台灣男子睇《阿凡達》中風亡
(明報)2010年1月20日 星期三 05:10
【明報專訊】電影《阿凡達》在全球掀起熱潮,不過台灣卻傳出首宗觀賞《阿凡達》而中風死亡的案例,新竹縣一名42歲、患有高血壓的郭姓男子,本月初在戲院觀賞《阿凡達》時,突頭暈不適,送醫急救延至14日死亡,這宗疑因看《阿凡達》導致死亡個案在醫界引起震撼。

郭家一家人是在1月3日到戲院觀賞《阿凡達》,家屬指出,郭某看到一半時就出現不舒服,頻頻拿下3D眼鏡讓眼睛休息,當電影快結束時,郭某則嚴重暈眩幾乎無法坐直,太太見情况不對,急忙與小叔將郭某扶起走出戲院,在戲院人員幫忙下由救護車送往南門醫院急救,當時他人已陷入昏迷,延至14日死亡。

醫生﹕未必與電影有關

不少民眾觀看《阿凡達》3D電影後,出現頭痛、頭暈、甚至想嘔吐等不適症狀,但疑似引發腦幹出血中風則是首例。馬偕醫院新竹分院心臟科主任黃維健說,3D電影因太過逼真,高血壓病患看了3D電影後是有機會誘發腦中風,不過他說,引發腦中風的原因很多,包括氣溫遽降或情緒不穩等,不全然與電影有關,「只是郭某當時剛好正在觀賞電影而已」。

明報駐台記者彭孝維專電
小糖^^ 2010-1-20 02:41:08 PM
kellyyip0203 2010-1-20 02:48:13 PM

回復 2# 的帖子

I will go to see on next next Friday...AS it's too full & cant buy the ticket..><
But it needs $170 for 1 ticket...so expensive ..
Vinkivan 2010-1-20 02:49:04 PM
之前睇《死神4來了》睇完都有少少暈暈哋, 今次見倒《亞凡達》嘅片長時間咁長, 就已經唔想睇, 因為真係怕睇完會嘔, 會唔舒服, 睇完呢個新聞真係發覺自己嘅選擇係啱嘅, 都係等第時出咗DVD喺屋企睇算~!!

希望郭姓男子家人, 節哀順變~!!
kellyyip0203 2010-1-20 02:52:51 PM
yessss...so sorry to hear the bad news..><...:054:
I dont want to see too...I'm not interesed in this film....:056:
But..........my bf really want to see......:046: :046:
lingyan 2010-1-20 02:52:55 PM
我個人認為唔止呢套先會咁,
而係每逢3D戲就會。

我自己經驗,
3D戲坐得太前同太旁邊,會頭暈 ;
有時D 3D眼鏡太緊,會頭痛~
所以而家睇3D戲都揀中間,
無中間就寧願唔睇。
小米 2010-1-20 08:07:14 PM
我前日先睇完3D, 唔覺有咩唔舒服WOR~
光之天使)) 2010-1-20 08:34:51 PM
岩岩開頭會有少少唔慣~
但係15mins後就會好自然喇~

唯一唔舒服都係因為幅眼鏡太緊/唔岩位je~
redbean 2010-1-21 12:39:42 AM
我同男朋友之前睇《亞凡達》,
一開始我地都有暈暈地, 不過 半個鐘至一個鐘之後就無啦
可能真係因為我地唔係正中間, 有dd側
同埋我地去左 imax 睇,可能太真...

快速發帖