岩岩幫佢換籠,見天氣暖左拎走左張VETBEB,之後佢無啦啦係出面跑黎跑去,又跑左入籠,之後聞左個籠一陣,就係個籠度跑黎跑去,又跳左上個草屋度,之後去左食草,食左一陣,個頭揖低左靜止左一陣,又食下草,之後又聞個籠,點解???係咪有咩問題OR唔舒服???
另外KOBI岩岩起腳瘡,佢又唔俾我反轉佢,前日反轉左佢,唔使一陣就俾佢掙扎跳走左,仲俾佢RE到我隻腳成條痕,無幾耐仲成條痕都係血,應該點反先可以反到佢,而佢又唔會掙扎???
kikocheese 2010-1-20 11:46:57 PM
有無人可以幫下我呀,十萬個唔該哂...................:044:
sheena 2010-1-20 11:53:29 PM
我覺得佢跑黎跑去冇咩問題, 可能見轉左新環境有D好奇JE, rabbit仔有時都係咁,唔使咁擔心~

至於反轉, rabbit仔都唔肯俾我反架! 我今日幫佢梳腳板底毛時, 係擺佢上床仔, 之後連兔帶床擺上高處(書桌面), 跟住一隻手扶到佢坐底, 腳板底就會向著我, 就即刻幫佢梳, 但佢唔肯坐定定架, 要重複幾次先梳完
firen_freeze)) 2010-1-21 01:40:58 AM
定係佢覺得熱....你拎走張VET BED佢太開心AR
kikocheese 2010-1-21 02:33:51 AM
原帖由 sheena 於 2010-1-20 11:53 PM 發表
我覺得佢跑黎跑去冇咩問題, 可能見轉左新環境有D好奇JE, rabbit仔有時都係咁,唔使咁擔心~

至於反轉, rabbit仔都唔肯俾我反架! 我今日幫佢梳腳板底毛時, 係擺佢上床仔, 之後連兔帶床擺上高處(書桌面), 跟住一隻手扶 ...

嚇得我仲以為佢做咩事TIM,無事都好D^^
但係佢無床仔,可以點做好???
kikocheese 2010-1-21 02:34:59 AM
原帖由 firen_freeze 於 2010-1-21 01:40 AM 發表
定係佢覺得熱....你拎走張VET BED佢太開心AR

如果係就好啦,我都想佢開心D,脾氣好D,佢簡直係一名惡女........:042:
sheena 2010-1-21 02:47:40 AM
其實我俾張床仔佢主要係扶佢坐底時, 等佢可以'挨'住床邊
你試下俾佢背向你, 之後雙手捉住佢兩邊格甩底等佢挨住你個身坐底,
坐底後你就可以單手禁實佢, 另一隻手就可以幫佢搽cream, 檢查傷口
kikocheese 2010-1-21 03:17:53 AM
原帖由 sheena 於 2010-1-21 02:47 AM 發表
其實我俾張床仔佢主要係扶佢坐底時, 等佢可以'挨'住床邊
你試下俾佢背向你, 之後雙手捉住佢兩邊格甩底等佢挨住你個身坐底,
坐底後你就可以單手禁實佢, 另一隻手就可以幫佢搽cream, 檢查傷口

但係平時抱佢都掙扎,佢唔肯俾我捉實架,就算捉住佢格甩底,佢都係咁郁黎郁去,什至咬人都在所不惜咁想走:077:
katy)) 2010-1-21 01:17:42 PM
原帖由 kikocheese 於 2010-1-21 03:17 AM 發表

但係平時抱佢都掙扎,佢唔肯俾我捉實架,就算捉住佢格甩底,佢都係咁郁黎郁去,什至咬人都在所不惜咁想走:077:

我屋企隻兔仔都係咁 =__________________= 比野食佢食完又掙扎過....
但係你可以試下用布包住佢先...(呢個要2個人幫手)
kikocheese 2010-1-22 12:37:32 AM
兔爸唔敢攪佢,因為俾佢咬過兩次,所以好驚俾佢再咬.......:016:
我岩岩幫佢搽完藥水,用大脾夾住佢,途中佢係咁ve ve聲<<希望你地會明係咩聲>>,當我搽完之後,我仲捉住佢個時,佢好似好嬲,為免一放低佢就咬我,所以佢放番佢入籠,之後餵好細好細粒既木瓜果干俾佢食,等佢情緒會好d,再放佢出黎自己行下,間唔中摸下佢,初初一摸佢就走,之後佢都俾摸既,希望佢快d好番出番毛毛啦:020:

快速發帖