藥
你而家只係腳底紅, 未炎未爛, 可以每日塗一次凡士林
若唔紅和出返毛當然最好
若持繼未有改善或惡 ...

明白,但係凡士林如果俾佢lum到有無事架???
wm20472 2010-1-18 08:39:16 AM
凡士林唔怕比佢LUM
kikocheese 2010-1-18 09:11:21 AM
原帖由 wm20472 於 2010-1-18 08:39 AM 發表
凡士林唔怕比佢LUM

好的,唔該哂你呀,等我試下同佢搽先

快速發帖