星期6帶左兔仔去睇醫生啦!
原來佢隻眼唔係發炎,,而係感染左蟎

醫生仲話兔仔喺係寵物店時俾其他兔仔惹到
而家幫佢打左針,,仲有食藥水
7日之後再覆診,,要睇到好返為止

我想問蟎係咪好嚴重???
會唔會好難好返嫁???

兔仔隻眼皮位因為要抽d組織化驗,,
所以損左少少,,我睇到都有d心痛

wesky 2010-1-25 10:28:46 PM
你係邊間睇??
陳皮妹 2010-1-26 07:34:00 AM
係啦,你响邊間度睇,因為我未了解過呢個病因,想知多點,
仲有既係以我所知螨係一種微生物,一般家庭都會有,
咁係咪好危險,好容易會有呢個問題呢~
peggy31 2010-1-26 12:36:32 PM
我喺大圍 珍禽異獸度睇.
醫生又無話好嚴重,,
而家就係睇下食完藥之後有無好左/控制到
1個星期之後再去覆診啦.
wesky 2010-1-26 07:08:42 PM
peggy31 2010-1-27 12:08:29 PM

回復 5# 的帖子

係呀,,
係咪好嚴重嫁???
wesky 2010-1-27 01:02:53 PM
唔駛太擔心,應該好快好返
珊迪小姐 2010-1-27 04:51:14 PM
塵蟎都會咬損兔兔??@_@
塵蟎(學名:Dermatophagoides pteronyssinus)是一種8隻腳的微小的蛛形綱節肢動物,長170-500微米,寬250-320微米,雌雄個體均為乳白色,肉眼是看不到的,最喜歡生長在溫暖潮濕的環境中,適合生長的溫度為22-26℃、濕度為70-80%,以人類或動物(貓、狗)脫落的皮屑、毛髮維生,以位於亞熱帶的台灣為例,室內溫度平均約15-30℃,相對溼度約60-85%,利於塵蟎生長,亦是台灣兒童重要的過敏原之一。
來源:http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%A1%B5%E8%9F%8E
bonedog 2010-1-27 06:21:17 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2010-1-27 04:51 PM 發表
塵蟎都會咬損兔兔??@_@
塵蟎(學名:Dermatophagoides pteronyssinus)是一種8隻腳的微小的蛛形綱節肢動物,長170-500微米,寬250-320微米,雌雄個體均為乳白色,肉眼是看不到的,最喜歡生長在溫暖潮 ...

仲有呀, 佢地一般會痴係床單被鋪到. 大約一星期就會繁殖一倍...
衛生起見其實最後係一星期內就換一次床單被鋪呢..
如珊迪小姐篇文講, 因為佢地靠食呢樣野為生, 床單被鋪係最多呢D野
珊迪小姐 2010-1-27 06:38:25 PM
原帖由 bonedog 於 2010-1-27 06:21 PM 發表

仲有呀, 佢地一般會痴係床單被鋪到. 大約一星期就會繁殖一倍...
衛生起見其實最後係一星期內就換一次床單被鋪呢..
如珊迪小姐篇文講, 因為佢地靠食呢樣野為生, 床單被鋪係最多呢D野

下!???即係佢地食兔兔d皮膚 所以咬損左兔兔??
太可怕了!!#^73^#
真係要勤d清潔先得!!
bonedog 2010-1-27 07:00:27 PM
我我見樓主話 Dr. 講因為佢係寵物鋪已經俾其他兔仔惹到..
損左個位係唔係因為要抽黎化驗先會咁..正常無理由咬到咁架#^66^#

不過個人衛生都係勤d清潔好..雖然佢平時都會依付係人既身體..
所以有時耐無換床單就會痕同起粒粒好似俾野咬咁...#^81^#
peggy31 2010-1-28 09:37:07 PM

無錯呀,,
個度係因為抽組織化驗而咁ge

不過我想講,,兔仔已經食左5日藥啦!
但係唔覺佢有好轉,,反而仲越黎越嚴重?
而家個範圍越黎越大啦!!
而且嗰個位d毛仲甩曬添呀!!/_\
好擔心呀!!見到佢咁好心痛!!
我想問甩毛位係咪會越黎越勁嫁?
我應唔應該同佢睇另外1個醫生呢?
THANKS~

PIC

PIC

wesky 2010-1-28 10:10:20 PM
噢..   真係陰公
你覆診係幾時?? 如果時間許可, 可以嘗試轉去九龍城, 打電話去問問
peggy31 2010-1-29 10:35:59 AM
BOOK左下個星期二
今朝打左去九龍城個間BOOK星期日點知full曬
咁我仲好唔好去大圍睇多次?
定係照BOOK九龍城個間?
otola 2010-1-29 11:42:46 AM
你買個煙霧蛋殺下蟎 先,  一個 around $ 45  , 300尺 area ,
之后才洗床單被鋪

有時我會用 1:99 的漂白水 噴下床褥 and 四周 , 目的滅蟲 & 蟎

快速發帖